Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení pro ptáky - Čížkové
Sdílet:

Náš seriál o krmení pro ptáky - Čížkové

V časopisu Die Voliere č. 6/98 popsal své zkušenosti s chovem Čížka lesního chovatel Giebing. Vím, že tento náš drobný ptáček byl v dřívějších letech u milovníků ptačího zpěvu velice oblíben.

Čížkové mizejí

Znal jsem v třicátých letech mnoho lidí, kteří čížky chytali na lep a po uvyknutí je zájemcům prodávali. Vždy si pro sebe několik kousků ale ponechali. Stále bylo v naší přírodě čížku mnoho! Dnešní pozorovatel si sotva dovede představit hejna čítající několik set jedinců přelétávající z olše na olši, aby si zde sbírali semeno, svoji hlavní potravu.

Správná výživa

G. píše, že správná výživa není důležitá jen pro udržení zdraví ptáků, ale také ovlivňuje hnízdní pud. Krmí střídavě a poskytuje ptáčkům co nejširší nabídku polozralých semen z naší přírody. Výhonky rostlin svazuje do kytiček, které potom zavěšuje ke stropu klece.

Uvádím zde přehled nejčastěji nabízených druhů rostlin: jitrocel větší a kopinatý, lipnice roční, mléč rolní, chrpa, lopuch, tužebník jilmový, pelyněk ladní, šťovík, řebříček, žabinec ptačinec a velkokvětý, rdesno ptačí, čekanka, podběl pravý, sedmikráska chudobka, pelyněk černobýl, hořčice rolní, pupalka dvouletá a další.

Na jaře dává chovatel G. do voliéry snítky břízy, olše, smrku, modřínu, jedle, které čížkové rádi oštipují.

Základní krmná směs

Základní krmnou směs sestavuje z těchto semen: řepka letní, drobnozrnné proso, loupaný oves, nigr, len, mák, semenec, perila - semeno asijského druhu kopřivy, které se v zahraničí velice často zkrmuje, čekanka, sezam, srha říznačka, salátové semeno, smrkové semeno, olšové semeno, březové semeno aj.

Přínosem pro zdraví ptáků je zkrmování naklíčených zrnin, alespoň od podzimu do jara, a proto by mělo být samozřejmostí. Opomíjet nelze různé doplňky výživy, vitaminy, minerálie, stopové prvky, aminokyseliny. V současné době je na našem trhu takových výrobků velice široká nabídka. Každému chovateli doporučuji, aby vybíral z této nabídky velice pozorně a opatrně. Rozhodne-li se pro určitý výrobek, poněvadž vypozoroval, že je zdraví ptáků prospěšný, měl by ho trvale používat. Také při dávkování těchto doplňků je potřeba postupovat systematicky, rozhodně ne živelně, nárazově, zásadně velmi opatrně.

Krmení, které je zde uvedeno, je možno nabízet i většině dalších druhů pěnkavovitých (Fringillidae).

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru