Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kakadu tenkozobý
Sdílet:

Kakadu tenkozobý

Ve srovnání s jinými druhy rodu Cacatua je kakadu tenkozobý pozoruhodný, přesto se u chovatelů jen zřídka vyskytuje. Je značně velký /měří až 40cm/, má velmi dlouhý a úzký zobák, na hlavě a na prsou nápadné červené zbarvení. Má velké nadání k mluvení a dá se snadno ochočit. V australských domácnostech je velice často chován. Pro malou klec ho nelze doporučit, lépe se cítí ve větší voliéře, jejíž dno je vyplněno dostatečně velkou vrstvou substrátu /hlína, piliny, písek, drcená kůra ap./, ve kterém by se mohl kakadu svým zobákem vrtat. Tato vlastnost je mu vrozena a proto ho není možné chovat v závěsných klecích.

Charakteristika

Pro velké škody, které kakaduové tenkozobí páchali na polích, je farmáři stále pronásledovali a proto se jejich početní stavy snižovaly. Podle nejnovějších zpráv z holandských pramenů se ale situace změnila a početní stavy se v současné době odhadují na 500 000 jedinců. V přírodě se živí kakaduové především semeny trav, kořínky, plody, bobulemi, léčivými rostlinami, v době zrání navštěvují obilná pole.

Ve známém ptačím parku „LORO PARQUE" na Kanárských ostrovech chovají tři páry kakadu tenkozobých, kteří zde pravidelně hnízdí a odchovávají mladé. Některá mláďata odchovaná v roce 1995 byla v tomto zařízení ponechána s cílem zvýšit počet párů na šest. Počítá se také se studiem chování ptáků, porovnávání denní aktivity těch ptáků, které mají přístup k hlinité podlaze a těch, které jsou umístěny v závěsných klecích. Výsledky by měly být předávány jiným zoo zahradám k usnadnění jejich práce.

Krmné dávky musí obsahovat vysoký podíl rostlinného krmiva, jako jsou ovoce a zelenina /jablka, pomeranče, rajská jablíčka, klasy prosa, banány, vojtěška, červená řepa, mrkev, paprika, zelené všeho druhu, hrušky aj./. Většina kakdu tenkozobých přijímá s oblibou také různá semena a ořechy. Neodmítá rovněž jako doplněk granulovaná krmiva, která nabízí současný obchod.

V L.P. hnízdí kakaduové tenkozobí v budkách z prken o rozměrech 100x40x40 s vletovým otvorem 15cm / ten je umístěn uprostřed přední stěny budky/. Poněvadž jsou tito kakaduové velkými ničiteli dřeva, je nutno vyrábět budky ze silných prken a navíc mít další budku v rezervě.

Snůška čítá 2 - 3 vejce, inkubace je 25 dnů. Při zahřívání se oba rodiče střídají. Mláďata opouštějí budku ve stáří 50 - 65 dnů a bývají u rodičů ponechána 2 až 3 týdny. Ti je bez zjevné agresivity tolerují.

Popis podle monografie M. Vašíčka

Kakadu tenkozobý - Cacatus tenuirostris /Kuhl, 1820/
Samec: bílý, čelo, uzdička, pás přes hrdlo, hlava, týl, záda a horní prsa jsou světle oranžově červená. Letky a ocasní pera na vnitřních praporech jsou žlutá. Nahé okruží kolem oka je bledě šedomodré, ve spodní části rozšířené. Zobák rohový, duhovka tmavě hnědá, nohy šedé.
Samice je stejně zbarvená, mláďata se podobají dospělým ptákům.
Jsou známé dvě zeměpisné formy:
k.t. východní - C.T.tenuirostris
obývá jihovýchodní Austrálii
k.t. hrabavý - C.t.pastinator
obývá prostor pohoří Darling /izolovaná populace/

Autor textu: (FA)
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru