Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Odchovat kakady palmové není snadné
Sdílet:

Odchovat kakady palmové není snadné

V titulu článku uvedená zkušenost platí trvale (viz též publikace Papoušci oceánie M. Vašíčka). Velmi jsem zvažoval, zda má smysl vůbec se tomuto tématu věnovat. Kdo si z našich chovatelů tento druh opatří? Autor použitého článku popisuje úspěšný odchov ve Francii a dodává, že je důležité získávané zkušenosti trvale zaznamenávat a publikovat. Chtěl bych se zaměřit pouze na složení krmení, které je vždy v chovu rozhodující.

Zoopark Beauval

Ve francouzském zooparku Beauval krmí kakady palmové směsí máčených zrnin, především slunečnicí, směsí zrnin určených pro holuby, kukuřicí, pšenicí a prosem. Na doplnění: granule pro psy, různé druhy ořechů, ovoce (jablka, hrušky, kivi, pomeranče, hrozny), zeleninu (mrkev, zelený salát, papáje). Dále se přidávají pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, pyl z květů a krmení pro hmyzožravé ptáky. Tuto směs dostávají kakaduové v množství 150 g na kus a den, ale nikdy není vše beze zbytku zkonzumováno. Krmivo se podává v miskách z nerezavějící oceli umístěných na kovovém stojanu. Kakaduové jen velice neradi berou krmení ze země. Toto umístění má velkou výhodu v tom, že chrání ptáky před infekcemi, které by mohly roznášet myši.

V zooparku Beauval chovají pár kakadu palmových velkých (Probosciger atterimus goliath).

Popis

Samec je šedavě černý, čelo a uzdička jsou černé, nahá lícní skvrna je karmínově červená. Neopeřené holeně jsou modravě šedé, jazyk je červený, na špičce černý, zobák šedočerný, běhák šedý, oční duhovka je tmavě hnědá.
Samice je zbarvená stejně jako samec, ale horní čelist zobáku je znatelně menší. Délka 60 cm.
Mladší ptáci mají spodní krovky křídelní a spodní partie lemované bledě žlutě. Mláďata v hnízdě mají zobák na špičce bílý.
(Popis podle M. Vašíčka “Papoušci Oceánie”).

Rozšíření: Aruské ostrovy, Nová Guinea, Austrálie (mys York na Yorkském poloostrově v severním Queenslandu).

Chovaný pár měl v průběhu více let řadu snůšek (neoplozená vejce, mláďata po vylíhnutí hynula), odchov se nedařil. Proto bylo na začátku hnízdní sezóny 1998 vejce z hnízda odebrána a umístěno v umělé líhni. Podle získaných zkušeností se ukázalo, že příprava k umělému odchovu je velmi náročná. Mládě přijímalo jen málo krmiva a tak normální vývoj mohl být zajištěn jen vysoce výživným krmivem. Dalším závažným problémem bylo špatné trávení. Mládě přijatou potravu často vyvrhovalo. Situace se trochu zlepšila až po přidávání enzymů.

Složení krmení

a) Nutribird A 21 s přídavkem pšeničného klíčkového oleje pro lepší trávení. Toto krmivo mělo ale příliš nízký obsah tuku a proto bylo nahrazeno výrobkem Nutribird A 19, ve kterém je obsah tuku o 50 % vyšší. Ovšem stravitelnost pro kakady je podstatně horší, což dokazoval dramatický pokles tělesné váhy mláděte. Proto došlo k zavedení krmiva vlastního složení:

b) 10 ml vody, 2 ml nadrobno rozsekaných plodů papaje, 3,5 g másla z burských oříšků, 4 g Nutribird A 19 a0,1 g přípravek obsahující enzymy. Přes tuto změnu byla hmotnost mláděte, v porovnání s hmotností stejně starých uměle krmených mláďat jiných druhů papoušků, stále příliš nízká. Bylo tím prokázáno, že hmotnost závisí zvláště na obsahu tuku v potravě. Původní prvedení redukce krmení na 2,5 % s následným zpomalením růstu muselo dojít ke zvýšení krmení na 3,5 %.

Problémy při ručním odchovu

Problémy při ručním odchovu mláděte kakadu palmového byly prokazatelně zaviněny nevyváženým složením odchovného krmiva. V prvních fázích odchovu se doporučuje podávat výrobek Nutribird A 19 od 6 hodin ráno do půlnoci, aby se dosáhlo vyrovnání nedostatku tuku. Pokud trávení probíhá bez problémů, je možno aplikovat krmení s vyšším obsahem tuku a enzymů. Výsledkem je zvýšení hmotnosti mláděte.

Pracovníci zooparku doufají že, s pomocí získaných zkušeností se jim v dalších letech bude dařit kakady palmové častěji odchovávat.
V závěru byly uvedeny tyto doplňující produkty:

Baytril /antibiotikum fy Bayer), Enzym pro lepší trávení (obsahuje bromelázu, papain, pankreatin), Nekton E a S, vitamíno-minerální přípravek, dále Nutribird A 19 a A 21 (fy Versele-Laga, Belgie) určené k ručnímu odchovu mláďat papoušků.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru