Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení pro ptáky - Papoušíčci
Sdílet:

Náš seriál o krmení pro ptáky - Papoušíčci

Papoušíček brýlatý

Papoušíčkové rodu Forpus patří již po léta k oblíbeným a hojně chovaným i u nás. Zkušenosti jsou zajisté dostatečné, ale je možné, že by některý začátečník uvítal informace o výživě /podle chovatele SRN/.

Chovatel V.W. krmí papoušíčky brýlaté komerční směsí pro andulky, kterou obohacuje slunečnicovými semeny /asi 15% množství/. Nechybí ovoce ani zelenina, podle nabídky trhu. Je zajímavé, že papoušíčkové dávají přednost ovoci měkkému a šťavnatému. Ačkoli mají papoušíčkové suché vaječné krmivo po celý rok k dispozici, konzumují ho ve větším množství především v době odchovu mladých. Samozřejmostí je každodenní výměna vody ve všech klecích a voliérách. Trvale mají ptáci také grit a písek. Při odchovu mláďat dostávají papoušíčkové také zrniny naklíčené, které vděčně přijímají.

Poznámka: V dobách, kdy jsem se chovem různých druhů papoušíčků zabýval, dával jsem jim při odchovu mláďat denně čerstvé mravenčí kukly. Spotřebovali jich opravdu hodně. Jakmile hnízdění skončilo, kukly odmítali. /R.V./

Papoušek červenokřídlý

V rámci našeho seriálu bych nyní rád seznámil naše čtenáře se složením krmení, které si zavedl chovatel SRN /R.Sch./.

Po celý rok krmí papoušky červenokřídlé směsí semen, kterou nabízí obchod pro agapornise a přidává 10% ovsa, 10% pšenice a 10% dietní směsi pro holuby.

Jak tento chovatel zrniny nakličuje? Směs máčí jednu hodinu / pozn.!! nejedná se o omyl, ale o skutečný údaj v textu/ a potom ji přesype na síto, kde ji pod tekoucí vodou důkladně propláchne. Síto potom zakryje sklem a postaví na dva dny do teplé místnosti. Po této době se objeví první klíčky a směs je připravena ke krmení,

Chovatel přidává do naklíčených zrnin střídavě nastrouhané jablko nebo mrkev, pivovarské kvasnice, krmné vápno, hroznový cukr, jedlý olej /zn.Livio/, vaječné krmivo /zn. Aves/. Směs musí být drobivá.

Mimo uvedené doplňky zkrmuje dále /podle ročního období a nabídky trhu/: pomeranče, maliny, rybíz, sušené fíky. Ze zeleného dává stále pampelišku /smetánku/ a žabinec ptačinec. Na podzim šťovík a pelyněk černobýl, z bobulovin černý bez, plody hlohu, šípky. Doporučuje různé kombinace a tím i vyváženou dietu.

Krmení agapornisů škraboškových a fišeri

Na svých zahraničních cestách, které jsem už před dlouhou řadou let podle tehdejších možností podnikal, jsem se osobně poznal s p. Ochsem /dosud jsme se znali pouze z korespon dence/, německým specialistou v chovu agapornisů. Viděl jsem pěkné chovatelské zařízení, krásné ptáky a zvláště jsem si cenil toho, že jsme mohli s p.Ochsem hovořit o všem, co s chovem agapornisů souvisí. O krmení bych chtěl nyní blíže pojednat.

Základem krmení je směs těchto semen: 40% lesknice, 25% proso bílé, 10% proso japonské, 3% niger, 5% loupaný oves, 10% kardi, 2% semenec a 5% pohanka.

Dále podává p. O. naklíčené krmení a to 70% pšenice a 30% slunečnice, vaječnou míchanici, případně suché odchovné vaječné krmivo z obchodu, červený senegal v klasech, ovoce a mrkev, grit a vápno. Naklíčené zrniny a měkkou míchanici popráší špetkou bílkovino - minerální směsi, kterou si připravuje sám z komponentů: sušené mléko, křemičitá zemina, zdravotní hlína, minerálie v prášku a pro zlepšení chuti hroznový cukr a vitamíny.

S takto připravenými krmivy dociluje p. Ochs po více jak 25 let dobrých chovatelských výsledků.

Krmení amazónků

Chovatelka MLS si oblíbila amazónky /rod Pionus/ a zpočátku je krmila směsí suchých semen z obchodu a ovocem. Po návštěvě u zkušeného chovatele a intenzívních diskuzích o výživě těchto ptáků, si zavedla nový způsob krmení. Bylo připravováno takto:

I. Krmná směs pro holuby "Chov a cesty" se skládá ze stejných dílů kukuřice, žlutého a zeleného hrachu, krmných bobů, žita, zrní milo /červený poddruh drobného čiroku - sorgum/, ředkve, dále z 15% seťové kukuřice /dobrá klíčivost/, 12% bobů mungo.

II. Krmná směs tohoto složení: 2 díly žíhané slunečnice, 2 díly dietní směsi pro holuby /výr.fy Dierks - obsahuje kardi, drobnozrnný čirok (dari), odrůda milo, pohanku, semenec, proso, oves, pšenici, neloupanou rýži paddy/, jeden díl kardi a asi 5% loupaných burských oříšků / ty lze nakličovat v tomto stavu, potom chutnají jako mladý hrášek/.

Směsi I. a II. nakličuje odděleně, protože doba potřebná k nakličování je rozdílná. Směs I. je nutno cca 24 hodin déle nakličovat. Obě směsi se nakličují v množství, které se stačí spotřebovat za 2 - 3 dny. Ráno a večer se směsi dobře propláchnou a jakmile se objeví klíčky, smíchají se v poměru směs I. 2/5 a směs II. 3/5 a poté se povaří krátce v rychlovarném hrnci, znovu se dobře propláchnou a vysypou na síto, které je položeno na ručníku. Ztráta vitaminů, ke které při povaření dochází, se nahradí multivitaminovým přípravkem.

Do této směsi se přidá dále nadrobno rozkrájené ovoce a zelenina / jablka, okurky, salátová řepa, jeřabiny, bobule černého bezu, černý rybíz a z vlastní zahrady střídavě hlávkový salát, mangold, pampeliškové listy nebo cukiny.

K zachycení nadměrné vlhkosti se do uvedené směsi přidají rozmixované granule pro psy, strouhanka, vápno, grit, květní pyl a pivovarské kvasnice.

Takto připravené krmení berou ochotně nejen druhy již u chovatelky zabydlené /amazónci, papoušci šedí, amazoňani, elektusové/, ale i nově přikoupené druhy ho začnou v krátké době se zanícením konzumovat.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru