Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Latam vlaštovčí (Lathamus discolorus)
Sdílet:

Latam vlaštovčí (Lathamus discolorus)

Vážení chovatelé, chtěl bych tímto článkem vnést trochu světla do chovu tohoto krásného, stále čilého papouška. Popis najdete v odborné literatuře...

Vážení chovatelé,

chtěl bych tímto článkem vnést trochu světla do chovu tohoto krásného, stále čilého papouška.

Popis najdete v odborné literatuře, viz. Papoušci Austrálie II od M. Vašíčka.

Tento druh stále ještě není v našich chovech dostatečně rozšířen. Je to jednak pravděpodobně způsobeno špatnými informacemi o krmení, které přebírá jedna publikace od druhé a které jsou podle mých zkušeností zastaralé. A potom mezi některými chovateli vládne zbytečný strach z “citesových” ptáků.

Chovem latamů se zabývám již řadu let a nikdy jsem s nimi neměl žádné problémy. Ke krmení těchto ptáků jsem nepoužíval žádné nektarové směsi, kondenzované mléko či kaše, jak se v literatuře dočteme. V počátku, když jsem si tento druh pořídil, vařil jsem jim rýži s ovesnými vločkami, přidával různé šťávy a podobně. Jenže takto upravená směs brzy kvasí a tím vzniká riziko zažívacích problémů. Zároveň ptáci dostávali suché a máčené krmivo, které také dobře konzumovali. Od kaše jsem časem upustil a ptáci zůstali v perfektní kondici. Krmím je směsí pros, lesknice, bezpluchého ovsa, semence a slunečnice. V chovné sezoně dostávají, jako všichni ostatní papoušci, které chovám, směs máčených semen: slunečnice, bezpluchého ovsa, pšenice a kardi. Dále míchanici z vajíček, mrkve, zelené složky, strouhanky a v malé míře vitamínové doplňky a vápník. Latamové mají rádi ovoce, např. jablka, třešně, jeřabiny apod. Při odchovu jim nepravidelně přidávám namočené piškoty. Též rádi konzumují nedozrálé klasy pšenice, ovsa a kukuřice. Jak vidíte, nic neobvyklého, vše co dostávají jiné australské druhy.

Nemohu také potvrdit, že ptáci takto živení jsou tlustí a brzy hynou. V současné době má chovný pár třetí snůšku (zatím odchovali 6 mladých), samečkovi je 7 a samičce dokonce 9 let. Ve třetí snůšce mají 4 vajíčka, ale protože jsou málo nasezená, ještě nevím, kolik jich je oplozených.

Své odchovy odstavuji do velké voliéry, kde jsou společně s roselami pestrými, žlutolícími, zpěváky a kakariki. Nedochází mezi nimi k žádným šarvátkám.

Latamy jsem přezimoval společně s několika páry neofém v celoroční voliéře. Ve vnitřní ubikaci přitápím, jen aby nezamrzla voda. Teplota klesala i k 2 °C, přes den mohli létat do venkovního výletu, kde byl sníh, ve kterém běhali. Nikterak jim to nevadilo a byli v perfektní kondici.

K sestvení páru, je-li to možné, je lepší jako u všech jiných papoušků volný výběr partnerů. Ne každý uměle sestavený pár “udělá” za sezonu 10 mladých.

Letos jsem měl možnost uvidět v chovu př. Schejbala odchov samečka plavé mutace. Jedná se o ptáky olivové barvy a červeného oka, který má ještě dva zelené sourozence. Chovný pár znovu zasedl a tak nezbývá než čekat, jestli se neobjeví znovu nějaké překvapení. Podle M. Vašíčka je již v chovech několik mutací. Bylo by jen dobré, aby se objevily i v našich chovech.

Tyto nebo podobné zkušenosti v chovu latamů mají i moji kolegové ing. Dlouhý z Hořic, Schejbal z Hradce Králové i jiní. Samozřejmě může mít někdo jiný názor, ale toto jsou mé několikaleté poznatky.

No a co říci k CITESU? Myslím si, že tento druh je zbytečné registrovat, podobně jako papoušky rudobřiché, žlutoramenné apod. Mnoha chovatelům se latam na výstavě či burze v Týništi líbil, ale většina má strach z registrace CITES a následných kontrol. Spíše to těmto druhům, které se běžně množí, uškodí než prospěje k jejich rozmnožení. Podle mých informací mají tito ptáci v okolních státech výjimku z CITESU. Musíme jen doufat, že to našim úředníkům také dojde a brzy registraci latamů i jiných druhů zruší a tím pomohou opravdu k jejich ochraně. Já osobně s registrací a kontrolou Inspekce životního prostředí -- ochrany přírody nemám žádné problémy a ani jsem o žádných neslyšel od jiných chovatelů.

Toto jsou ve stručnosti mé poznakty s tímto krásným a vděčným druhem papouška a rád bych vyzval další chovatele, kteří mají své zkušenosti, aby i oni potvrdili či vyvrátili má slova, protože každý dialog je žádoucí. Latam vlaštovčí si zaslouží v praxi ověřené informace, které by jistě přispěly k rozšíření i v dalších chovech.

Autor textu: Zdeněk Šafránek
Autor fotografií zdroj: ing. Luděk Dlouhý
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru