Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Holub Wonga
Sdílet:

Holub Wonga

Cizokrajní holubi nepatří, pokud se nemýlím, k často chovaným ptákům. Určitě se ale zájemci v našich řadách najdou a pro ty jsem vybral tyto řádky.

Charakteristika

Původ: východní Austrálie

Samec i samice mají čelo a střed hrdla bílý, uzdičku černou, vrch těla šedý, nad okem a příuším bílý proužek, líce šedé, po stranách krku tmavší, postupně přecházejí do černého zbarvení hrudi, na voleti s úhlovitým bílým pruhem. Spodina je bílá, péra na špičce mají tříhrannou černou skvrnu. Spodní krovky ocasní jsou hnědé se širokým bílým okrajem, letky hnědé, pera ocasní šedá, krajní s bílou špičkou. Oko je tmavohnědé, zobák a nohy červené. Délka je 38 až 40 cm.

V současné době je holub Wonga pravidelně úspěšně odchováván. Kdo má o něho zájem, získá ho určitě u soukromého chovatele. Průměrná cena za dva kusy je asi 500 DM, někteří chovatelé však požadují i více a určitě částku dostanou. Nejčastěji získá zájemce prodejní inzerát ve známém německém inzertním časopise „Geflügel-Börse."

Podmínky chovu

Kdo si bude chtít holuby Wonga do chovu obstarat, musí jim zajistit nejen dostatečně velké voliéry, ale musí počítat se stálou vyšší teplotou.

Autor W.F. chová své páry holubů Wonga v letních měsících v kombinovaných voliérách 5 x 2,25 x 2,20 m (DxŠxV), tento výlet je spojený s vnitřní ubikací 2 x 2 x 2,20 m, kde se podává krmení. V tomto krytém prostoru zůstávají holubi trvale v zimních měsících a nemají přístup do výletu. Dno vnitřní ubikace je betonové, pokryté několika centimetrovou vrstvou písku. Bidla jsou upevněna v horní třetině ubikace. Výletová voliéra má přírodní dno posypané silnou vrstvou borového jehličí. Je osázena tůjemi, smrky a keři černého bezu a jsou zde navíc instalována bidla z vhodných větví.

Krmení

Holubi Wonga nejsou na krmení nároční. Podáváme směs semen pro holuby, andulky a lesní ptáky. V chladných měsících je možno přidat loupanou slunečnici. V létě a na podzim obohatíme krmení různými druhy bobulí, na malé kostky rozkrájeným jablkem, tvrdým sýrem i na tvrdo vařeným vejcem. Ne každý jedinec konzumuje vše, co mu předložíme. S velkou oblibou ale každý holub bere na kousky nasekanou pampelišku a salátové listy, také moučné červy. Velice důležité je dávat trvale směs gritů, které se v obchodech prodávají pro poštovní holuby.

Hnízdění

V přírodě si staví holub Wonga hnízdo nejčastěji na okraji lesa v křoví nebo na stromech ve výšce od 3 do 20 m z větví. Průměr hnízda je 25 až 30 cm. Hnízdo lze nalézt sice v průběhu celého roku, ale hlavní dobou hnízdění jsou měsíce listopad až leden (v Austrálii).

Chceme-li holuby Wonga s úspěchem odchovávat, umístíme do výletové voliéry koš o průměru 30 cm s okrajem asi 10 cm. Nebude trvat dlouho a holubi so do něho nanosí připravené břízové větvičky.

Snůška čítá dvě vejce, která zahřívají střídavě oba rodiče po dobu 19 dnů. Obvykle pečují rodiče o svá mláďata dobře, takže již za 19 dnů opouštějí hnízdo. Je překvapivé, jak se podobají svým rodičům, jsou pouze očividně menší.

V případech, kdy chovné páry holubů Wonga nekrmí své mladé po vylíhnutí, nebo po počátečním dobrém krmení náhle krmit přestanou, lze holoubky odchovat ručně měkkým krmivem. Zpočátku se krmí mladí 3x denně, po dvou týdnech dvakrát denně a od čtvrtého týdne pouze 1x denně a to po dobu šesti týdnů od určeného data vylétnutí z hnízda.

Pokud by se některý z našich čtenářů o chov holubů Wonga zajímal, doporučuji si opatřil německý chovatelský časopis „Gefiederte Welt", seš. č. 8 a 9/93, kde je zajímavý článek chovatele W. Fišera.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru