Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení
Sdílet:

Náš seriál o krmení

Je mi známo, že se u našich chovatelů stále častěji setkáváme s papoušky rodu Pyrrhura. Není to jistě nic překvapivého, protože se jedná o pěkné, i když prostě zbarvené jedince, kteří se vyznačují mnoha pozitivními vlastnostmi. Nekřičí, neničí dřevěné díly voliéry, dají se poměrně snadno odchovávat, nejsou lekaví ani agresivní. Je třeba připomenout, že chce-li chovatel pyrury umisťovat ve voliérách na sebe navazujících, musí být dělící stěny zhotoveny z dvojitého pletiva.

Výživa pyrurů

V přírodě žerou převážně dužinu různých druhů ovoce a semena ve stavu mléčné zralosti, bobuloviny, části květů, hmyz a jeho larvy. Občas konzumují také ořechy. Důležitou složkou výživy je i hlína s obsahem minerálií.

Pyrurové jsou velice zvědaví a tak není nic neobvyklého, že u chovatele vezmou obvykle již po krátké době uvykání krmení, se kterým se dosud nesetkali.

Německý chovatel H. M. dává jako základ směs semen, jaká se dává velkým papouškům a je na trhu od výrobce. Tato směs obsahuje převážně moučná semena: 30 % lesknice, 22,5 % 3 druhy drobnozrnných pros, 5 % ovsa, 5 % pohanky, 2,5 % rýže Paddy, 10 % semenec, 10 % niger, 2,5 % lněné semeno a 12,5 % kardi. K tomu denně trochu ovoce (jablka, hrušky, někdy pomeranče) a zeleninu (karotka, paprika červená, žlutá a nebo zelená, čínské zelí, salátové okurky, melouny) nebo zelené krmení (žabinec ptačinec, celé sazeničky smetánky lékařské, polozralé trávy) případně ještě jeřabiny, plody hlohyně a kukly moučných červů. Nepohrdnou ani suchým vaječným krmivem zn. Alecwa. Nejdůležitějším odchovným krmivem, které se dává i mimo dobu hnízdění ve vícedenních přestávkách, jsou naklíčená semena. Chovatel H. M. používá směs tohoto složení: 30 % kardi, 15 % pohanka, 12 % rýže Paddy, 7 % pšenice, 7 % ječmen a 7 % oves, 6 % Milo (drobnozrnný čirok), 6 % Dari (Sorghum, druh prosa), 6 % semenec, 4 % boby a trochu žíhané slunečnice. Naklíčená semena se bezprostředně před zkrmováním popráší směsí vitamínů a minerálií. Tento způsob podávání minerálií je velmi důležitý, protože pyrurové minerálie ze zvláštní misky sotva vezmou.

Zelené krmení a voda

Zelené krmení, jakož i na proužky nakrájené ovoce a zelenina, se zavěšují na pletivo v blízkosti krmítka. Vodu dává chovatel ve větších hliněných mísách položených na cihle, aby byly výše nad zemí, aby nedocházelo k znečištění.

Snad bych mohl pro porovnání uvést ještě složení krmení, které doporučuje A. Rutgers: směs zrnin všeobecně doporučované pro papoušky, do které přidává oves a semenec. Dále čerstvé větve na oštipování, mladé zelené lístky, vařené brambory, mrkev, vařená kukuřice a máčená houska. Důležité je dávat dostatek drcených vaječných skořápek.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru