Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zkušenosti s chovem astrilda vlnkovaného
Sdílet:

Zkušenosti s chovem astrilda vlnkovaného

Tento druh astrildů byl pravidelně na trhu, ale bohužel byl jen zřídka chován, napsal v německém časopise AZN č. 11/98 chovatel H. Weszel. Přimlouvám se, aby se o něj zajímalo více chovatelů.

Charakteristika

Vlastí astrilda vlnkovaného je centrální a jižní Afrika. W. se jeho chovem zabývá od r. 1990 a pravidelně ho odchovává. Jsou to čilí ptáci, rozhodně ne neklidní. Ve voliéře je můžeme chovat ve více párech i ve společnosti jiných druhů astrildovitých pěvců. Pouze v době hnízdění si astrild brání bezprostřední okolí svého hnízda, ale bez agresivity. W. přemisťuje astrildy vlnkované od poloviny října z venkovních voliér do sklepního prostoru. Dává je po páru do klecí od 50 x 50 x 50 cm do 100 x 50 x 50 cm a umožňuje jim hnízdění. Klece mají boční stěny a zadní stěnu obložené větvičkami některého druhu stálezených keřů. V levém koutě je do větví vsazen malý košíček pro postavení hnízda. Některé páry dávají přednost stavbě hnízda volně ve větvích. Hnízdo má kulovitý tvar s vletovou rourou, která směřuje směrem dolů. Používaná staviva: kokosová vlákna, seno a mech. Mech je vhodný na výstelku hnízdní kotlinky.

Chov

Po dokončení stavby hnízda doporučuje chovatel W. provádět kontrolu hnízda nejvýše 1x za týden, až do zjištění prvního vejce. Během doby vysezování se kontrola hnízda nemá vůbec provádět, protože astrildi obvykle ihned hnízdo opustí. Snůška čítá 3-6 vajec, doba vysezování je 11-12 dnů. V tento čas není radno se v chovné místnosti dlouho zdržovat. Vstoupíme-li do místnosti, astrildi ihned hnízdo opustí a nevrátí se do něho do té doby, než se z místnosti vzdálíme. Termín líhnutí si může vypočítat a již asi pět dnů před termínem, zvyšujeme dávky krmiva. Zájem o druh krmení je individuální. W. dává směs drobných semen pro exoty v suchém i naklíčeném stavu, dále semena různých plevelných rostlin, semena travin, červené proso v klasech, vaječnou míchanici s přidáním živočišného krmiva (mouční červi, mravenčí kukly, které jsou velmi důležité. W. doporučuje dávat mravenčí kukly smíchané s hlínou, kterou ptáci rádi přehrabují. Jakmile zjistíme, o který druh krmení má ten který pár zvláště zájem, dávky ihned zvýšíme.

Ve stáří 8 dnů je možno astrildy okroužkovat kroužky o průměru 2,2 mm. Za 20 dnů po vylíhnutí opouštějí mláďata hnízdo, ale po několik dnů se do něj stále vracejí. Za dalších 12-14 dnů jsou mláďata samostatná.

Přibližně začátkem června přemisťuje chovatel W. své chovance ze zimoviště do zahradní voliéry, která je propojena s chráněným prostorem. Zde tráví léto ve společnosti dalších druhů exotů. Rádi se zdržují v křoví, v bambusovém porostu, rádi šplhají po travinách. Dno voliéry je vysypáno pískem, drcenou kůrou a část je porostlá trávou.

Doplňující poznámky

Podle mých zkušeností z dřívějších let mohu říci, že astrildi vlnkovaní hnízdí nespolehlivě. Větší naděje na odchov je v prostorné, dobře zarostlé voliéře, než v kleci. Kontrolu hnízda (podobně jako W.) rovněž nedoporučuji. Samostatná mláďata je nutno od rodičů co nejdříve oddělit, protože je v krátké době začnou odhánět i pronásledovat.

Doporučené krmení

Drobné druhy pros v suchém i naklíčeném stavu po celý rok a živočišná potrava. Odchov mláďat bez živočišné potravy je nemyslitelný. Osvědčily se čerstvé nebo sušené a spařené mravenčí kukly s najemno nastrouhanými vejce a s trochou rozsekaných moučných červů. Někteří chovatelé dávají též dafnie, roupice aj. Zelené krmivo, především žabinec ptačinec, nesmí chybět. Oblíbená jsou nedozrálá semínka plevelných rostlin, trávy ap.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru