Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kakariki rudočelý plavé mutace
Sdílet:

Kakariki rudočelý plavé mutace

Kakariki rudočelý plavé mutace V německém časopise AZ-Nachrichten č. 12/98 píše J. Ehlenbröker, že první mutace u tohoto druhu papoušků -...

 


Kakariki rudočelý plavé mutace

 

V německém časopise AZ-Nachrichten č. 12/98 píše J. Ehlenbröker, že první mutace u tohoto druhu papoušků - skořicová - se objevila již v r. 1983 v bývalé NDR. Po ní rychle následovaly další barevné mutace a kombinace, které nalezly u chovatelů široké uplatnění. Specielně pro barevné kombinace byla používána nová pojmenování, ve většině matoucí, která byla zaměřena výlučně na finanční otázky. Tak např. "lutino" ptáci byli nabízeni stále jako mutace, ačkoliv se jednalo o kombinaci mutace skořicové a tzv. žluté černooké. Jak jinak by mohly být z páru "lutino" odchovány straky, ptáci skořicoví, žlutí černoocí nebo dokonce jedinci přírodního zbarvení.

U této nové mutace se jedná jednoznačně o jedince plavé, pro které jsou charakteristické červené oči a světle zbarvené rohové partie. Rohové části jsou téměř bílé a zřetelně se liší od hnědých drápků a olověně šedým, ke špičce hnědavým zobákem ptáků skořicové mutace. Zbarvení peří plavých kakariki je světlejší než u skořicových. Nápadné je světlé lemování krovek křídelních, které je patrné již u mláďat v hnízdě. Zbarvení ručních letek plavých je rovněž světlejší než skořicových.

Dědičnost plavé mutace kakariki rudočelých je recesivní, jak to je běžné u plavých mutací všech druhů ptáků.

(FA)
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru