Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Odstavení mladých kanárů
Sdílet:

Odstavení mladých kanárů

Kdy je nejvhodnější odstavovat mláďata kanárů? Ze zkušenosti víme, že samička chce jít do dalšího heku při mladých v jejich stáří 15 - 17 dní, kdy j...

Kdy je nejvhodnější odstavovat mláďata kanárů? Ze zkušenosti víme, že samička chce jít do dalšího heku při mladých v jejich stáří 15 - 17 dní, kdy jsou již značně opeřená. Proto ji dáme do klece nové hnízdo, cupaninu, aby mohla stavět hnízdo a připustíme samce. Obvykle 21. den snese samička opět první vajíčko. Mláďata od tohoto dne už pravidelně vyskakují z hnízda (jsou-li zdravá a vyspělá). Stává se také, a to je výhoda, když sameček sám začne mláďata krmit. V tom případě máme odstavení mladých usnadněno. Jinak ponecháváme mláďata až do dne, kdy samička začne opět sedět, to je do 25. - 26. dne. Do té doby se také mláďata naučí alespoň částečně zobat. Musíme je však oddělit, aby nerušila samičku, případně aby nepoškodila vajíčka svým žebráním u samičky o potravu. Podle zkušeností můžeme směle mláďata oddělit, jestliže se jím brka v ocásku rozdělují do vidličky. V takovém případě jsou již schopná samostatně se živit. Před odstavením mladých se mohou vyskytnout situace, kdy musíme mláďata odstavit dříve, než jsme předpokládali. Často se stane, že samička (ať z jakýchkoliv důvodů) začne oškubávat mláďata a peří nosí do nového hnízda, nebo z nedozralého brku vysává krev. Pak jsou mláďata oškubaná jak odrané husy a je nebezpečí úhynu. V takovém případě je nejlepší odstavit ihned mláďata, nebo - - a to je i vhodné - uzavřít je v hnízdě a samička je pak krmí mezi dráty a nemá možnost je trhat. Jindy se stane, že samička začne snášet vajíčka již 16. den, takže 21. den již opět sedí. V obou těchto případech jsme nuceni mláďata odstavit předčasně, kdy se ještě nenaučila zobat a samostatně se živit. A to nám pak dá dosti práce v odstavovačce.

ODSTAVOVAČKA:

Jak tedy zařídíme odstavovačku, aby se mláďata naučila co nejdříve sama živit? Především ji nesmíme přeplňovat mladými. Při velikosti cca 60 cm délky postačí nejvýše 15 mláďat. Jinak při přeplnění je nebezpečí uhynutí ptáků. Nesmíme také dávat dohromady mláďata rozdílného stáří, taková, která se živí již sama a která se tomu teprve učí. Na dno odstavovačky dáme tmavý papír. Bidélka odstraníme. Do jednoho mělkého kalíšku dáme vodu, do druhého vaječnou směs, kterou potrousíme po papíře. Mláďata brzy začnou z hladu poskakovat po dně klece a tu a tam si zobnou vaječné směsi a tak se naučí zobat. K večeru můžeme vypustit do klece i jejich matku, která je trochu přikrmí. Velkou výhodou je, máme-li samečka, který krmí. Pak máme po starosti s odstavem, neboť mláďata se při tomto samci snadno naučí zobat. Nebo můžeme použít i jedno ze starších mláďat, nejlépe samečka, který neodolá stálému žebrání a možná, že začne krmit.

Z odstavovačky odstraníme všechna bidla, která můžeme dát až večer a to co nejníže od dna. Večer také odstraníme všechnu vaječnou směs, aby nezůstala do rána a nezkazila se. Musíme především velice dbát na čistotu, aby některé z mláďat nedostalo průjem a nenakazilo pak ostatní. Také je třeba udržovat v místnosti určitou teplotu, nejméně 20 °C, zvláště jsou-li některá mláďata oškubaná. Taková se tím hůře odstavují. Nemocné mládě ihned poznáme, má roztažená svěšená křídla, posedává na bidle, dělá boudu, nežere a nebo stále něco hledá. Takové mládě musíme ihned odstranit do malé klícky a léčit. Není-li již pozdě, můžeme je ještě zachránit. Ponecháme-li je mezi ostatními, nákaza se lavinovitě šíří trusem i mezi ostatní. V odstavovačce ponecháme mláďata tak dlouho, dokud se sama dokonale neživí. Teprve tehdy je pustíme do proletovačky, aby zesílila a řádně přepelichala. To patří k další etapě vývoje kanářího dorostu. Máme-li možnost, oddělíme samečka do zvláštní proletovačky.

Dobrá péče o mláďata zajišťuje zdravý odchov a nejlepší zpěvní výsledky.

Autor textu: Rudolf Václavský
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru