Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Amazoňan vínorudý
Sdílet:

Amazoňan vínorudý

Amazoňan vínorudý Tento druh je mimořádně vzácný. Je zařazen do CITES 1 a obchod s odchycenými jedinci je zakázán. Příčinou snižování početn...

 


Amazoňan vínorudý

 

Tento druh je mimořádně vzácný. Je zařazen do CITES 1 a obchod s odchycenými jedinci je zakázán. Příčinou snižování početních stavů jsou velké zásahy do životního prostředí /např. výstavba dálnice, budování sídlišť atd./. Je štěstím, že se odchovy amazoňanů vínorudých chovatelům dobře daří, a proto je naděje na jejich udržení v chovech. Poptávka je veliká a každý chovatel by mohl prodat daleko více kusů, než je schopen odchovat.

Ve švýcarském chovatelském zařízení HYACINTHINUS mají dva chovné páry a. vínorudých. Každý pár je umístěn ve vnitřní voliéře o velikosti 2x1,5x2,5m /dxšxv/, v tomto zařízení nemají venkovní výletky. Ve voliérách jsou umístěny velké ploché mísy s vodou na koupání, ale ještě navíc je zde instalován zamlžovací systém, který ptáci s oblibou využívají. Pracovník je také pravidelně postřikuje jemným proudem vody přímo z hadice.

Amazoňani dostávají pravidelně čerstvé větve buku, lísky nebo vrby k oštipování, čehož ptáci ale nevyužívají tak, jak to dělají jiné druhy papoušků. Bidla ve voliérách jsou umístěna tak, aby při změně stanoviště byli ptáci nuceni létat. Jsou obratnými letci. Na podzim dostávají také větve černého bezu, jehož plody jsou pro amazoňany pochoutkou. Autor příspěvku nastoupil do zmíněného chovatelského zařízení začátkem r.1994. Všiml si, že jsou amazoňani velice plaší a zdrženliví, ale při každodenním kontaktu si na něho zakrátko zvykli. Stali se důvěřivými, nelekali se a vždy, když jim přinášel nové krmivo, přilétali až na pletivo. Voliéry jsou osvětlovány zářivkami. Podlahy jsou pokryty dlaždicemi a dají se proudem vody snadno udržovat v čistotě.

Krmení:

Denně naklíčené a suché zrní pro malé papoušky a ary, jak je běžně dodává obchod. Na začátku hnízdní sezóny se zvyšuje podíl zrnin pro ary, které mají vyšší obsah tuku. Ošetřovatel dbá na to, aby amazoňani zkonzumovali podáváné krmivo beze zbytku. Jako pochoutka jsou nabízeny také burské a limbové oříšky. Dále je v denní nabídce zastoupeno nejrůznější ovoce a zelenina, např. jablka, banány, pomeranče, mandarinky, celer, mrkev, papriky, kukuřice, kedlubny, červená řepa, třešně atd. V době odchovu mladých se podává vaječná míchanice a měkký sýr. Vlhké, na malé kousky nakrájené plody jsou poprašovány vitamínem E, multivitamínovými přípravky a gritem.

Chov:

Oba páry amazoňanů vínorudých v tomto chovatelském zařízení odchovávají mladé pravidelně. Jeden z párů je zvláště spolehlivý a v chovné sezóně odchová nejméně dvě mláďata. Výjimkou byl rok 1997, kdy čítala snůška 3 vejce, ale protože nebyla oplozená, byla ihned po zjištění odebrána. proti očekávání k náhradní snůšce nedošlo. Jaký je průběh normálního hnízdění: Před snáškou znatelně klesá spotřeba krmiva. Samička posedává s vějířovitě roztaženým, dolů svěšeným ocasem. Od okamžiku, kdy snese první vejce je jen zřídka kdy k vidění, zdržuje se v budce. Doba vysezování je 28 dnů a mláďata po 56 dnech opouštějíhnízdo. Mladí intenzivně žadoní o krmení a tím animují rodiče, aby je krmili. Starostlivost rodičů je opravdu veliká. Pokud je to možné, jsou mláďata ponechána u rodičů nejméně tři měsíce po vylétnutí z budky, aby se od nich naučili jejich návyky. U páru, který odchovává mláďata sám není kontrola průběhu hnízdění prováděna pravidelně.

Ruční odchov mláďat: vylíhlá mláďata jsou umístěna do inkubátoru, kde je stálá teplota 37 stupňů C. Ke krmení se používá specielní krmivo Nutri Bird A19 /vyrábí belgická firma/, které obsahuje laktobacily, jeho příprava je velice snadná. Kaše se dává pladým pomocí stříkačky jen do zobáku, aby se mládě naučilo a bylo nuceno polykat. Zpočátku se krmí každé dvě hodiny, později se interval prodlužuje na 4 hodiny. V závěru odchovu se krmí pouze 3x denně. samostatně vezmou mláďata naklíčenou slunečnici a také míchanici cca za 76 dnů. V tuto dobu rádi vezmou také jablka a banány. Teplota v odchovně je 21 stupňů C.

Umělý odchov papoušků je zajímavý a uspokojující, ale časově velice náročný.

Podle zahranič. časopisů zpracovala redakce
/ zkráceno/
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru