Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení pro ptáky - Zrní
Sdílet:

Náš seriál o krmení pro ptáky - Zrní

Naklíčené zrniny jsou nepostradatelné při odchovu a přínosem pro zdraví a kondici ptáků. Způsobů nakličování je velice mnoho. V časopise AZN 5/98 autor A. Kuhlmann uvádí jen jako připomínku tento postup.

Zrna jako vhodná potrava pro zrnozobé

Každé zrno, od nejmenšího prosa po boby mungo je tvrdé, ale je to jediný vhodný náhradní zdroj potravy pro zrnozobé ptáky. Většina ptáků však dává přednost polozralým nebo nabobtnalým zrninám. Zaprvé je mohou ptáci snáze rozlupovat, zadruhé obsahují tato semena více vitamínů a minerálií než semena suchá, vyzrálá. Proto dávají chovatelé, především v době odchovu mláďat, zrní nakličovat. Na vitamíny nejbohatší je zrno asi po čtyřech dnech. Proti původnímu obsahu se zvýší až o 200%. Rozmnoží se také enzymy, které urychlí látkovou výměnu. Glycidy se rozkládají a mění na maltózu /sladový cukr/ a ta se přetváří na potřebnou energii. Bílkoviny se rozkládají na aminokyseliny. Odbourávají se tuky, minerálie se stávají snáze využitelnými. Zrní lze zkrmovat ve všech stupních od nabobtnalých až po zrno s klíčkem. Měli bychom si zapamatovat, že nejhodnotnější je zrno tehdy, dosáhl-li klíček asi velikosti zrna, což bývá obvykle třetí až čtvrtý den doby nakličování. /Pozn.: Možná, že k těmto údajům budou mít někteří čtenáři výhrady. Pokud se jim osvědčil jiný způsob a postup při nakličování, samozřejmě jej nebudou měnit!/.

Které druhy zrnin jsou pro nakličování nejvhodnější?

Všechny druhy pros. Zrno se obohatí o vitaminy řady B, vitaminy A, C, E, o mnoho minerálií /např. železo, měď, draslík, kyselinu křemičitou, hořčík, sodík, fosfor, fluor/.

Nakličovat je možno také lesknici, ale pozor, tu je třeba častěji proplachovat, protože snadno kvasí a plesniví. Dobu nakličování musíme prodloužit na čtyři dny nejméně!

Oves /neloupaný/ po naklíčení obsahuje 10% bílkovin, 7,5% tuku, všechny důležité vitaminy /A, C, E, B1, B2, B3/ minerálie a ne právě nízký obsah jódu.

Ječmen obsahuje tytéž látky jako oves, je lehce stravitelný. Oblíbený je u kanárů i jiných pěnkavovitých.

Lněné semeno má vysoký obsah tuku, při jeho zkrmování se vyžaduje opatrnost.

Rýže obsahuje také mnoho tuku, bohatě vitaminy E, F, K. Ptáci ji však příliš v oblibě nemají. Při nakličování je nutná vyšší teplota, minimálně 21 st. C. Zrno nesmí být oloupané /Paddy/. Obsahuje cca 8% bílkovin, vitaminy B1, B2, B6 a provitamin A, dále minerálie - draslík, hořčík, železo, fosfor. Je snadno stravitelná.

Také žito může být nakličováno, ale předtím musí být nejméně 12 hodin máčeno. Teplota pro nakličování musí být udržována na 18 stupních C. Žito obsahuje 12% bílkovin, 1,6% tuku, vitaminy B1, B2, B3, minerálie draslík, fosfor, hořčík, železo a fluor.

Sezam je orientální rostlina s vysokým obsahem tuku /55%/. Podíl vitaminů se nakličováním podstatně zvyšuje.

Boby mungo se v současné době těší u všech chovatelů veliké a stále stoupající oblibě. Tyto boby jsou konzumovány především těmi druhy ptáků, které mají větší zobák /amadiny, hýlové, zvonci, dlaskové, stračky velké a většina druhů papoušků. /Pozn. Pro drobnější druhy ptáčků je možno naklíčené boby mungo na drobno rozsekat/.

Všechny druhy hýlů, zvonci a jiní pěnkavovití a samozřejmě všechny druhy papoušků s oblibou konzumují semeno slunečnice. Obsahuje 39% tuku, 27% bílkovin.

Niger a kardi jsou příbuzné slunečnici a rozhodně by neměly chybět v době nakličování v žádné směsi semen.

Pšenici konzumují s oblibou jen některé druhy papoušků, přesto by neměla chybět v žádné směsi. Obsahuje pouze 2% tuku, asi 12% bílkovin, 70% glycidů, 2% minerálií, dále vitaminy B2, B3, B5, C a E, z minerálií železo, fosfor, hořčík, zinek, vápník. Pokud by některé ptačí druhy odmítaly brát zrno pšenice, doporučuje se přidávat do směsi semen trochu oleje z pšeničných klíčků. V zimních měsících se doporučuje vypěstovat z naklíčených semen pro ptáky osení, které má vysoký obsah chlorofylu. Ten ovlivňuje pozitivně kvalitu krve, posiluje krevní oběh, dýchání, podporuje pohyb střev a látkovou výměnu bílkovin.

Řepka obsahuje 40% tuku, 10,5% glycidů, 4% minerálií /síra, fosfor, draslík, železo/, vitaminy A, B1, B2, C. Autor K. však připomíná, že na základě svých zkušeností přestal do směsi semen k nakličování řepku dávat, protože vyžaduje daleko větší dobu k nakličování než ostatní semena a proto nemůže být ptáky plně využita.

Závěr

Na závěr ještě jeden tip: do nakličovaných semen, místo různých chemikálií proti tvoření plísní, dávejte raději semeno ředkve. Obsahuje hořčičné oleje s obsahem síry, které drasticky tlumí růst bakterií, plísní a kvasinek. V ptačím oranismu snižuje zánětlivé procesy, čistí a dezinfikuje ho.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru