Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Aratinga oranžovočelý
Sdílet:

Aratinga oranžovočelý

Rod Aratinga, do kterého patří také aratinga oranžovočelý /Aratinga canicularis/, zahrnuje 18 druhů papoušků. Jedná se o ptáky střední velikosti, bez výrazného pohlavního dimorfismu. Většina druhů arating se u chovatelů pravidelně vyskytuje a také odchovává, což platí i o a. oranžovočelém. Zajímavé informace najde zájemce v monografii M. Vašíčka "Papoušci Nového světa" /str. 138-141/.

Tři formy

V přírodě se rozlišují tři zeměpisné formy z nichž se převážně dováží forma A. c. clarae, pocházející z Mexika. První odchov byl zaznamenán v roce 1929 /USA/, 1932 a 1939 /Německo/, 1940 /Čechy/, 1971 /zoo Praha/ a 1977 /býv. NDR/. Rádi bychom seznámili naše čtenáře s několika aktuálními poznatky, které budou moci porovnat s údaji ze starších pramenů.

Strava

V přírodě se aratinga oranžovočelý živí semeny, ovocem, různými plody, ořechy, květy a hmyzem. Proto je nutno chovaným ptákům poskytovat dostatek nejen zrnin, ale také ovoce a jiného "měkkého krmiva". Uveďme příklad: každé ráno dostávají aratingové na kousky rozkrájené ovoce a zeleninu. Je třeba objektivně přiznat, že ne každý podaný druh přijímají s "nadšením". Navečer je nutno veškeré zbytky z klece odstranit a nahradit směsí semen tohoto složení složení: 32% kardi, 23% dari, 10% rýže neloupaná Paddy, 10% neloupaný oves, 5% pšenice, 5% pohanka, 5% semenec, 10% drobnozrnný čirok /milo/. Do směsi není záměrně dáváno proso, protože ho aratingové odmítají /je možné, že má některý čtenář jiné zkušenosti/. Kromě zrnin je třeba dát také směs ovoce a zeleniny, přičemž má být objemové zastoupení 1:1. Jako zvláštní pochoutku dostávají aratingové kaši sestavenou z těchto specielních výrobků: NEKTON-LORI, Milupa - kaše ze sedmi druhů zrnin, zeleninové vločky pro psy /výrobce Matzinger, velmi osvědčená/, pyl z květů, Nekton-E a nadrobno nakrájené banány a jablka. Uvedené produkty se v teplé vodě rozmixují a ptákům se podávají dvakrát až třikrát v týdnu vždy po ranním krmením.

Z dalších druhů krmiv mají aratingové stále k dispozici měkké krmení pro hmyzožravé ptáky beo / výrobce Claus/, vaječné krmivo Cé-Dé / připomínáme, že obě značky jsou pro svoji kvalitu v SRN a jinde dobře zavedené a také oblíbené/. Nechybí grit a vápník. Chovatel v našem případě vitamínové přípravky nedává, protože podle jeho názoru v dietě, kterou ptákům poskytuje, jsou všechny důležité vitaminy obsaženy. Pokládáme za nutné ještě jednou zdůraznit, že jmenované výrobky jsou špičkové kvality. Nepochybujeme o tom, že když si je naši chovatelé obstarají a budou je ptákům systematicky dávat, v chovu se to pozitivně projeví.

Nejatraktivnější svého rodu

Aratinga oranžovočelý je nejpříjemnějším a nejatraktivnějším svého rodu, i když jeho zbarvení je celkem skromné, říká autor předlohy Würth /GW 10/98/. Pro okolí je významné, že není hlučný, jako jiní aratingové. Pro společný chov je vhodný, jeho cena na trhu je přijatelná. Je zařazen v odd.II. Cites.

W. umístil svůj chovný pár do bednové klece 90x90x90 cm, odkud měl stále vizuální a zvukový kontakt s dalšími druhy rodu Aratinga, umístěnými ve voliéře 5 x 2,6 x 2,3 m. Na bednovou klec byla zvenku zavěšena hnízdní budka 25x35x25 cm s vletovým otvorem o průměru 7 cm, což mělo usnadnit kontrolu hnízdění. K první snůšce došlo v polovině února 1997. Čítala čtyři vejce, ale po 23 dnech bylo zjištěno, že nejsou oplozená. Ke druhé snůšce došlo začátkem listopadu 1997. Opět byla snesena čtyři vejce, z toho bylo jedno oplozené. Mládě se vylíhlo, ale týž den bylo nalezeno zašlapané ve stelivu.

Začátkem ledna 1998 byla opět snesena čtyři vejce. Když bylo po čtyřech týdnech vysezování zjištěno, že nejsou oplozená, byla z hnízda odebrána. Budka byla uzavřena a ptákům byl poskytnut na delší dobu klid. V některých případech stimuluje uzavření budky oba partnery do té míry, že když je budka opět zpřístupněna, dojde k páření a snesená vejce bývají oplozená.

Autor textu: (FA)
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru