Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení pro ptáky - Papoušci Ara
Sdílet:

Náš seriál o krmení pro ptáky - Papoušci Ara

Papoušci rodu Ara jsou nyní v našich chovech velmi hojně zastoupeni. Proto by snad některého chovatele mohly zajímat informace o krmení, jak je popsal v německém časopise chovatel Sch.

Krmení papoušků Ara

Základem krmení je komerční směs semen určená pro holuby. Přidává do ní bílé nebo červené boby, hrách, čočku, kardi a kukuřici a stejné množství slunečnicových semen. V zimě a v chladnějších měsících namáčí holubí směs na dobu osmi hodin ve vodě. V teplejším ročním období zrniny pouze důkladně proplachuje. Máčené zrniny by mohly v horkých dnech rychle zkvasit. Někdy mírně postříká směs semen olivovým olejem, aby tímto způsobem zlepšil zásobování ptáků nenasycenými mastnými kyselinami.

Ovoce a zelenina

Další důležitou složkou potravy arů je různé ovoce a zelenina, podle nabídky na trhu, např. hrušky, jablka, červené nebo zelené papriky, kivi, pomeranče, mandarinky, hrozny, třešně, broskve a meruňky /bez pecek/, melouny, stonky celeru, zelí, cibule, kukuřice, banány aj. Vše dává rozkrájené na kostky velikosti palce.

Granule

Dalším doplňkem jsou granule pro psy i pro papoušky, jednou i víckrát v týdnu čerstvý sýr /nesolený/, jakož i nesolené vařené kuřecí kosti.

Krmení v přebytku

Krmení podává na hliněných miskách o průměru 18 cm a výšce 5cm, které jsou z vnější strany zesíleny cementem, aby s nimi nemohli papoušci hýbat. Do jedné z misek se do poloviny dají semena, ovoce a zelenina, v druhé misce se dává voda. Obě misky se kladou na stoleček, který je upevněn přímo pod obslužným okénkem.

Arové dostávají všechno krmení v přebytku, zásadně se neodměřuje. V přírodě mají také potravu v nepřeberném množství a výběru. Stává se, že se dokonce někdy musí v časném odpoledni krmení doplňovat. Je jisté, že by odpočítávané krmné dávky nesplňovaly očekávání.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru