Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kdy odstavujeme mladé kanáry
Sdílet:

Kdy odstavujeme mladé kanáry

Odstavování mladých kanárů je pro začínajícího chovatele neznámou veličinou. Tato neznalost končí někdy pro chovatele nepříjemně, protože včas nedovedou odhadnout dobu odstavu mladých kanárů.

Samička zasluhuje naši denní pozornost

Začneme proto dobou, kdy samička vyseděla mláďata, dobře je krmí a pečuje do určité doby i o čistotu hnízda. Mláďata byla včas okroužkována, samička den ode dne intenzivněji krmí a mláďata rychle opeřují a sílí. V té době samička zasluhuje naši denní pozornost. Je-li v párovnici s mláďaty sama, často se stává, že někdy, asi ve 12 dnech stáří mláďat, se dožaduje samečka. Přeletuje z bidla na bidlo, mává křídly, volá samečka. Právě v tomto období se dělá z neznalosti největší chyba tím, že se k ní pustí sameček, aniž bychom vyčkali příhodné doby k dalšímu páření o několik dní později. Připomeňme si, že mláďata, kolem 16-17 dní po narození, vylézají na okraj hnízda, ta smělejší a silnější dokonce na nejbližší bidlo. Nyní teprve nastala doba vhodná k puštění samečka do párovnice. Po odpáření zavěsíme do párovnice druhé hnízdo a dáme současně novou výstelku. Mláďata se za 2-3 dny schoulí do jednoho rohu klece, než vzlétnou na bidélko. Budou se rovněž často vracet do rodného hnízda. Matka začne stavět hnízdo, převážně v původním, někdy i ve druhém, které jsme jí zavěsili. Věnujeme se v té době též samečkovi, zvláště jeho chování k mláďatům. Některý sameček mláďata přikrmuje, jiný se k nim chová agresivně a musíme ho vždy po odpáření samičky odchytit. Samičku s ním necháme pářit do snesení prvního vajíčka.

Teď nastala doba, kdy od prvním odpáření uběhlo asi 5 dní a mláďatům je kolem 20-21 dní stáří. Počítejme dále, že samička snese denně po vajíčku po dobu 3-4 dní. To budou mláďata stará kolem 25 dní, kdy je můžeme od matky odstavit, neboť v této době jsou již schopna samostatného života. V odstavovačce se bude někdy ozývat pípání některého mláděte. To nás nesmí vzrušovat, neboť dříve či později je nuceno se posadit na krmítko a začít se krmit. Při větším současném odstavu se stává, že některé mládě se takového křiklouna ujímá a přikrmuje ho. Takového křiklouna považuji za rozmazlence a lenocha, který, ač může sám, raději se nechá krmit druhými.

Odstavujte mladé kanáry kolem 25 dní stáří

Vraťme se opět k situaci, kdy z neznalosti jsme nechali samičku odpářit v době, kdy mláďatům bylo tepve 12-13 dní. Bude-li chovatel nedočkavý, může mu tato nedočkavost připravit i zklamání. Samička snese kolem 5. dne po odpáření první vajíčko, takže celá snůška 4-5 vajec skončí v době, kdy mláďatům bude 21-22 dní. Nestrpí-li samička po nasazení vajec mláďata u sebe ještě několik dní, pak je musí chovatel odstavit. Toto stáří mláďat nedoporučuji k odstavu žádnému chovateli, neboť ve většině případů mláďata nejsou schopna se sama živit. Jsou však i výjimky, kdy takto odstavené mláďě zobe vaječnou směs, ale nic víc. To je však málo. Stane se tak, že nedostatkem krmení ptáčata slábnou a nakonec přestanou i tuto směs zobat. Nastanou potíže střevní a nakonec úhyn. Proto se chovatel snaží takovou situaci řešit tím, že na chvíli vpustí již nasazenou samičku do odstavovačky, aby je přikrmila, nebo jejich otce, bude-li je ovšem krmit. Nemusí to však mít vždy úspěch.

Proto doporučuji každému chovali z řad začátečníků, aby odstavoval mladé kanáry kolem 25 dní stáří nebo i později, pokud je sedící samička u sebe strpí. Já osobně ponechávám mláďata u matky do 27-28 dní věku, pokud ji na hnízdě neruší. Na takto odstavená mláďata je radostný pohled, neboť se po odstavu chovají jako dospělí kanáři. Tato mláďata odstavuji přímo do proletovačky délky 130 cm, šířky 40 cm a výšky 60 cm s několika příčnými bidly a jedním podélným, umístěným 15 cm pod stropem. Na takový odstav dokonale vyspělých mláďat je skutečně radost se podívat. Po několika dnech pak mladí samečci začnou švitořit, což je důkazem zdravého a úspěšného odstavu. Někteří chovatelé mají možnost odstavit takto vyspělá mláďata dokonce do velké pokojové nebo později i zahradní voliéry, což je mláďatům jen ku prospěchu.

Krmení mladých

Musíme se zaměřit též na vhodné krmení odstavených kanárů. Základním krmením je dobrá letní řepka, méně vhodná je řepka zimní. Protože rohovka zobáčků odstavených mláďat je ještě měkká, je někdy nutno řepku několikrát řádně přelít vařící vodou nebo přímo převařit a nechat oschnout. Do krmítka nasypeme jen tolik řepky, kolik mohou mláďata za den pozřít. Přidáváme ovesné vločky a vaječnou směs denně, později 2-3krát týdně. Do této směsi přidáváme trochu dobrého máku. Ze zelené potravy podávám mladé lístky pampelišky, salát, ptačinec, vždy po řádném omytí čistou vodou. Při prvním odstavu přidávám do vaječné směsi rozsekané mladé kopřivy. Strouhanou mrkev podávám až později, neboť je pro mláďata v době odstavu těžko stravitelná. Místo vaječné směsi je možné jednou týdně podat vařenou rýži, občas vařený moučný brambor, vaječná kolínka a podobné těstoviny.

Do proletovačky pověsíme též měkkou slaninu nebo vnitřní syrové vepřové sádlo. V pozdější době mladí kanáři rádi přijímají polozralé klasy různých travin a obilovin. Také letní jablka.

Nezapomínejme na pravidelnou výměnu pitné vody v koupelničkách nebo napáječkách a jejich časté řádné čištění. Usazuje se v nich po několika dnech sliz, který může působit neblaze na zdraví kanárů.

Když mladí kanáři v proletovačce přepeří, přidáváme k řepce další semena jako lesknici, niger, loup. oves, mačkaný semenec či slunečnici.

Autor textu: Miroslav Vaculík
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru