Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Postavový kanár fife-fancy
Sdílet:

Postavový kanár fife-fancy

Divoký kanár, který je chován v klecích systematicky již 600 let, doznal za tuto dobu ve svém vzhledu velkých změn. Jsou kanáři obři, na druhé stran...

Divoký Kanár, který je chován v klecích systematicky již 600 let, doznal za tuto dobu ve svém vzhledu velkých změn. Jsou kanáři obři, na druhé straně i trpaslíci, jsou různě barevní, mají i různé opeření a také různě zpívají. Různých změn je tolik variací, že bylo nutné kanáry rozdělit na základní skupiny, protože všechno dohromady pěstovat nelze. Máme dnes kanáry zpěvné, barevné a postavové. Všichni jsou to stále kanáři, což je vyjádřeno mimo jiné tím, že jejich zoologické pojmenování je stejné a zní: Serinus canaria. I tady byl však zaznamenán první průlom. David Alderton kanáry s červeným faktorem pojmenovává jako Serinus domestica. My se dnes budeme zabývat skupinou postavových kanárů, kteří se pěstují výhradně pro svoji pozměněnou postavu. Pozměněnou vůči postavě divokého kanára nebo kanára barevného či zpěvného. Dnes známe asi 30 různých ras postavových kanárů. Každá taková rasa je natolik specifická, že ji nelze posuzovat podle stejných kriterií s druhou rasou. I u skupiny postavových kanárů však známe pomocná kriteria a dělíme je na postavové, postojové, zkadeřené a kreslené. Různá plemena se pak vystavují i v různých výstavních klecích, což u nás není příliš známo. Nakonec ani chov postavových kanárů není u nás moc rozšířen, v současné době drží chovatelé jen několik málo plemen a dá se říci, že ani jejich kvalita není nijak světová.

Jedním z plemen postavových kanárů, které u nás můžeme občas vidět, je plemeno FIFE-FANCY. Je to kanár anglického původu, jakási zmenšenina rasy BORDER-FANCY. Zatímco Border je velký a mohutný kanár, Fife-Fancy musí být nejméně o 2cm menší. V jeho velikosti se skrývá ten největší problém. Velikost ptáků se obvykle udává délkou, čímž je myšlena vzdálenost od špičky zobáku po špičku ocasu. Ve většině případů je toto kriterium vyhovující, ovšem ne ve všech případech. Takový čáp má tuto vzdálenost větší než krocan a přesto si myslíme, že krocan je větší. Bereme v úvahu jiné měřítko. Border je stejně velký jako barevný kanár, ale opticky je díky pozměněné postavě daleko větší. Fife-fancy je menší než barevný kanár, ale opticky je mnohdy obtížné jeho velikost správně odhadnout. Abychom správně pochopili jak má vypadat, je asi nejlepší jeho postavu srovnávat s postavou známějšího barevného kanára. I tato pomůcka není bez úskalí. Jak to správně udělat? Ani barevní kanáři nemají naprosto stejnou postavu a při jejich posuzování se také hledá ideál. Dokonce ani kresby v různých standardech nejsou bez chyb. Například zobrazení postavy barevného kanára v našem standardu má hrubou chybu. Vezmete-li si na pomoc úhloměr, snadno zjistíte, že zobrazený pták nedrží tělo vzhledem k vodorovné rovině pod úhlem 45 stupňů. Asi nejlepší standardní zobrazení barevného kanára pochází z ruky Hermana Heinzela, kreslíře ornitologického oddělení muzea v Bonnu a autora ilustrací nespočetného množství knih s touto tematikou. Již před mnoha lety jsem se pokusil nakreslit postavu kanára Fife-fancy přes postavu barevného kanára tak, aby rozdíl obou postav byl patrný. Vím, že jsem to musel udělat několikrát, než jsem byl s výsledkem spokojen. Kresbu mám někde pečlivě uloženou, takže ji nemohu najít. Tak tedy znovu. Podkladem je postava barevného kanára podle Heinzela. Přes ni je zeleně vybarvený Fife-fancy. Pozor. Obrázek není bez chyb. Nasazení nohy je podle spodní kresby, což je chyba. Chtělo by to asi o půl cm dopředu a pod jiným úhlem. V současné době volím cestu písemného upozornění, protože nemám dost síly k dalšímu překreslení. Ostatně k článku je přiložena i fotografie nejlepšího kanára Fife-fancy ze světového šampionátu C.O.M. v Olomouci. Ten pták byl velice dobrý. V dnešní době bychom asi nalezli ještě lepší a to v tom smyslu, že důležité znaky těla jsou ještě prošlechtěnější. Dnešní Fife mají plnější těla, takže jsou opticky kratší, hlava se zdá menší a oddělení, “zaškrcení” hlavy od těla je výraznější. Je zajímavé, že lepší vzhled mají obvykle ptáci typu A, neboli intenzivní a většinou jsou to samice. Proto je například v Německu oddělena soutěž ptáků typu A od typu B. Ptáci se vystavují ve speciálních klecích, které je nutí držet vůči posuzovateli postoj z profilu. V této pozici se ptáci hodnotí a posuzovatel pozorně sleduje jako nejdůležitější faktor obrys jejich těla.

Bodovací stupnice je následující:

Hlava: 10bodů, postava: 10 bodů, křídla: 10 bodů, nohy: 5 bodů, opeření: 10 bodů, ocas: 5 bodů, postoj: 10 bodů, velikost: 25 bodů, kondice : 5 bodů. Celkem tedy 100 bodů.

Všeobecně, jak je u posuzování ptáků zvykem, nejlepší jedinci dosahují počtu 90-ti bodů. U ptáka na fotografii je viditelná drobná vada na hlavě, kde za čelem následuje trochu plochá část, takže hlava není přesně okrouhlá. Lze předpokládat, že další srážku bodů dostal za velikost, protože jistě mohl být menší. Dostal tenkrát 91 bodů, což představuje ptáka téměř bez chyb.

Největší překážkou chovu postavových kanárů u nás je nedostatek vhodného chovného materiálu. Každé použití nějaké náhražky bohužel přinese i nevhodné znaky, kterých je obtížné se zbavit. U Fife-fancy je naštěstí ten nejdůležitější optický znak, totiž “zaškrcení” krku a malá hlava silně dominantní. Křížení s vhodným barevným kanárem, tedy nejlépe černožlutým, je jenom východisko z nouze a nedoporučuje se, protože takové spojení ničí velikost. Jak udržet správnou velikost, tedy lépe řečeno malost, je otázkou. Zkoušel jsem to přes zvonohlíka, ale nedosáhl žádaného výsledku. Jedna samice druhé generace, tedy míšenka, byla krásným typem Fife-fancy, ovšem byla neplodná. Ačkoliv původní chovný pár byli ptáci vysoce hodnocení a měl jsem několik let vydatné odchovy, jenom 2 ptáci ze všech těch mláďat byli skutečně špičkoví. Jeden z těchto ptáků získal pak na světovém šampionátu bronzovou medaili a 91 bodů. Ovšem složení chovného páru nebylo zcela ideální. Ideální je, když samec je typu A a samice typu B. U chovného páru tomu bylo naopak.

Je důležité, tedy v našich podmínkách, dávat pozor na to, zda ptáci nevykazují známky přítomnosti červeného faktoru. Červený faktor u Fife-fancy je z docela pochopitelných důvodů zakázán. Za přítomnost červeného faktoru se ze soutěže vylučuje. Náš standard se sice vyjadřuje tak, že za červený faktor se sráží 30 bodů, což je však totéž, protože u nás považujeme ptáka hodnoceného pod 70 bodů za nestandardního.


• fife-fancy

Dalším výrazným znakem, na který bych chtěl upozornit, je ocas. Je výrazně kratší než ocas barevného kanára a úzký, na konci rovný! Na konci vidlicovitě rozeklaný ocas ukazuje na přikřížení barevného kanára. Opět je zajímavé, že ptáci typu A mají lepší typ ocasu než ptáci typu B. Ovšem ptáci typu A mají někdy příliš vysoké nohy.

Těchto pár poznámek a poznatků z chovu postavových kanárů, bych rád ukončil upozorněním, že takový chov je zábavou pouze pro “hračičky” a v našich podmínkách není nikdy ani zdaleka rentabilní. Přitom plemeno Fife-fancy je snad vůbec nejlacinějším postavovým kanárem. Barevné kanáry ovšem koupíme laciněji, ale zase ne špičkové ptáky. Pokud nebudeme skutečně v Evropě, bude nám tato písnička znít stále dokola.

Autor textu: Petr Podpěra
Autor fotografií zdroj: Petr Podpěra
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru