Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chovná stanice v Loro Parque
Sdílet:

Chovná stanice v Loro Parque

O „LORO PARQUE" na Kanárských ostrovech už na stránkách zpravodaje FAUNA byla řeč. Dnes chceme své informace doplnit o zřízení chovných stanic, které jsou jeho součástí.

Vzdělávání a výzkum

Chovné stanice se nacházejí nedaleko L.P. a leží 200 m n. m., kde dříve bývaly banánové plantáže. Mají nesmírný význam, protože mají za cíl vzdělávat, provádět výzkum a snažit se o zachování ohrožených druhů papoušků. Je zde nepochybně umístěna největší sbírka papoušků na světě.

První část chovné stanice byla dobudována v r. 1996 a skládá se z 600 klecí a voliér, které jsou obklopeny subtropickými zahradami s ovocnými stromy a okrasnými rostlinami. Průměrná roční teplota je zde 20 stupňů C, která vytváří ideální podmínky pro zřízení pravé botanické zahrady.

Druhá část chovné stanice byla otevřena ve dnech 17. až 20. září 1998, kdy se zde konal IV. mezinárodní kongres zájemců o papoušky. Je vybudována v podobném provedení jako část první a zahrnuje 410 klecí a voliér.

Celková plocha pozemku je 17000 m2, z toho obě stanice zaujímají polovinu plochy. Vlastníkem pozemku je Nadace L.P. Fundación.

Ráj pro ptáky

Voliéry a závěsné klece jsou uspořádány v řadách po 25 a 35 kusech. Pro snadnější přístup bylo vybudováno více chodníků. ty umožňují krmení z jedné strany, na druhé straně jsou zavěšené hnízdní budky, které je možno v průběhu hnízdění snadno kontrolovat.

Voliéry jsou 6 nebo 12m dlouhé, 3,5 m vysoké, 2m široké. Všechny jsou chráněné různými druhy umělohmotných tkanin, které vytvářejí specifické podmínky /světlo, slunce, stín/ a mají tak ptákům připomínat prostředí odkud pocházejí.

Chovné stanice poskytují ptákům všechno co potřebují. Základem krmení jsou zrniny a zelenina ve vyváženém poměru. Misky jsou z nerezavějící oceli, takže je lze snadno vyplachovat a dezinfikovat. Vyměňovány jsou zásadně dvakrát denně, ráno a odpoledne. Ráno dostanou ptáci v jedné misce různé ovoce a zeleninu, ve druhé specielně tvarované granule a ve třetí vodu. Odpoledne je podávána směs vařených semen, která zůstávají na krmítku jen krátkou dobu, aby se vyloučila případná konzumace škodlivých částic. Obsluha se snaží o stálé zlepšování složení veškerých podávaných krmiv.

Nenechte si návštěvu ujít!

K tomu, aby měli papoušci vhodné zaměstnání, jsou jim dávány do voliér kusy dřev, piniové šišky, čerstvé větve různých stromů, zelené atd. Dále jsou do voliér upevňována různě silná lana. Při dosedání na ně si papoušci posilují svaly a rozvíjejí obratnost.

V klecích i voliérách jsou instalována moderní postřikovací zařízení. Používá se k tomu filtrovaná voda, aby byla jistota, že neobsahuje žádné choroboplodné zárodky. Účinek rosení na peří a celkový stav ptáků je překvapující. Pozitivně také ovlivňuje a stimuluje ptáky k hnízdění /především se to projevuje u kakadu, papoušků královských a klínoocasých/ a odpovídá dění v přírodě.

V současnosti je v chovných stanicích chováno přibližně 3000 ptáků v 303 druzích a poddruzích a každoročně jsou docilovány významné odchovy. Je to ovlivněno jak subtropickým podnebím Kanárských ostrovů, ale také vysokou odborností všech spolupracovníků.

V sezóně 1996 a 1997 se každý rok vylíhla mláďata z 800 snesených vajec od 130 druhů papoušků. Zvláště velký důraz se klade na odchovy od těch druhů, které jsou v přírodě ohroženy.

Navštíví-li některý z našich čtenářů Loro Parque a jeho chovné stanice, přejeme mu hodně příjemných zážitků a těšíme se, že o tom podá zprávu do zpravodaje FAUNA.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru