Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zkušenosti s chovem kakariki rudočelých
Sdílet:

Zkušenosti s chovem kakariki rudočelých

Vloni v září jsem nabízel na burze v Olomouci samici Papouška kouřového a výměnou mi byl mimo jiné nabídnut pár kakariki rudočelých. Ještě jsem je nikdy neměl a tak jsem souhlasil. 

Ani jedno mládě

Po příchodu domů a po přečtení odborné literatury, jsem je vypustil do voliéry 2x2x2 m. Tam již hnízdily dva páry korel a tři páry andulek. Zavěsil jsem jim budku 18x18x30 cm a nechal tak. Asi za dva dny mne udivilo, že oba páry korel sedí na budkách a jinak o ně nejeví zájem. Začal jsem tedy pozorovat, abych zjistil co se děje. Samec kakariki přelézal z budky do budky a všechny ptáky odháněl. Po kontrole budek jsem nebyl nadšen, protože jeden pár korel měl rozhrabanou snůšku a druhý tři mrtvá, právě vylíhlá mláďata. Myslel jsem, že kakariki chtějí hnízdit. Po odchycení korel a jejich přemístění do jiné voliéry, jsem čekal co bude dál. Ptáci skutečně zahnízdili, ale asi až za měsíc. U jejich budky se nesměl nikdo ani objevit, jinak na něj samec ihned útočil. Ve voliéře s ním zůstaly jen andulky. Po zhruba 24 dnech sezení jsem zjistil, že ze sedmi vajec je pět oplozených, ale ani jedno mládě se nevylíhlo. V posledním stadiu vývoje se mláďata neproklubala. A tak jsem přišel o dvě hnízda korel a jedno kakariki. Byla to asi moje vina.

Nákup dalsího páru

Kakariki rudočelí se mi tak zalíbili, že jsem si v létě koupil ještě jeden pár. Jednalo se o loňské ptáky. Samec byl žlutý a samice strakatá.

Pustil jsem je do voliéry 2x1x2 m a po předchozí zkušenosti jsem k nim umístil jen pár rýžovníků. Ptáky jsem nijak zvlášť nesledoval, ale při krmení a pohybu kolem voliér se mi zdálo, že o sebe nejeví vůbec zájem, že jsou spíše stále ve střehu vůči rýžovníkům. V zimě jsem kakariki přestěhoval do sklepní voliéry 2x0,8x1,5 m a zavěsil jsem jim budky. Pozorováním jsem zjistil, že mají zájem o kmenovou budku, na které ovšem také rádi vysedávali rýžovníci. Kakariki nakukovali do vletového otvoru, ale jakmile přiletěli rýžovníci, skákali jen nervózně kolem budky. Když toto trvalo několik dnů, rozhodl jsem se přemístit rýžovníky jinam.

Mohu je všem doporučit

Již druhý den hrabala samice kakariki v budce a samec vysedával na bidle u vletového otvoru. Zanedlouho došlo k páření a v těchto dnech, když píši tento článek, již sedí na pěti vejcích a vypadají spokojeně.

V létě bych si chtěl pořídit ještě dva páry žlutých kakariki rudočelých. Po získaných zkušenostech je budu chovat raději jen po páru - samostatně. Mohu je všem jen doporučit. Jsou to krásní, nenároční a čiperní ptáci, ze kterých bude mít každý chovatel radost.

Autor textu: M. Plšek
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru