Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Aymara pruhovaný lutino
Sdílet:

Aymara pruhovaný lutino

Aymara pruhovaný lutino První zpráva o výskytu této mutace pochází z Kanady (1986), nedlouho na to ji bylo možno spatřit v Holandsku. Zba...

 


Aymara pruhovaný lutino

 

První zpráva o výskytu této mutace pochází z Kanady (1986), nedlouho na to ji bylo možno spatřit v Holandsku.

Zbarvení je sytě žluté, ohbí křídla je bílé, křídla jsou bělavá, zobák rohový, nohy masobarvé, oči červené. Dědičnost je vázána na pohlaví. Rozlišování pohlaví je velmi obtížné.

Odchov je celkem snadný a je možno ho srovnat s chovem přírodně zbarvených aymarů pruhovaných. V současné době jsou lutino ptáci kdykoliv k dostání za přijatelnou cenu, ačkoliv ještě v r. 1990 byly za ně požadovány tisíce DM.

Připomínám, že se vyskytují také mutace modré, kobaltové, mauve, skořicové, tmavozelené, olivové, strakaté, albino a plavé.

Aymary pruhované lutino můžeme chovat po páru v bednových klecích 80x50x50 cm nebo ve voliérách 160x80x200 cm / D-Š-V i ve více párech. V době přezimování stačí udržovat teplotu na 2 až 5 stupních C.

Na hnízdění se osvědčily ležaté hnízdní budky 25x15x15 cm s vletovým otvorem o průměru 5 cm. Doporučuje se, aby byl do dna budky vysoustružen hnízdní důlek, protože některé samičky vrstvu nasypaných pilin vyházejí a snesená vejce by se rozkutálela. To by znamenalo zničení snůšky. Někteří chovatelé tvarují hnízdo z kokosových vláken, ale nutné to není.

Aymary pruhované lutino je možno odchovávat v průběhu celého roku za předpokladu, že bude v chovné místnosti teplota minimálně 15 stupňů C. Hlavní doba hnízdění však je od dubna do října. S prvními jarními slunečními paprsky se začínají ptáci pářit. Páření je velice intenzivní a ptáci se při něm nedají při vstupu chovatele do místnosti rušit. Průměrná snůška čítá 4-6 vajec, doba vysezování je 21 dnů. Vylíhlá mláďata mají bělavé chmýří a červené oči. Po uplynutí 7 dnů se jim otevírají oči a za další tři dny je můžeme okroužkovat kroužky o průměru 4,5 mm. Kontrolu hnízdění lze provádět bez obav kdykoliv, protože se samička nedá rušit. Mláďata opouštějí budku ve stáří 6 týdnů a zanedlouho již létají na krmítko, kde si hrají s klásky senegalského prosa. Tři týdny po vylétnutí z budky je nutno mláďata od rodičů přemístit, protože ti potřebují klid pro druhé hnízdění.

Odchovaní aymarové dospívají pohlavně ve stáří 12 měsíců, někteří jedinci i dříve, ale hnízdění je třeba zabránit!

Aymary krmíme směsí semen pro andulky doplněné lesknicí a ovsem. Někteří chovatelé dávají také bílou nebo žíhanou slunečnici, jiní ji však nedoporučují. Nabídnout můžeme také směs semen pro lesní ptáky bez řepky, kterou s oblibou konzumují. Dále kardi, různé druhy prosa, pšenici, senegalské klasy, vaječnou míchanici s trochou dětské výživy, sucharem a jeřabinami. Zelené krmení je nutné, např. listy i květy smetanky pampelišky a různé trávy. Polozralá a zralá jablka či hrušky aymary také neodmítnou. Naše příroda nabízí po celý rok nepřeberné množství různých druhů plevelných rostlin vhodných ke krmení aymarů a všech dalších chovaných ptáků, je jen třeba se s nimi seznámit, vyzkoušet je a potom je pravidelně sbírat. Připomínám, že sběr budeme provádět pouze na ekologicky nezávadných lokalitách.

Podle cizí literatury připravila redakce FAUNY
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru