Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
O chovu čížka žlutobřichého
Sdílet:

O chovu čížka žlutobřichého

Čížek žlutobřichý je domovem ve střední a jižní Americe. Záznamy o prvních dovozech jsou z let 1906.

Zbarvení

Čelo, temeno, strany hlavy, přední krk, hřbet a ocas jsou černé s nádechem do modra. Prsa, celá spodina, jsou žlutá, na černém křídle je žluté zrcátko. Zobák je černý.

Krmení

Směs semen pro stehlíkovité ptáky zčásti naklíčené, hodně polozralých semen z naší přírody, především ptačinec žabinec, jitrocel větší, lebeda, rdesno červivec, pelyněk černobýl aj. Rádi zobou salát z čekanky.

Chov

Chovatel FDO umístil získaný pár čížků žlutobřichých v polovině listopadu do klece o rozměrech 1,20 x 0,50 x 0,60 m. Po levé zadní straně byl zavěšen pletený košíček na hnízdění o průměru 7 cm. Klec byla osvětlována zářivkou o výkonu 18 W. Teplota v místnosti byla zpočátku udržována na 18 °C a v průběhu tří týdnů byla zvýšena na 23 °C. Relativní vlhkost byla 65-70 %.

Jelikož se samička se samcem nesnášela, byl nucen chovatel rozdělit klec na dvě poloviny, aby si mohli čížkové na sebe postupně zvykat. V polovině prosince se začala samička zajímat o připravené stavivo (kokosová vlákna o délce 8 cm, sisalová vlákna, lněná vlákna a bavlněná cupanina). Hnízdo bylo postaveno především z kokosových vlákem (základ) a vystláno sisálem. Chovatel znovu odstranil z klece dělící stěnu, ale když začala samice na samce znovu útočit, vrátil ji zpět. Teprve 26. prosince samička samce přijala a snesla tři vajíčka, která, jak se ukázalo, byla všechna oplozená. Po 13 dnech se vylíhla tři mláďata, ale úspěšně byla odchována jen silnější dvě. Ke krmení dostávali čížkové naklíčené zrniny doplněné vitaminy, mineráliemi, pivovarskými kvasnicemi, pylovými zrny, semeny smetánky a trochou hroznového cukru. Mláďata byla ve stáří 7 dnů okroužkována kroužky o průměru 2,5 mm. Ve stáří 21 dnů opustila mláďata hnízdo.

Při skladbě krmných dávek je stále nutno mít na paměti, aby čížkové netloustli, protože tím by byl už předem narušen úspěšný odchov.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru