Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení
Sdílet:

Náš seriál o krmení

Někteří výrobci krmiv se ve svých inzerátech snaží přesvědčit chovatele, že jejich výrobky obsahují všechno, co ptáci ke svému zdraví a reprodukci potřebují. Je to opravdu tak? Nač by se tedy mělo ještě krmit zeleným? Ale ano! Pravidelné podávání zeleného krmení v přiměřených dávkách patří ke stálé péči o ně.

Zelené krmivo

Zelené listy jsou bohaté na barevné, účinné a minerální látky, na vitamíny a vodu, jsou chudé na látky energetické. V tomto směru působí pozitivně proti nadměrnému zvyšování tělesné hmotnosti, což je v chovu ptáků časté zlo. Zpracování zelených listů je pro ptáky vhodným zaměstnáním.

V průběhu roku se má výběr druhů a množství zeleného krmiva měnit. V době hnízdění a při odchovu mladých je spotřeba nejvyšší. Také při pelichání v létě a v časném podzimu je zájem velký a tak můžeme zelené nabízet do sytosti, denně tolik, o kolik budou mít ptáci zájem. Od pozdního podzimu a v průběhu zimy se spotřeba snižuje.

Výběr krmných listnatých zelených rostlin

Chovatel M. se zmiňuje, že v zimě zavěšuje do voliér čerstvé větve borovice lesní, borovice kleč, smrku ztepilého. Jejich jehlice ani při velkém mrazu nemrznou a poskytují ptákům potravu i zaměstnání. Čínské zelí a brokolici lze dávat až do příchodu mrazů, listy kostivalu lékařského ještě déle. Vhodná je také kadeřavá kapusta, listy petržele, zelí, čekanky i kozlíku polníčku (Varelianella oleracea).
S příchodem jara se nabídka rozšíří o smetánku lékařskou, žabinec ptačinec a bršlici (Aegopodium). Od časného léta až do skončení pelichání hrají významnou roli polozralé divoké bylinky.

Uvedený výběr krmných listnatých zelených rostlin je jistě široký, ale zdaleka není úplný a vyčerpávající. Tématem se proto budeme i v budoucnu zabývat.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru