Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmení zpěvných kanárů
Sdílet:

Krmení zpěvných kanárů

Každý chovatel zpěvných kanárů usiluje o to, aby své miláčky - kanáry dutopěvce, které odchoval, připravil co nejlépe na soutěž místní, okresní, krajskou a dále pak na soutěž u nás nejvyšší - mistrovství České republiky. Velký vliv na zpěv kanárů má krmení. Chci se nejprve zmínit o semenech, která ovlivňují buď samotný zpěv, nebo zdravotní stav kanárů.

Semena

Semena rozdělujeme na dva druhy: - semena olejnatá, tj. řepka letní nebo zimní, semenec, lněné semeno, nigr, modrý mák, slunečnice, salátové semeno. Semena moučná - tj. loupaný oves, lesknice, proso, pohanka, mohár. Dále dělíme krmiva pro kanáry podle původu na živočišná, rostlinná a krmné doplňky.

ĺivočišná krmiva představuje v prvé řadě čerstvé slepičí vajíčko uvařené na tvrdo, dále mravenčí kukly, mouční červi, rybí tuk, slanina, uzený špek.

Rostlinným krmivem míníme především čerstvé zelené krmivo - mladé lístky pampelišky, špenát, žabinec, zelenou řepku, asi 5 cm vysokou, částečně hlávkový salát, nezralý oves, jitrocel, mrkev, slupky okurek, jablko.

Krmnými doplňky je čistý říční písek, grit, vápno, vaječné skořápky, sepiová kost. Podílejí se především na rozmělnění potravy v žaludku a při trávení.

Dalším důležitým faktorem pro vývoj zpěvu a zdravotního stavu je voda. Nemá být studená, nejlépe den předem odstavená, připravená zvlášč pro pití a zvlášč na koupání.

Základem všech olejnatých semen je letní řepka, případně náhrada - zimní řepka. Řepka nám zaručuje rovnoměrný tělesný vývoj kanárů, zajiščuje dobré zdraví a hlavně kvalitu samotného zpěvu. Řepka také zabraňuje zácpě. Zralá letní řepka má sladkou chuč a červeně až tmavohnědě zbarvený povrch. Zimní je větší, černé až hnědočerné barvy, s tvrdším povrchem. Doporučuji chovatelům, aby si zajistili větší množství řepky (asi na rok) vzhledem k zdravotnímu stavu kanárů. Neustálá změna krmení kanárům neprospívá. Vzniklé poruchy zažívacího ústrojí, vždy působí na úkor tělesného vývoje. Řepka způsobuje ve zpěvu hlavně poddajnost a pružnost přednesu. Další z olejnatých semen je semenec. Má chuč lískových oříšků a obsahuje více tuku. Při větších dávkách kanáři tloustnou a přestávají zpívat. Je výborný pro krmení samiček v chladu, hlavně v zimním období. Podávání semence ve větším množství samcům ve škole kanárů má vliv na zdrsnění zpěvu a naopak podávání menšího množství dává hlasu mohutnost a zvučnost. Lněné semeno zmírňuje bolesti zažívacího ústrojí, hlavně při zápalech a zácpě. Dobrý účinek má na peří, které je pak hladké a lesklé. Nigr je velmi oblíbeným krmivem pro kanáry. Působí po zdravotní stránce. Pročiščuje střeva a zabraňuje zánětům. Při podání ve větším množství působí velmi ostře na zpěv, přičemž jsou kanáři velmi temperamentní a prudcí. Modrý mák (má mít sladkou chuč) je výbornýmn lékem při průjmech. Je velmi výživný, ale podporuje tučnění. Slunečnice nahrazuje v určitých směrech semenec. Před podáním musíme semeno rozmačkat. Tvrdou slupku totiž kanáři sami nerozloupnou. Slunečnice posiluje celý organismus kanárů. Na zpěv působí velmi pozitivně tím, že zjemňuje jednotlivé tůry kanárů a přitom zpěv tlumí. Podávání ve větším množství však způsobuje tloustnutí. Salátové semínko pročiščuje hlasivky kanárů. Odstraňuje chrapot a zácpu. Přidává se do míchanice.

K moučným semenům patří loupaný oves, který je velmi důležitý. Je výživný, obsahuje málo tuku. Je lékem při chorobách zažívacích orgánů. Při vyšších dávkách však způsobuje zácpu a chrapot. Lesknice je velmi výživná, povzbuzuje trávení a osvědčila se jako odtučňovací prostředek. Při podání většího množství, hlavně ve škole kanárů, nám přednášejí samci tůry ostře, hlasitě a široce. Tím vznikají nežádoucí chybné tůry. Proto musíme sledovat vývoj ve zpěvu a podle toho krmit. Proso je rovněž výživné semeno, podává se jako lék. Před krmením je musíme uvažit v mléce. Pohanka obsahuje mnoho bílkovin, je rovněž lékem. Přidává se také do vaječné směsi (sucharu). Mohár se používá podobně jako proso.

Živočišná krmiva

Z živočišných krmiv je slepičí vajíčko jedno z nejhlavnějších. Má být vždy čerstvé (nejlépe od slepic, které mají velký výběh). Vajíčko vaříme asi 8 min. na tvrdo, pak přidáme strouhanku. Nejlepší jsou suchary nebo usušené rohlíky. Lze přidat i mák, strouhanou syrovou mrkev nebo mladé zelené kopřivy. Hmotu promícháme tak, aby byla vláčná. Směs podáváme jak při plemenitbě, tak při odchovu mláďat a hlavně pak k regulaci zpěvu ve škole kanárů. Získáme čistotu hlasu - barvu, dále hloubku a kovový zvuk. Zpěv kanárů se stává jasným a na poslech lahodným. Krmíme velmi opatrně, aby nám kanáři "nezapadli" úplně do hloubek, pak nám nemohou jednotlivé věty - tůry - vyzpívat. Mravenčí kukly jsou pro kanáry nejlepší sušené. Suché mravenčí kukly spaříme, osušíme a pak podáváme buď samotné menší množství - nebo je zamícháme do vaječné míchanice. Při zkrmování moučných červů postupujeme stejným způsobem. Jsou výborným krmením pro mláďata. Získáme hlavně silný, zdravý, zdatný a výkonuschopný chov. Slanina, uzený špek má být čerstvý, je vydatný na tuk a soli. Podáváme jej hlavně samičkám v zimním období. Rybí tuk zamícháme do vaječné směsi. Upozorňuji na zásadu, jestliže přidáme rybí tuk, musíme ho podávat po celou sezónu, hlavně v době páření.

Zelené krmení

Zelené krmení obsahuje bílkoviny, tuky a vlákninu. Jsou to pampeliškové listy, jitrocelové listy, špenát, žabinec, slupky okurek atd. Z ovoce je nejlepší čerstvé jablíčko. Krmení nesmí být špinavé, mokré a studené. Proto je vždy umyjeme a osušíme.

V závěru uvádím složení 1 kg míchanice pro kanáry v době, kdy jsou ve škole kanárů: 400 g lesknice, 360 g letní řepka, 50 g nigr, 50 g loupaný oves nebo ovesné vločky, 20 g modrý mák, 50 g semenec (mletý), 20 g lněné semeno, 50 g slunečnice (mletá).

Na jednoho kanára počítám s jednou a půl kávové lžičky na jeden den. Každý třetí den podávám vaječnou směs, každý čtvrtý jablko nebo mrkev. Sleduji celkový vývoj celé školy kanárů a podle toho usměrňuji zpěv krmením. Teplotu v místnosti udržuji kolem 20 st. C.

Autor textu: Scholz Rudolf
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru