Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pyrura rudohlavý
Sdílet:

Pyrura rudohlavý

Tento pyrura patří mezi vzácně chovaný i vzácně v přírodě se vyskytující druh. V dosažitelné odborné literatuře o něm nenajdete žádné informace o chovu. V německém časopise Gefiederte Welt 5/98 mne zaujal proto článek, s jehož obsahem bych rád naše čtenáře seznámil.

Článek v německém časopise Gefiederte Welt 5/98

Autor článku M. Glogowski viděl v květnu 1995 pyrury rudohlavé v jejich americké domovině a tak se mu zalíbili, že se rozhodl pro jejich zakoupení. Trvalo to však celé dva roky, než byli dovezeni do Holandska, kde si za přijatelnou cenu mohl pár zakoupit.

Charakteristika Pyrury rudohlavého

Pyrura rudohlavý je klidným zástupcem svého rodu. Jeho hlasové projevy nejsou rozhodně tak pronikavé, jako jiných druhů pyrurů. Vyskytne-li se v jeho blízkosti nějaká stresová situace, nijak zvláště ho to nevzruší. V menších voliérách nebo větších bednových klecích se cítí dobře, ale vyžaduje dostatek příležitostí ke šplhání a také tlumené světlo v místnosti. Na tvar a velikost hnízdní budky není zvláště vybíravý, ale je třeba myslet na to, že budka příliš malá být nesmí, neboť může být v jednom hnízdění až 6-8 mláďat. Chovatel G. proto doporučuje, aby budka měla základnu 25 x 25 cm.

Zkušenost s chovem

G. obdržel první pár pyrurů rudohlavých v únoru. Vybral si právě tento pár proto, že byl zjevně v dobré kondici a po dovozových útrapách dostatečně zklidněný. Ptáci si na nové prostředí velice rychle zvykli a každodenní krmení a úklid brali bez vzrušování. Dlouhé přípravy k hnízdění, jak to bývá obvyklé u jiných druhů pyrurů, pozorovány nebyly. Jediným náznakem, že se "něco děje", byly stále častější návštěvy samice v budce. Téměř přesně za 6 týdnů po zakoupení ptáků našel G. v budce první vejce. Snůška čítala 7 vajec, z nich, jak se ukázalo, bylo šest oplozených. Samice zasedla ihned po snesení druhého vejce. Doba vysezování byla 23 dnů a postupně se vylíhlo všech šest mláďat. Staří nebrali ke krmení ani naklíčené proso ani žabinec, a to proto, že je neznali. Krmili směsí suchých zrnin a jablky. Toto jednostranné krmení postrádalo pochopitelně pro vývoj mláďat důležité vitamíny, minerálie a stopové prvky. G. použil sice jako "transportní" prostředek pro tyto látky kousky jablek, ale to se mu zdálo nedostatečné. Jelikož disponuje dostatkem volného času, začal mláďata několikrát denně přikrmovat známým a osvědčeným krmivem zn. NUTRI-BIRD A 19 (prášková forma). Staří ptáci tento zásah tolerovali a tak odchov proběhl bez závad. V době odstavení byla mláďata stejně velká, jako jejich rodiče. Postupně se pyrurové naučili brát více druhů krmiv i granule. Při konzumaci bylo vidět, jak se vzájemně sledují a jak si závidí.

Autor textu: (FA)
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru