Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Praktické tipy pro chovatele
Sdílet:

Praktické tipy pro chovatele

Krmné dávky musí být plnohodnotné

Ano, pouze plnohodnotné - vyvážené složení krmiva po celý rok zaručí našim ptákům zdraví a plnění životního poslání - reprodukci vitálního potomstva. Sestavit optimální dietu rozhodně není snadné, ale každý chovatel musí v tomto směru udělat maximum. Současná nabídka doplňků výživy je i na našem trhu výborná, jen je třeba vybrat to pravé. Stále častěji se mi chovatelé exotického ptactva svěřují s používáním výrobku Vitamix (fa Biofaktory, Praha), se kterým docilují v chovu výborných výsledků. Snad bych mohl pro ty čtenáře, kteří tento výrobek v chovu dosud nepoužili, uvést některé údaje.

Vitamix EX-A přispívá k vyvážení krmných dávek pro ptáky. Podporuje oplozenost a líhnivost vajec, životaschopnost a vývoj mláďat. Působí pozitivně na celkový zdravotní stav ptáků. Jedná se o prášek, který se přimíchává do měkkého krmiva. Dávkování je uvedeno v návodu, který je přiložen do každého balení (150 g, 250 g). Pro lepší představu zde uvedu složení VITAMIXU EX-A.

Vitamín A 550.000 m.j., vitamín D3 48.000 m.j., vitamín E 6000 mg, vitamín K3 400 mg, vitamín B1 130 mg, vitamín B2 800 mg, vitamín B6 270 mg, vitamín B12 1700 ug, vitamín C 7600 mg, niacin 2700 mg, biotin 5300 ug, kyselina listová 80 mg, pantothenan vápenatý 530 mg, inositol 1000 mg, cholinchlorid 16.000 mg, beta karoten 200 mg, vápník 41.000 mg, fosfor 24.000 mg, sodík 9000 mg, hořčík 9200 mg, železo 800 mg, zinek 1200 mg, mangan 1200 mg, měď 70 mg, kobalt 25 mg, selen 25 mg, jód 12 mg, DL-methionin 53.000 mg, L-lysin 76.000 mg, karofyl - RED 100 mg, karofyl - YELLOW 100 mg.

Vážený chovateli, vyzkoušejte VITAMIX EX-A a svěřte se nám se svými poznatky. Sledujte ve zpravodaji Fauna pravidelné informace výrobce, fy Biofaktory, i o dalších nabízených produktech.

Nyní uvedu jako drobnou praktickou informaci o krmení aymarů pruhovaných, jak ji ve svém chovu zavedl P. Wagner (AZN, 10/98).

Základem je směs semen pro velké papoušky, jak ji nabízí obchod, ale s omezeným množstvím slunečnicových zrn, dále pak směs semen určená pro lesní ptáky bez řepky. Jako doplněk jsou nabízena travní semena, květy smetánky lékařské, polozralá pšenice a kukuřice, naklíčená pšenice, jablka, mrkev, plody šípkové růže, jeřabiny, suchary a tyčinky piškotu. Při odchovu mladých přidává posilující a odchovní hotovou směs pro papoušky, banánové lupínky, müsli, různé druhy ořechů a medové krmení. Čerstvé větve ovocných stromů a vrby nikdy nechybí, protože je aymarové velice rádi oštipují.

Proč krmím agapornise pšenicí?

Je to totiž vhodný zdroj jak energetických živin (obsah metabolizovatelné energie v 1 kg pšenice je 1200 kJ), tak také bílkovin (obsah 11-13 % dusíkatých látek), ale i nepostradatelných aminokyselin (arginin, lyzin, metionin, cystin a tryptofan).

Cena pro chovatele je vždy přijatelná a v nabídkách zemědělských skladů je pravidelně. Svým agapornisům ji dávám v naklíčeném stavu ve směsi s ovsem (poměr asi 2:1) po celý rok. Ptáci ji konzumují s chutí a mnohdy jí dávají přednost před jinými zrninami. Denně se o tom přesvědčuji a proto mohu krmení naklíčené pšenice každému chovateli doporučit.

Poruchy výměny látkové vitamínu A u bílých recesivních kanárů

Vitamín A je rozpustný v tucích a v organismu má různé funkce. Např. působí na normální strukturu tkání - kůže, oční rohovky, sliznice dýchacího traktu, trávení, močového a rozmnožovacího systému. Je to též faktor růstu a zasahuje do regulace tvorby kostí.

Zásobování zrnozobých ptáků je zajišťováno dotací rostlinných látek, které obsahují karoten, základní stupeň vitamínu A.

Podle informace z něm. časopisu AZN 11/98 byl v nedávné době u recesivních bílých kanárů diskutován možný genetický defekt v látkové výměně vitamínu A. Na této problematice pracovaly početné týmy předních odborníků. K předcházení zdravotních poruch je zřejmě nutná stálá dotace vitamínu A.

K náročným pokusům bylo použito 32 kanárů barevných i bílých ve stáří od jednoho do 3 let a o tělesné hmotnosti 18- 24 g. Bylo ověřeno, že bílým recesivním kanárům je nutno dávat trvale vyšší dávky vitamínu A než jiným druhům ptáků. Proto je třeba chovat tyto ptáky odděleně. Na chovatele jsou kladeny speciální nároky, které předpokládají značné odborné vědomosti.

Těchto pár řádek má být inspirací pro ty naše chovatele, kteří se již s touto problematikou setkali. Měli by o tom napsat pojednání do zpravodaje Fauna.

Kanibalismus u ptáků

Většině chovatelů je známo, že se nepříjemný kanibalismus vyskytuje především u slepic, ale dosti často i u papoušků. Příčin může být celá řada a jejich určení je nesnadné a proto je i nesnadné zvolit způsob léčení postižených ptáků.

Jen v krátkosti bych chtěl připomenout, že především je nutné sestavovat krmné dávky v optimálním složení, aby byly plnohodnotné. Chovatelé i odborná literatura doporučují přidávat do pitné vody několik kapek polévkového koření. Někdy se osvědčuje dávat do krmiva nebo vody po dobu dvou až tří dnů 2-3% kuchyňské soli. Pozor! Při delším podávání a vyšších dávkách je sůl jedovatá! Připomeňme, že normální neškodný obsah soli v krmivu činí asi 0,5 %. Dlask škraboškový, který je domovem v severní Číně, severním Japonsku a nejvyšších oblastech Ruska, se v současné době dosti často objevuje v nabídkách německých obchodníků. Je to statný pták, ale ve společné voliéře se s ostatními spoluobyvateli dobře snáší.

Čím budeme dlasky škraboškové krmit: slunečnicí, semencem, loupaným ovsem, lněným semenem. O proso mají tito ptáci velmi malý zájem, o to více jim chutnají čerstvé jeřabiny. Z ovoce mají nejraději jablka. Můžeme jim nabídnout měkkou míchanici (strouhané vařené vejce, strouhaná mrkev a piškot). Karásek pojmenoval tento druh dlask japonský. Nepochybně by bylo v zájmu naší odbornosti, kdyby některý zkušený chovatel popsal své zkušenosti s dlasky škraboškovými ve zpravodaji Fauna.

(Zaznamenal O. Bernášek)

Kdybyste chtěli chovat holuby doupňáky (Columba oenas) za účelem reintrodukce do volné přírody, chtěl bych vás informovat o způsobu krmení, jak je prováděl úspěšný chovatel V. Fikejz ze Smetany.

V letních měsících dával 50 % pšenice, 40 % řepky a 10 % kukuřice. V zimě 30 % pšenice, 30 % řepky a 40 % kukuřice.

Po celé letní období dostávali holubi např. nadrobno rozsekanou vojtěšku a jetel. V době krmení mláďat i proso a měkký netučný tvaroh. Voda byla vyměňována každý den a podávána v gumových mísách od mlékárenských konví. V zimě, aby voda nezamrzala, umísťuje chovatel víka na speciální dřevěné podložky s výřezem, kde je umístěna 25W žárovka. Toto jednoduché zařízení spolehlivě brání zamrzání vody i při velkých silných mrazech.

(z čas. Chovatel / 80. léta)

"Sloup k hnízdění" se osvědčil

V časopise AZN 12/98 popisuje chovatel B. Wiegand svůj nápad, který slouží jako hnízdiště pro astrildovité pěvce. W. se chovem astrildovitých pěvců zabývá 45 roků. Mnohokrát se přesvědčil o tom, jak jsou tito ptáci vybíraví na nabídnuté zařízení k hnízdění (košíčky, budky, roury ap.), která často zcela odmítají. Velké úspěchy měl při používání svázaných suchých větviček kručinky barvířské (Genista tinctoria). Jedná se o polokeř s beztrnnými větvemi o výšce až 60 cm. Svazky větviček umisťoval vždy do rohů voliéry. Umístíme-li do voliéry různé druhy astrildovitých jen po páru od každého druhu, obvykle problémy nejsou. Jiné to je, dáme-li do voliéry od jednoho druhu párů několik. Před mnoha lety dostal chovatel W. nápad, zřídit uprostřed voliéry sloup ze střídavě vrstvené slámy a sena. Materiál nesmí být příliš udusaný. Zřízený "sloup" měl průměr 1,20 m a výšku asi 1,80 m. Pěstí vytlačil W. do sena a slámy na různých místech dutiny, kde si mohli ptáci vybudovat hnízdo. K snadnějšímu dosednutí zapíchl pod každou dutinu krátkou snítku. Na zem položil jako možné stavivo kokosová vlákna a jemné traviny. Někteří ptáci dávali přednost dutinám v seně, jiní ve slámě. Velice rychle si ptáci, umístění do voliéry, na připravená hnízdiště zvykli, postavili svá hnízda a úspěšně vyváděli mladé. Učinili tak i takoví ptáci, kteří před tím odmítali stavět hnízda v obvyklých zařízeních. Nevýhodnou hnízdění ve "sloupu" je, že kontrola průběhu hnízdění je téměř vyloučená.

Poznámka: Chovatel Wiegand píše, že na toto zařízení může přísahat. Je to jeho zkušenost, jistě zajímavá a snad by o tom takto nepsal. Můj osobní názor je, že k popsanému hnízdišti je možno mít určité výhrady, protože kdyby se do "sloupu" nasadily myši, byly by určitě výsledky hnízdění ohroženy!!

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru