Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Papoušek konžský
Sdílet:

Papoušek konžský

V loňském roce 2001 jsem psal o našich zkušenostech s chovem a odchovem těchto krásných afrických papoušků. Nyní bych chtěl nabídnout k porovnání po...

V loňském roce 2001 jsem psal o našich zkušenostech s chovem a odchovem těchto krásných afrických papoušků. Nyní bych chtěl nabídnout k porovnání poznatky německého chovatele, které se v mnohém shodují s našimi.

Volný překlad:

“Náš chovný pár papoušků konžských pochází z Kamerunu. Oba ptáci jsou různě zbarveni. Mají červené až červenooranžové zbarvení hlavy na čele a temeni, které vybíhá u samičky až k šíji a u samečka trojúhelníkově na temeni. Samička má základní zbarvení zelené, u samečka je více do olivova. Horní čelist zobáku je u samičky zbarvena jen u kořene, zatímco u samečka až po jeho špičku.

Spárování probíhalo s obtížemi. Do půdní voliéry velikosti 2 x 1,5 x 2 m byli vpuštěni dva samečci a dvě samičky, které byly původně získány od jiného chovatele jako jistý pár. Obě samičky se i nadále chovaly jako pár a i samečci sedávali stále spolu. Po dvou měsících jsme ptáky rozdělili po párech a výsledek se brzy dostavil. Po týdnu se oba páry začaly krmit a o měsíc později, jen s dvoudenním odstupem, začaly se snůškou. Od té doby hnízdí pravidelně 2 x ročně - léto-zima. Rovněž chování obou párů při odchovu je podobné.

Ptáci, kteří byli zpočátku plaší, se stali postupně důvěřivějšími a nenechali se rušit naší přítomností. Proto mohli být dobře pozorováni při toku a páření. Při toku oba papoušci pobíhají po bidle, klapou křídly a zobákem udeří do bidla. Po celou dobu tiše pískají a několikrát sameček samičku nakrmí. Krátce nato se samička na bidle přikrčí a dojde k páření, při kterém se sameček přidržuje zobákem a roztaženým křídlem a během spojení jsou několikrát měněny strany a ptáci se chovají naprosto tiše. Doba páření je 5 - 10 minut, někdy i déle a celý akt končí intenzivní očistou peří. Ke snůšce dojde během 14 -- 20 dnů.

Několik údajů o hnízdění:

1. hnízdo - snůška vajíček 24. a 27.10., líhnutí 23. a 25.11., při kontrole 26.11. nalezeno druhé mládě mrtvé nenakrmené.

2. hnízdo - snůška vajíček 21., 24. a 27.5., líhnutí 20.6., další dvě oplozená vajíčka zničena asi 14 dní před vylíhnutím.

3. hnízdo - snůška vajíček 1., 4., 7.11., líhnutí 1. a 4.12., třetí vajíčko v polovině inkubace zničeno, druhé mládě nebylo znovu nakrmeno a pokus o ruční krmení byl pro značnou slabost mláděte neúspěšný.

4. hnízdo - snůška vajíček 26., 29. a 1.6., líhnutí 24. a 26.6., třetí vajíčko plně vyvinuté bylo zničeno krátce před vylíhnutím.

5. hnízdo - snůška vajíček 30.10., 2. a 5.11., líhnutí 30.11. dvě ptáčata a 2.12. třetí ptáče. Všechna tři ptáčata byla odchována.

Doba líhnutí byla 28 dní a shodné časové údaje jsou i u druhého páru.

Vývin ptáčat je podobný papouškům žako. Ve srovnání s mladými amazoňany mají po vylíhnutí husté bílé chmýří. Po 14 dnech se prořezávají víčka a otvírají se štěrbinovitě oči, jež jsou po 18 - 21 dnech okrouhle otevřené. Bílé chmýří šedne a bílorůžové zbarvení kůže tmavne podle toho, jak se vyvíjí základy budoucí peří. Nápadný je mohutný široký zobák. Asi po čtyřech týdnech chmýří řídne a začíná růst peří, nejprve na hlavě a křídlech, později na zádech a naposledy na hrudi a břiše. Tento proces trvá asi čtyři týdny, než je barva peří mláďat plně k rozeznání. V sedmi týdnech roste ocasní peří, aby v devíti týdnech dosáhlo délky asi tří centimetrů. Po 11 - 12 týdnech opouštějí mladí hnízdní budku, kterou ještě vyhledávají k nocování a při vyrušení. Po dalších třech týdnech jsou mladí papoušci konžští samostatní a mohou být odstaveni od rodičů.”

Výše uvedené údaje se v mnohém shodují s našimi poznatky, zvláště co se týká průběhu hnízdění. Pokud se podaří sestavit harmonizující pár, zahnízdí vcelku ochotně a pravidelně, ale vlastní odchov už tak bezproblémový nebývá, což by jistě potvrdil i můj kamarád přítel V. Ptáčník, kterému se také daří tyto krásné ptáky odchovávat.

Autor textu: Jiří Mrcek
Autor fotografií zdroj: Jiří Mrcek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru