Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Hýl mexický a jeho chov
Sdílet:

Hýl mexický a jeho chov

Tento druh hýlů není v našich chovech příliš rozšířen, i když se nejedná o zvlášč náročný chov. Rozhodně není tak atraktivní jako jiné druhy domestikovaného ptactva a snad právě proto se u chovatelů vyskytuje jen zřídka. Mám dva páry hýlů mexických a nějaké zkušenosti také, proto své zkušenosti v tomto článku popíši.

Popis

1,0 má čelo, široký pásek přes oko, přední krk a kostřec ohnivě červené. Ostatek svrchu těla hnědý, spodina je bělavá, hnědě podélně čárkovaná. Křídlo a ocas jsou černohnědé. Zobák tmavě rohově hnědý, nohy hnědé.

0,1 je stejně zbarvena, ale místo červené barvy je hnědá.

Chov a odchov

Nejdříve jsem měl hýly umístěny v klecích 50 x 40 x 40 cm v chovné místnosti s ostatním ptactvem. V každé kleci byla tři bidélka z přírodních materiálů, dvě byla v horní části klece, jedno blíže spodku, jedno mělo silnější průměr, ostatní slabší. Podle toho, které bidélko se ptákům více zamlouvalo jsem umístil hnízdo (kanáří nebo papírové dutinky od koberců). V zadní části klece jsem umístil borovicovou větev, která celé hnízdo téměř zastiňovala. Na výstelku byla použita především suchá tráva a jehlice z borovice.

1. Samec roč. 1997, samice roč. 1996 - nepříbuzný - v průběhu r. 1998 zahnízdil 2x, ale snůšky nebyly oplozené.

2. Samec roč. 1997, samice roč. 1995 - v průběhu r. 1998 zahnízdil dvakrát.

Hýlové hnízdili v dubnu - červnu, poté byli vypuštěni do voliéry k ostatnímu ptactvu, se kterým se dobře snášeli (kanáři, zebřičky, konopky, čížkové, stehlíci, hýl obecný).

Krmivo

Hýlové brali kanáří směs, proso, nezralá travní semena, ovoce, vaječnou míchanici.

V letošním roce (1999) jsem zajistil hýlům lepší podmínky a koncem května mám tyto výsledky:

Pár č. 1 byl umístěn ve voliéře s kanáry glostery a párem zebřiček, má dvě mladé před vylétnutím z pěti snesených vajíček.

Pár č. 2 byl umístěn v kleci, kde samička v březnu snesla dvě vajíčka, ale nenasedla. Poté jsem ji přemístil do voliéry mezi barevné kanáry, zebřičky, snovače, 0,1 konopku a 0,1 vrabce domácího. Vše zde probíhalo v klidu a nyní (červen) se začínají pářit. Voliéry jsou přírodně vybaveny, je zde více kanářích hnízd.

Závěrem bych chtěl shrnout své poznatky o chovu hýlů mexických. Doporučuji sestavené páry ponechat trvale pohromadě a "nerozhazovat" je a to i v zimním období v klecích. Na jaře je přemístit do voliér, kde se nejlépe cítí a kde je rozmístěno několik kanářích hnízd v různých místech voliéry. Jakmile si pár vybere určité hnízdo, je dobré ostatní hnízda odstranit. Hnízda je vhodné zastínit přírodními snítkami. Kontrolu hnízda provádíme jen namátkově, žádný odběr vajíček (vajíčka zde ponecháme trvale do vylíhnutí mladých). Mláďata rychle dospívají, je třeba pamatovat na včasné kroužkování. S hnízděním je možno začít již v březnu, protože hýlové jsou otužilí a chladno jim vůbec nevadí. K již uvedenému krmení je možno ještě přidávat směs semen pro lesní ptáky, suchá semena z výmlatů, travní semena. Na podzim a v zimě přidávat vitamínové doplňky. Krmení je téměř shodné s krmením kanárů. Hnízdění hýlů je převážně v květnu a červnu. Hnízda by měla být asi jeden metr od sebe vzdálena. Ve vnitřní ubikaci není žádná vegetace. Hýlové se ve voliéře cítí rozhodně lépe než v kleci a odvděčí se nám svým pilným zpěvem.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru