Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Praktické tipy pro chovatele
Sdílet:

Praktické tipy pro chovatele

Jak připravíme měkkou míchanici

Na našem trhu je nyní široká nabídka hotových výrobků k přípravě míchanice pro ptáky. Přesto si někteří chovatelé připravují směs „po staru". To je samozřejmě jen jejich věc, jak se rozhodují, ale v krátkosti se zmíním o složení směsi.

V době krmení mláďat potřebují ptáci doplnit krmení především bílkovinami, vitamíny a dalšími životně důležitými látkami. Často se používá slepičí vejce vařené na tvrdo (doba vaření je 10-12 min.). Po nastrouhání se smíchá se strouhankou z bílého pečiva nebo z piškotů, přidá se strouhaná mrkev a na drobno nasekané různé zelené. Použít lze také speciální buchtu pro ptáky, doma upečenou. Přidáváme dále vitamíny, minerálie a stopové prvky, případně jiné důležité složky v množství podle doporučení výrobce. Osvědčil se mletý sušený hmyz, glukóza, sušené mořské řasy, pivovarské kvasnice, sušené kvasnice pekařské zn. Tebi, mleté oříšky aj.

Rád bych ještě dodal, že vejce vařené na tvrdo je v míchanici těžko pro ptáky stravitelné a proto se přimlouvám, aby se místo něho používalo vajec míchaných. Jak se připravují? Na malý kastrůlek vyklepneme celé vajíčko (nedáváme na tuk!), postavíme na plamen a mícháme tak dlouho než se úplně odpaří voda. Získanou polotuhou hmotu rozmačkáme vidličkou a nasypemem do směsi popsaných komponentů. Střídavě lze dávat vajíčko, strouhaný polotučný sýr eidam, sušené odtučněné mléko, netučný tvaroh nebo tvaroh na strouhání.

Míchanici si můžeme připravit na dva až tři dny do zásoby. Zásobní část ukládáme samozřejmě do chladničky. V prostorách, kde je teplota okolo 15 stupňů C můžeme dávku míchanice nechat 10-12 hod., ale tam, kde je teplota vyšší jen 4-5 hodin.

Připomínám, že kromě míchanice budeme v době odchovu mladých dávat chovným párům denně také naklíčené nebo nabobtnalé zrniny. Jsou hodnotným a velice zdravým dietním krmením. Znám chovatele, kteří naklíčené zrniny mixují a do míchanice zamíchají.

Úprava tvarohu pro míchanici

Na doporučení naší i zahraniční odborné literatury jsem začal před mnoha lety přidávat do míchanice netučný tvaroh. Pro každý organismus je velice zdravý. Ve 100 g obsahuje 34,8 bílkovin, 5,04 tuků, 0,9 glycidů, minerálie sodík, vápník, železo, fosfor a 52,4 vody. Ve vodě je syrovátka, jejíž nadměrná kyselost může vyvolat poruchy zažívání spojené s nebezpečnými průjmy. Na doporučení kolegy Bradáče z Nivnice jsem začal tvaroh zbavovat nadbytečné vody tím způsobem, že jsem potřebné množství zabalil do lněného plátka, důkladně je promačkával a točením lisoval tak dlouho, až se všechna voda ztratila. Získaný zcela suchý substrát jsem do míchanice rozstrouhal na hustším struhadle. Ptáci konzumovali míchanici s tvarohem velice rádi a výsledky byly uspokojující.

Neurogenní rozšíření žláznatého žaludku

Chovatelé a čtenáři si již v r. 1990 mohli v našich periodikách přečíst informace o této nebezpečné nemoci, která postihuje především papouška rodu Ara. První výskyt byl zaznamenán 1979 v Německu a jak vyplývá z odborných článků, dosud nebyly získány žádné nové poznatky. Je domněnka, že nemoc byla do Evropy zavlečena infikovanými ptáky. Postupně se začala objevovat i u kakaduů, amazoňanů vějířových, alexandrů, papoušků rudobřichých aj.

Typické klinické příznaky jsou tyto: nestrávené zrní v trusu, hubnutí, postupný pokles spotřeby krmiva, zvracení a průjem, poruchy koordinace pohybů, trus má tmavozelenou barvu, bývá prosycen krví, má gumovitou konzistenci, bývá pozorována stálá žízeň.

Nemoc probíhá akutně a během 2-15 dnů dochází k úhynům. Vyskytly se ovšem i případy chronické, kdy ptáci hynuli až po týdnech i měsících. Podezření, že se jedná o dilataci žláznatého žaludku lze zjistit rentgenem, po úhynu ptáka pitvou. Dilatace nemusí ovšem být jen neurogenního původu, může být vyvolána také plísňovou infekcí žaludku nebo střev, jako důsledek otravy těžkými kovy, výskyt megabakterií v žaludku, oblí červi nebo cizí tělesa v žláznatém žaludku nebo ve střevech, bradavkovité nádory v žláznatém žaludku nebo ve střevech.

Vhodnou prevencí může být šestiměsíční karanténa nově zakoupených ptáků, hygienická opatření a složení krmení. Po celý rok musíme krmit vyváženě, střídavě. Na posílení obranné imunity lze aplikovat některé přípravky po dohodě s veterinárním lékařem (např. německý Veruvetsan).

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru