Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Standardy
Sdílet:

Standardy

K pozicím

I. Typ, velikost, postava, kondice: (40 bodů). V této pozici nejprve posuzujeme celkový typ a postavu, která má být kompaktní, silná, nikoli však tučná s visícím břichem. Břicho se nesmí dotýkat bidélka. Záda jsou rovná s nepatrně vyzvednutou hlavou a ocasem. Silná prsa mají být zaoblená a mají plynule navazovat na břicho. Velikost má být 12,5 až 13,5 cm.

II. Barva, kresba: (35 bodů). Musí odpovídat popisu jednotlivých barevných rázů. Samičky a samci jsou stejné barvy, pohlavní znaky neexistují. U chůviček známe dvojí vybarvení spodní části těla: jednak prsa ostře ohraničená od břicha a jednak plynulý šupinatě zbarvený přechod prsou v břicho. Obě formy jsou přípustné a při hodnocení není mezi nimi rozdíl. Jednotlivé barevné rázy musí být od sebe dobře odlišené a výrazné. Takzvané mezibarvy u kterých není jasné, ke kterému barevnému rázu patří jsou nežádoucí a neposuzují se. U strak má být strakatost pravidelná, dobře ohraničená. Posuzuje se velice přísně, aby se omezovala nežádoucí strakatost. Cílem chovu výstavních chůviček jsou jednobarevné rázy.

III. Opeření: (10 bodů). Požadavky jsou shodné jako u zebřiček. V této pozici se hodnotí pouze 10 body. Svěšená křídla, která se navíc nad kostřecem ještě kříží, jsou velmi nežádoucí a trestají se 3 body. Stejně se hodnotí visící nebo vysoko nesený ocas. Ocas je stupňovitý, obě střední pera prodloužená, končící špičkou. Opeření musí být po celém těle neodřené a úplné.

IV. Zobák, nohy, prsty: (15 bodů). Zobák musí mít správnou velikost v poměru k tělu ptáka. Nesmí být dlouhý, silný nebo příliš klenutý. Barvou má odpovídat popisu jednotlivých rázů. Nohy mají být krátké, ve správném poměru k tělu, stehna hladce opeřená a málo viditelná. Vpředu mají být tři prsty a vzadu jeden s krátkými drápky.

Přehled nomenklatury výstavních tříd pro chůvičky

1 černohnědá (tmavohnědá)
2 nugátová (hnědá)
3 rezavá
4 plavá
5 šedá černohnědá
5a šedá nugátová
5b šedá rezavá
6 pastelová černohnědá
6a pastelová nugátová
6b pastelová rezavá
7 šedá pastelová nugátová
7a šedá pastelová rezavá
8 bílá
9 světlobřichá (všech tříd)
10 strakatá, sedlová (všech tříd)
11 chocholatá, zkadeřená (všech tříd)
12 novinky (mutace, kombinace)

Vzorové popisy barevných rázů chůviček

Černohnědá (tmavohnědá) výst. tř. 1

Ident.: černohnědá, spodek černohnědé kreslení. Hlava, krk, záda, hrdlo, prsa, černohnědé, líce a strany krku o něco světlejší, křídla o něco tmavší, kostřec, stehna, spodní ocas tmavohnědé, ocas černý, břicho krémové s černohnědou kresbou, nohy tmavošedé, drápky černé, oči tmavé, zobák horní leskle černý, spodní modrošedý. Tmavšímu ptákovi se dává vyšší ohodnocení.

Nugátová (hnědá) výst. tř. 2

Ident.: hnědá, spodek nugátové kreslení.

Hlava, křídla, kostřec, ocas, hrdlo, prsa, stehna, nugátově hnědé, líce, strany krku, týl, záda o něco světlejší, břicho krémové s nugátově hnědou kresbou, nohy, drápky tmavé rohové, oči tmavé, zobák horní černohnědý, spodní světle šedý.

Rezavá výst. tř. 3

Ident.: rezavěhnědá, spodek rezavěhnědé kreslení.

Hlava, týl, záda, křídla, ocas, hrdlo, prsa, rezavěhnědé, líce a strany krku o něco světlejší, kostřec, stehna, spodní ocas, rezavé, břicho krémové s rezavou kresbou, nohy masové barvy, drápky rohové barvy, oči tmavé, zobák rohové barvy, spodní světlejší.

Plavá výst. tř. 4

Ident.: tmavá krémová, spodek bílokrémový s naznačenou kresbou.

Hlava, líce, strany krku, týl, záda, křídla, kostřec, hrdlo, prsa, stehna, ocas tmavě krémové, břicho bílokrémové s naznačenou kresbou, oči světle červené, zobák, nohy a drápky světle rohové barvy.

Šedá černohnědá výst. tř. 5

Ident.: tmavošedá, spodek tmavošedé kreslení.
Hlava černošedá s tmavší maskou, líce, týl, záda, kostřec tmavošedé, křídla, hrdlo, prsa, stehna a ocas černošedé, břicho na světle šedém základě s černošedou kresbou, oči tmavé, zobák černý, spodní modrošedý, nohy šedé, drápky tmavošedé.

Šedá nugátová výst. tř. 5a

Ident.: světle šedá, spodek krémový s šedou kresbou.
Hlava, líce, krk, týl, záda, křídla, kostřec, ocas, hrdlo, prsa, stehna světle šedé, břicho na světle krémovém základě, šedá kresba, oči tmavé, zobák černý spodní modrošedý, nohy našedlé, drápky tmavší.

Šedá rezavá výst. tř. 5b

Ident.: šedohnědá, spodek na krémovém odstínu šedohnědá kresba.

/ na pokračování /

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru