Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Umělý odchov eklektuse různobarvého
Sdílet:

Umělý odchov eklektuse různobarvého

Německý chovatel píše, že jeho chovný pár elektusů zahnízdil v říjnu 1995. 

První snůška

První vejce bylo sneseno 18.12., druhé 20.12 a třetí 22.12. Po snesení začala samice s vysezováním snůšky. Vždy, když vstoupil chovatel do voliéry, samice z budky vylétla, slétla se nažrat, ale pak se ihned do budky vrátila. Samec se ji krmit nepokoušel, naopak krmivo jí bral. Budka byla kontrolována každý večer, protože se ptáci chovali naprosto klidně. 24. ledna 96 se z budky ozývalo tiché pípání, ale jak kontrola ukázala, zatím to bylo z naklovaného vejce. Při kontrole, provedené druhý den ráno v 6,00 hod. byla situace stejná, jen s tím rozdílem, že hlas mláděte byl slabý. Chovatel mládě ze skořápky vyprostil a vložil je do hnízda, aby se o ně samice mohla starat. Při další kontrole v 10,00 hod. bylo mládě silně podchlazené a již se neozývalo. Ihned se proto chovatel rozhodl mládě i zbývající dvě vejce dát do umělé líhně, kde byla teplota 37,8 st. C. Asi v 11,00 hodin bylo mládě nakrmeno odchovným krmivem pro papoušky zn. KAYTEE /USA/ v množství 1cm3.

Péče o mládě

Nakrmené mládě bylo poté přemístěno do inkubátoru, kde byla teplota 35 st. C. Zpočátku bylo krmeno ve dvouhodinových intervalech, později byly intervaly prodlužovány na 4 - 5 hodin. Krmná dávka byla postupně zvyšována, až dosáhla cca 30 - 40 cm3 a toto množství bylo až do odstavení mláděte stále stejné. Od stáří osmi týdnů přijímalo mládě krmení s odporem, a proto došlo ke ztrátě na váze. K takovým ztrátám dochází i v přírodě, což má příznivý vliv na následné opuštění hnízda.

Nyní bylo mláděti k samostatné konzumaci předkládáno jablko, naklíčený hrách a kukuřice. Když bylo mládě 12 - 14 týdnů staré, bylo ruční krmení postupně omezováno. Mládě dostávalo dětskou výživu, smíchanou s oloupanou slunečnicí. Jeho váha byla 420 až 450 g. Od 15. týdne stáří nebylo ruční krmení vůbec nutné, ale je stále vhodné k udržení kontaktu s chovatelem, což má svoje výhody.

Mládě bylo ve stáří 12 týdnů označeno čipem, aby tak splnil chovatel svoji povinnost vůči evidenci. Kroužky zásadně nepoužívá, protože mohou být příčinou nemilých příhod i ztrát.

Autor textu: (FA)
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru