Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Střídavé a výživné krmení je nutnost!
Sdílet:

Střídavé a výživné krmení je nutnost!

Německý chovatel pan T. Vina choval s úspěchem po dobu 40 let výstavní andulky. Před mnoha lety jsem ho mohl navštívit a musím říci, že to byl skutečný zážitek. Nedávno chov andulek zrušil a začal se věnovat chovu amazoňanů. Byl si vědom náročnosti, kterou tato změna provází. Proto se nejdříve kontaktoval s mnoha zkušenými chovateli velkých papoušků a studoval odbornou literaturu. V anglickém týdeníku Cage and Aviary Birds objevil obsáhlý článek na toto téma od přední anglické chovatelky R. LOW. Pan Vins porovnával získané zkušenosti od chovatelů se svými zvyklostmi. Napsal o tom pojednání, ze kterého pro naše čtenáře vybírám vše podstatné.

Zkrmování zrnin

V článcích v odborném tisku jsou uváděny značně rozdílné údaje o podílu zrnin v celkové výživě i o jejich složení. Chovatelé píší, že svým amazoňanům dávají směs, která obsahuje až 80% slunečnice. Podle mých zkušeností, píše pan Vins, by směs semen neměla mít větší podíl slunečnice než 20 až 25% denní dávky. Také semena podzemnice olejné (burské oříšky) je nutno dávkovat. Oba druhy totiž obsahují více jak 45% tuku. Častou příčinou úhynů amazoňanů (pozn. - ale i jiných velkých papoušků) je ztučnění jater jako důsledek překrmování zrninami s vysokým obsahem tuku.

Podle mého mínění má směs zrnin, která činí 50% denní krmné dávky, obsahovat co nejvíce druhů semen. Od založení mého chovu amazoňanů dávám svým amazoňanům směs od firmy „Witte Molen“ s názvem „Papageien Premium“. Má toto složení: kardi 10%, pohanka 10%, drobnozrnný čirok MILO 8%, neloupaná rýže Paddy 8%, plody šípku 7%, loupaný oves 6%, semenec 4%, bílá slunečnice 4%, žíhaná slunečnice 4%, oves 4%, bílý druh prosa DARI (Sorghum) 4%, bílé proso 3%, červené proso 3%, kukuřice 3%, semena melounů 3%, hrách 3%, zrno dýně 2%, sušené proužky mrkve 2%, cedrové oříšky 2%, jeřabiny 1%, pšenice 1%, rozinky 1%, červený čili pepř 1%.

Sečtou-li se uvedená čísla, je výsledek 94%, zbývajících 6% činí granule velikosti 6-8 mm, které dodavatel, firma „Witte Molen“, označuje jako „vitamínové granule“.

Zrniny máčené, případně klíčené

Zrniny máčené, případně klíčené: denně podávané naklíčené zrní se skládá z cca 60% bílé slunečnice a cca 40% z dietní krmné směsi pro holuby. Pokud se čtenář pozastavuje nad tím, že uvádím slunečnici 60% a v úvodu příspěvku pouze 20-25%, pak je nutno dodat, že při nakličování slunečnice se obsah tuků snižuje, mění se na vitamíny aj. Zrní nakličuji 24 hodin, potom je pod tekoucí vodou pečlivě propláchnu. Je až s podivem, kolik špíny zdánlivě čisté zrní obsahuje. Ještě vlhké zrní pak dám na dalších 24 hodin na síto a přikryji je, po této době je již připraveno ke zkrmování. Je třeba důrazně připomenout, že při nakličování musíme dbát velké opatrnosti, protože takové zrní snadno plesniví. Z tohoto důvodu za horkých letních dnů (měsíců) zrní máčím 24 hodin a po propláchnutí ihned zkrmuji.

Ovoce a zelené kmení by se mělo dávat v širokém sortimentu, jak je nabízí trh v tom kterém ročním období. I zde je třeba přihlížet na dodržování co nejvěší čistoty.

Co podávám já?

Já nabízím pravidelně jablka oloupaná a rozkrájená na malé kostky, banány rovněž rozkrájené na malé kostky a dobře omyté hroznové víno nakrájené na půlky. Vše smíchám a podávám jako ovocný salát. Doplňuji ještě mrkví rovněž rozkrájenou na kostky a přidávám různé plody.

Zelené: v širokém výběru dávám zelené a plevely, ale pozor, aby nebyly chemicky ošetřované. Před používáním vše důkladně omývám. Sběr plevelů v blízkosti hnojišť nebo při komunikacích se zásadně odmítá.

Měkké krmení: používám měkké krmení s plody firmy „Witte Molen“. Toto krmivo je vhodné i pro plodožravé ptáky, např. drozdy, turaky, tukany, kosy ap. V této směsi najdete sušené plody papaje, fíků, ananasů a broskví s přídavkem medu, pivovarských kvasnic a vitamínů.

Extrudované krmivo - jaké jsou alternativy pro jeho současné zkrmování? Na tuto problematiku se dívá každý chovatel jinak. Moji ptáci mají k dispozici v každou roční dobu vedle misky se zrním také extrudované krmivo zn. KAYTEE. Spotřeba je u mých 14 párů velice rozdílná, ovšem při odchovu je podstatně vyšší.

Voda

Na závěr se musím ještě zmínit o vodě na pití, která je stejně životně důležitá jako jiná uváděná krmení.Pitná voda musí být samozřejmě zcela nezávadná! Voda z veřejných vodovodů se liší tvrdostí s obsahem různých příměsí (např. se může jednat o chlór). Při uvykání nově získaných ptáků by bylo třeba přihlížet i k této věci.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru