Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Ara rudobřichý - prvoodchov v Zoo Ostrava
Sdílet:

Ara rudobřichý - prvoodchov v Zoo Ostrava

Rod: Orthopsittaca (Ara). Velikost: 46 cm. Hmotnost: 280 - 300 g.

Výskyt v zajetí

Nepatří mezi běžně chované druhy a jeho odchovy se na rozdíl od většiny jiných malých druhů arů daří jen zřídka.

Výskyt v přírodě

Pár arů rudobřichých je chován v ostravské ZOO od roku 1996. Samec i samice pocházejí z odchytu.

Po vybudování nové expozice papoušků byli tito arové přemístěni do klece o rozměrech 3 x 4 x 3 (výška), s výletem do venkovní voliéry o rozměru 2,5 x 3 (délka) x 3 (výška). Do vnitřní ubikace jim byla zavěšena bouda o rozměrech 130 cm (výška) x 40 cm (šířka) x 30 cm (hloubka). Ihned po přemístění začali arové s hnízdní aktivitou. V roce 1998 snesli dvě neoplozená vejce, v roce 1999 snesli tři, avšak opět neoplozená vejce. Konečně ve třetí hnízdní sezóně v roce 2000 měli snůšku tří vajec, z nichž dvě byla konečně oplozena. Za důležitý moment pro úspěšné odchovy považuji realizaci těchto následujících chovatelských opatření:

- teplota na pavilonu byla snížena asi o tři stupně, v průměru na 12 stupňů Celsia, vlhkost byla zachována 60 - 70 %
- od prosince do půlky února měli papoušci “hladové období”. V krmné dávce bylo zrní (pšenice, kukuřice, slunečnice, loupaný a celý oves, kardi), mrkev a jablka. Od druhé půlky února jsme přešli na “bohatou stravu” tzn. jablka, mrkev, celer, červená řepa, zelí, nejrůznější jižní ovoce, piškoty, ořechy, paprika, klíčená pšenice, klíčené mungo. To vše bylo obohaceno vitamíny pro papoušky ve formě “Vitamixu pro exotické ptactvo” a “Sangrinu AV”.
- světelný režim byl prodloužen z původních 9 hodin (7 - 16) denně na 12 hodin (7 - 19), teplota byla zvýšena na 17 stupňů Celsia a dále dle zvyšování venkovních teplot.

Vlastní průběh hnízdění

Do vnitřní části ubikace byla umístěna bouda o rozměrech 30 cm x 30 cm x 55 cm (výška), na dně s troudem. Samice začala chodit do boudy, ale po týdnu její aktivita ustala. Proto byla 21. 4. 2000 instalována větší bouda o rozměrech 40 cm x 40 cm x 70 cm bez krytého vrchu. Hned na to oba ptáci začali boudu okukovat a lézt dovnitř. Upravovali si hnízdiště a do boudy si nosili nabídnuté větvičky a kousky stromové kůry. Samice se zdržovala v boudě neustále, samec hlídal po celou dobu na boku či vrchu boudy. Po kontrole budky dne 2. 6. 2000 byla nalezena tři vejce, z nichž dvě oplozená byla vrácena zpět. Samice na ně okamžitě zasedla. Samec stále seděl na boudě, hlídal samici a krmil ji. Dne 15. 6. 2000 byly z boudy slyšet pisklavé zvuky, při kontrole bylo viděno jedno mládě a jedno vejce.

Denně arové dostávali míchaničku (strouhaná mrkev, piškoty, vařený žloutek, salát, pampeliškové listy) vše posypáno Nutribirdem 21. Toto krmení bylo podáváno 2 x denně, odpoledne pak hlavní krmení jako ovoce, zelenina, zrniny s přídavkem granulí Nutribird 18, Vitamixem a Sangrinem AV.

Teplota v místnosti se pohybovala v rozmezí 17 - 23 stupňů Celsia, vlhkost 58-81 %. Pro dosažení této vlhkosti bylo třeba denně rosit. První mládě vylétlo 20. 8. 2000, druhé 29. 8. 2000. Obě mláďata měla na rozdíl od rodičů bílý zobák. Do venkovní voliéry následovala mláďata své rodiče poprvé 13. 9. 2000. Po výletu mláďata krmili oba rodiče, teprve 20. 10. 2000 byla mláďata poprvé viděna při krmení samostatně. Dle DNA testu by se mělo jednat o dvě samičky, je však nutno podotknout, že podle pozdějšího sdělení nefunguje DNA test pro tento druh spolehlivě a jediné jisté určení pohlaví metodou DNA testu ze vzorku krve provádějí v současné době v USA. Oba ptáci byli od rodičů odstaveni v lednu 2001.

Následující rok tento pár vyvedl jedno mládě, opět za stejných podmínek. V letošním roce probíhá zatím hnízdění opět úspěšně. Ke kni 29.4. 2002 jsou v hnízdě celkem 3 oplozená vejce.

Autor textu: Yveta Svobodová
Autor fotografií zdroj: Yveta Svobodová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru