Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Standardy
Sdílet:

Standardy

Hlava, líce, krk, týl, záda, kostřec, ocas, hrdlo, prsa, stehna šedohnědé, břicho světlý základ s krémovým odstínem a šedohnědá kresba, oči tmavé, zobák světle rohové barvy spodní světlejší, nohy masové barvy, drápky rohové barvy.

Druhy

Pastelová černohnědá výst. tř. 6
Ident.: tmavě šedohnědá, spodek s tmavo šedohnědou kresbou.
Hlava, líce, krk, týl, záda, křídla, kostřec, ocas, hrdlo, prsa, stehna tmavošedohnědé, břicho krémové s šedohnědou kresbou, oči tmavé, zobák horní tmavo šedočerný, spodní šedivý, nohy šedé, drápky šedočerné.

Pastelová nugátová výst. tř. 6a
Ident.: tmavě béžová, spodek světlý s naznačenou kresbou.
Hlava, krk, týl, záda, křídla, kostřec, ocas, hrdlo, prsa, stehna tmavobéžové, líce strany krku tmavší, břicho bílokrémové s naznačenou kresbou béžovou, oči tmavé, zobák černohnědý, spodní šedý, nohy šedomasové, drápky tmavohnědé.

Pastelová rezavá výst. tř. 6b
Ident.: světle béžová, spodek bílokrémový s naznačenou kresbou.
Hlava, líce, krk, týl, záda, křídla, kostřec, hrdlo, prsa, stehna, ocas rezavěkrémové (tmavší krémové), břicho bílokrémové s naznačenou kresbou, oči tmavé, zobák horní světle rohový, spodní se stříbrným nádechem, nohy, drápky světle rohové.

Šedá pastelová nugátová výst. tř. 7
Ident.: světle šedá (stříbrošedá), spodek bílošedý s naznačenou kresbou.
Hlava, líce, krk, týl, záda, křídla, kostřec, ocas, hrdlo, prsa, stehna světle krémověšedé, břicho bílošedé s naznačenou kresbou, oči tmavé, zobák tmavošedý, spodní světle šedý, nohy světle šedé - masové, drápky šedé - nahnědlé.

Šedá pastelová rezavá výst. tř. 7a
Ident.: šedobéžová, spodek šedobílý s naznačenou kresbou.
Hlava, líce, krk, týl, záda, křídla, kostřec, ocas hrdlo, prsa, stehna šedobéžové, břicho šedobílé s naznačenou kresbou, oči tmavé, zobák horní světle rohový, spodní se stříbrným nádechem, nohy, drápky světle rohové barvy.

Bílá výst. tř. 8
Ident.: bílá, oči tmavé nebo červené.
Celý pták je čistě bílý, bez jiného nádechu a v plném opeření. Řídké opeření je důsledek páření bílých chůviček mezi sebou a přísně se trestá, též jinak tmavé nebo červené oči mohou být ze stejných důvodů poškozené, takové ptáky se z posuzování vylučují a z výstavy odstraní. Zobák, nohy a drápky jsou světle rohové barvy.

Světlobřichá (všech tříd) výst. tř. 9
Ident.: břicho v odstínech různých výstavních tříd bez kresby. Až na světlé břicho bez kresby a v odstínech jednotlivých barevných variací odpovídají standardní popisy popsaných u jednotlivých výstavních tříd.

Strakatá - sedlová (všech tříd) výst. tř. 10
Ident.: bílo-barevné strakaté v barvách různých výstavních tříd.
Dalo dosti práce z chůviček japonských odstranit nežádoucí strakatost a při propagaci jakýchkoliv strakatých je nebezpečí, že se tento trend zase může vrátit. Protože ale v různých částech světa, je tato výstavní třída uznána, uvede ji i náš standard. Připouštíme však jen tak zvané "sedlové", kde na jinak bílém ptákovi jsou barevná místa jen od krku na zádech až k kostřeci a při uzavírání křídel tvoří barevný trojúhelník. Vyčnívající skvrny po stranách kostřece se tolerují. Zobák a nohy, drápky mohou být strakaté, oči tmavé.

Chocholatá - zkadeřená (všech tříd) výst. tř. 11
Ident.: chocholka na hlavě a možné kadeře na prsou.
Jsou přípustné ve všech barevných rázech, včetně strakatých a musí odpovídat jejich základním barvám. Chocholka se má nacházet jen na temeni hlavy a být kulatá s co nejmenším středním bodem. Řídké opeření v jeho okolí jako jinde se trestá. Kadeře se mohou vyskytnout na prsou ve tvaru rosely nebo pruhu a vždy symetrické, jakákoliv holá místa v této souvislosti se nepřipouštějí.

Novinky (mutace, kombinace) výst. tř. 12
Ident.: Do této výstavní třídy se zařazují všechny chůvičky, které nebyly popsány zvlášť jako novinky, než se rozšíří a zařadí do standardu.

Standard výstavních rýžovníků (Padda oryzivora)

Kondice: je předpokladem pro zařazení ptáka k posuzování. Rýžovník je silný a prudce létající pták. Požaduje se, aby byl na výstavní klec trénován a aby se v ní pohyboval klidně. Nemocný pták se z posuzování samozřejmě vyloučí.

K pozicím:
I. Typ, velikost, postava, kondice: (40 bodů). Pták je štíhlý, nikoli však nízký nebo hubený, tělo s rovinou bidélka svírá úhel 60 st. Opeření je vždy uhlazené a dokonalé, proto se případné mezery a chyby přísně trestají. Křídla se nesmějí křížit ani viset dolů. Jejich nasazení v ramenou není znatelné a nesmějí tedy vystupovat. Postava je dobře zakulacená s rovnými zády, ocas není nesený, ani nevisí. Pták je veliký 145 mm, křídla 70 mm a ocas 50 mm.
II. Barva, kresba: (35 bodů). V této pozici se řídíme popisem barevného rázu. Pohlavní dimorfismus není vyvinut, ale mohutnější a kolměji stojící pták s větším a červenějším zobákem se považuje za samce. Hlava musí být na krku ostře ohraničena od ostatní barvy opeření. Od spodní části zobáku a od očí přes tváře se táhne bílá podlouhá skvrna. Na spodní straně je lemována barevným úzkým pruhem, který spojuje barevné hrdlo s barevným týlem a hlavou. Zobák je bíločervený nahoře a u kořene červenější. Rýžovník je zcela vybarven až ve druhém roce.
III. Opeření: (15 bodů). Křídla musí být přilehlá, uzavřená a v ramenou nevystupující, končící nad kostřecem. Ocas navazuje na linii tvořenou hřbetem, zády a ocasem, není nesen ani nevisí a je na konci zakulacen.
IV. Zobák, nohy, prsty: (10 bodů). Zobák je silný, kuželovitý, horní čelist a spodní čelist dobře přiléhají. Nohy mají být dlouhé a silné, se třemi prsty vpředu a jedním vzadu, stehna opeřená a málo viditelná. Nohy a prsty musí být hladké a nepoškozené. Drápky mají mít přiměřenou velikost a délku.

Ideální rýžovník
Obrázky Petra Podpěry ze "zeleného standardu"

Přehled nomenklatury výstavních tříd pro rýžovníky
třída nomenklatura
1 šedý
2 bílý
3 plavý
4 stříbrošedý
5 pastelový šedý
6 pastelový plavý
7 pastelový stříbrošedý
8 strakatý
9 novinky

Vzorové popisy barevných rázů rýžovníků

Šedý výst. tř. 1
Ident.: modrošedý, s černou hlavou a bílými tvářemi.
Hlava: černá s bílými tvářemi, které jsou na spodní straně lemovány černým úzkým pruhem, oči tmavé s červeným okružím.
Vrchní strana: záda, křídla modrošedé barvy s perleťovým nádechem, ruční letky černošedé, kostřec, ocas černé, od ostatního opeření ostře ohraničené.
Spodek: prsa modrošedá, břicho s volným přechodem od modrošedých prsou do jemně šedé s vínově červeným nádechem, spodní krovky ocasní bílé.
Zobák, nohy: zobák bíločervený nahoře a u kořene červenější, nohy růžové s bílými drápky.

Bílý výst. tř. 2
Ident.: bílý, do této výstavní třídy patří i "bílí-plaví", které se od pravých bílých rozlišují jen tím, že mají červené oči. Celý pták je úplně bílý bez jakéhokoli nádechu nebo lemování. Barva opeření musí být úplně čistá a posuzuje se velmi přísně. Také hustota opeření se posuzuje. Oči tmavé s oranžově červeným okružím nebo červené.
Zobák, nohy: zobák růžový u kořene červenější, nohy růžové, masové barvy

Plavý výst. tř. 3
Ident.: béžový s hnědou hlavou a bílými tvářemi.
Hlava: tmavohnědá s bílými tvářemi, které jsou na spodní straně lemovány tmavohnědým úzkým pruhem, oči červené s bleděčerveným okružím.
Vrchní strana: záda krémová, vnitřní křídla krémová, ruční letky a kostřec tmavohnědé, ocas tmavohnědý.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru