Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kubánka malá (Tiaris canora)
Sdílet:

Kubánka malá (Tiaris canora)

Kubánka malá (Tiaris canora) Popis a původ: Je to u našich chovatelů dosti známý, čilý ptáček, jehož samec upoutá černou barvou na hlavě a...

 


Kubánka malá (Tiaris canora)

 

Popis a původ:

Je to u našich chovatelů dosti známý, čilý ptáček, jehož samec upoutá černou barvou na hlavě a prsou a výrazně žlutými půlměsíčky na tvářích. Podrobnější popis považuji za zbytečný.

Žije na Kubě.

Umístění:

Kubánky malé chovám v celoročním chovném zařízení ve voliérách o rozměrech 1,1x2,2x2,5 m, vybavených dubovými houštinami, rozličnými budkami a u kubánek zvlášť oblíbenými jednoduchými košíky z dlouhých olistěných březových větví ohnutých a oběma konci k sobě svázaných. Ve voliéře jsou spolu s amadami tříbarvými a pásovníky krátkoocasými. Nikdy jsem u nich nepozoroval agresivitu vůči spoluobyvatelům voliéry. Vždy však dodržuji to, že ani kubánky malé ani kubánky velké nesmí být nejen ve stejné, ale ani v sousední voliéře. Vzájemmě se údajně napadají i přes pletivo.

V ročním období, v němž je den kratší než 13 hodin, světelný den udržuji spínacími hodinami stále na délce 13 hodin.

V zimních měsících klesá teplota na 13 st. C, aniž by se objevovaly jakékoliv problémy.

Chov:

Kubánky malé zahnízdí velmi snadno. Páry sestavuji sám, nemají tedy možnost vlastního výběru. Snůška činí pravidelně čtyři světlezelená, hnědě skvrnitá vejce.

Hnízdo staví oba rodiče ze sisálových vláken a jemné lesní trávy. Sedět na vejcích jsem pozoroval pouze samici. Mladí se líhnou za 12 dní. Staří je krmí velice pečlivě moučnými červy a strouhaným na tvrdo uvařeným vejcem. Vždy mají k dispozici klíčené zrní.

Kubánky malé, stejně jako např. kubánky velké, udržují své hnízdo v pečlivé čistotě. Trus mladých vynášejí mimo hnízdo.

Mladí opouštějí hnízdo ve stáří 16 až 18 dní zcela opeřeni a letuschopni. S rodiči mohou zůstat i po dobu následujícího hnízdění. Přesto je od rodičů odděluji v době líhnutí mladších sourozenců.

Krmení:

Krmím směsí pro drobné exoty suchou i klíčenou. Dále podávám strouhanou mrkev, salátovou okurku a ptačinec žabinec. V době dozrávání prosa předkládám polozralé klasy. Dvakrát v měsící přidávám do pití vitamínové směsi.

Ve voliéře je stále miska s drcenými skořápkami. Na zemi je písek a lesní hrabanka.

Všeobecně:

Kubánky malé znám jako skromné a nenáročné ptáky, které můžeme bez obav umístit do společné voliéry. Nikdy jsem je nechoval v kleci a proto nemohu posoudit jejich klecový chov. Ve voliéře však nejen snadno zahnízdí, ale spolehlivě také odchovají mladé. Mohu je tedy vřele doporučit všem chovatelům.

Ing. Richard Svoboda
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru