Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Ara arakanga "modré" mutace
Sdílet:

Ara arakanga "modré" mutace

V německém chovatelském časopise Gefiederte Welt č. 1/99 s. 9 je článek o odchovu "modré" mutace ary arakangy. Jeho autorem je R. G. Sweeney, bývalý kurátor v Loro Parque (Kanárské ostrovy). V ptačím parku a chovné stanici Antonia de Diose (Birds International Inc.) na Filipínách, se v průběhu hnízdní sezóny 1993 neočekávaně vylíhla v hnízdě jednoho páru arů arakang "modrá" mutace, což lze posuzovat za vrcholný úspěch. Odchovaný jedinec měl peří převážně bílé, letky v křídlech, vrchní a spodní krovky ocasní modré.

Chovný pár arů

Chovný pár arů žije v uvedeném ptačí parku již více let a jeho zbarvení je zcela normální, nenese sebemenší náznak, který by dával naději na mutační odchov. Mláďata, která tento pár v předcházejících dvou hnízděních odchoval, byla úplně normálně (přírodně) zbarvená. Odchylka se vyskytla teprve ve třetím hnízdění. Snesená vejce byla průběžně z hnízda vybírána a vkládána do umělé líhně. Ze tří vylíhlích mláďat bylo jedno mutační "modré".

"Modrá" mláďata

Mládě se vylíhlo 8. června 1993 a bylo v odchovné stanici úspěšně odchováno. Ještě v průběhu hnízdní sezóny 1993 došlo ke druhé snůšce, ze které se podařilo odchovat opět dvě "modré" ary arakangy.

Jak tuto mutaci předati dalším chovatelům?

Ary do roku 1998 odchoval týž chovný pár arů celkem 18 kusů "modrých" mláďat. Nejstarší z nich, odchovaná v roce 1993, jsou již pohlavně vyspělá. V současné době jsou v párech s vhodnými partnery v chovných voliérách.

Vyhlídka na to, že by bylo možno tuto mutaci v budoucnu předati dalším chovatelům je fascinující. Zatím se tak ale nestalo. V přípravách na blížící se novou hnízdní sezónu 1999 se stane nejstarší mutační pár arů předmětem důkladného a přesného pozorování, neboť se předpokládá, že úspěch je velmi blízko. Bude-li tato první generace arů, která má mutační vlastnosti přenášet, stejně úspěšně hnízdit jako to je u arů arakang běžné, mohli by se mutační jedinci v průběhu dalšího desetiletí stále častěji objevovat v evropských chovech.

Dosud je všech 18 kusů odchovaných "modrých" v ptačím parku Antonia de Diose. Budou-li odchovy uspokojivé, mohlo by dojít v blízké budoucnosti k vývozu.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru