Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Agapornis oranžohlavý
Sdílet:

Agapornis oranžohlavý

Agapornis pullarius (Linné, 1758) V roce 1999 jsem si koupil dva páry agapornisů oranžohlavých od plzeňského dovozce ZOO-Import. Umístil jsem je na...

Agapornis pullarius (Linné, 1758)

V roce 1999 jsem si koupil dva páry agapornisů oranžohlavých od plzeňského dovozce ZOO-Import. Umístil jsem je na chatě do voliéry o velikosti 1,5 x 0,8 x 2 m. Během dvou měsíců mi uhynuly tři kusy (2,1). Zbylou samičku jsem přemístil do menší klece (1 x 0,4 x 1 m). V roce 2000 jsem si k liché samičce koupil od téhož dovozce náhradního samečka.

V únoru se začala samička zajímat o budku 26 x 18 x 18 cm. Ta byla zavěšená na kleci v bytě. Její velikost byla 72 x 55 x 65 cm. Bohužel, zůstalo jen při zájmu, nic víc. V dubnu se pravidelně stěhuji na chatu a samozřejmě beru s sebou i své papoušky. Pro agapornise oranžohlavé jsem připravil klec o rozměrech 1 x 0,4 x 1 m. Zde byly připraveny dvě hnízdní budky: 32 x 19 x 19 cm a 28 x 17 x 17 cm. Koncem června se samička začala zajímat o budku velikosti 32 x 19 x 19 cm a často ji navštěvovala. Od poloviny července začal do budky chodit i sameček, ale jen na kratší chvíli, od srpna se doba návštěv samečka prodlužovala. K běžné směsi semen jsem nyní dával také polozralou kukuřici a žabinec ptačinec. Po podání krmiva brali agapornisové nejdříve nezralou kukuřici a poté naklíčené zrní.

Koncem září jsem provedl kontrolu budky. Sundal jsem její víko, ale dovnitř nebylo vidět, znemožňoval to použitý materiál “Piaflor”. Po celou dobu, co jsem kontrolu prováděl, zůstávala samička v budce a chovala se úplně tiše. Zkoušel jsem na vstvu “Piafloru” škrábat, ale ani potom se samička neozvala. Po uplynutí jedné hodiny jsem se rozhodl provést další kontrolu proto, že samec i samička byla mimo budku. Budku jsem vyndal z klece, “Piaflor” jsem rozhrabal a v hnízdě jsem našel 6 vajíček - 5 oplozených a jedno neoplozené. Po této kontrole jsem budku opět zavěsil na původní místo v kleci a čekal jsem, zda se agapornisové do ní vrátí. Trvalo hodinu a půl, než do budky vlezli. V ponděli 1. 10. jsem z budky zaslechl slabé pískání, ale nevěnoval jsem tomu pozornost. Dne 6. 10. opustila samička budku a zpět se do ní vrátila až k večeru. Dne 7. 10. opustila budku na trvalo.

Rozhodl jsem se provést důkladnou kontrolu hnízdiště. Našel jsem zde skořápku z jednoho vejce, 4 vejce zastuzená a jedno uhynulé mládě. Podaří-li se mi z dalšího hnízdění odchovat mláďata, napíši o tom do Fauny článek.

Autor textu: Karel Vlček
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru