Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Eklektus různobarvý severní
Sdílet:

Eklektus různobarvý severní

Své první ptáky jsem získal v roce 1991, údajně dvouletý pár. Ptáci nebyli v dobré kondici. Umístil jsem je do pokojové voliéry. V roce 1992 na jaře...

Své první ptáky jsem získal v roce 1991, údajně dvouletý pár. Ptáci nebyli v dobré kondici. Umístil jsem je do pokojové voliéry. V roce 1992 na jaře jsem přemístil ptáky do venkovní voliéry, kde měli připravenou budku ze smrkového dutého kmene o výšce 70 cm a průměru 30 cm. Ptákům jsem nevěnoval zvláštní pozornost, protože jsem neočekával žádný odchov. V polovině června začala samice upravovat vnitřek budky, od té doby jsem jí ve voliéře neviděl, zdržovala se v budce. Za tři týdny jsem zjistil dvě čistá vejce, která jsem odebral. Samice v uvedeném roce snesla ještě dvakrát, ale vždy to bylo čisté. V roce 1993 jsem na jaře koupil nového samce r. 1991 dokrmeného, kterého samice dobře přijala. V tomto roce snesla čistá vejce (samec byl příliš mladý). V květnu r. 1994 začal u ptáků tok, samec začal samici krmit, pářili se a to třikrát i čtyřikrát denně po dobu i deseti minut. To vše probíhalo 8 dní. Začátkem června snesla samice první vejce, za tři dny další. Za dvacet devět dní se vylíhlo první mládě, o dva dny později druhé. Mláďata byla holá, masově červená a rodiče je vzorně krmili. V osmi dnech jim začala narůstat tmavá podsada, zobáky měli hnědé se světlou špičkou. Ve věku dvaceti pěti dní začala samice mláďata oškubávat a proto jsem je odebral, okroužkoval kroužky průměru 11 a uměle dokrmil. Byly to dvě samičky. U chovného páru začal znovu tok, který probíhal jako při prvním hnízdění. Z druhého hnízda se vylíhla opět dvě mláďata. Tentokrát to byl pár. Tento pár pravidelně hnízdí 3x ročně. 14. května 2002 se vylíhla další dvě mláďata. Všechny snůšky od tohoto páru byly oplodněné, z toho tři mláďata uhynula. Jako raritu uvádím, že v jedné snůšce snesla samička jedno vajíčko abnormálně veliké, ze kterého se nic nevylíhlo. Po rozlousknutí byla zjištěna dvě embrya, která se zdárně vyvíjela do věku tří týdnů. Z roku 1994 jsem si ponechal samičku, kterou jsem zařadil do chovu se stejně starým samečkem. V roce 1996 začala nést vejce, ale čistá, o rok později jedno mládě v druhém hnízdění dvě mláďata. U tohoto páru se stává, že je jedno vajíčko neoplodněné.

Eklektuse chovám v zahradních voliérách 4 m délka, 2 m výška, 1 m šířka, 2 m zastřešeny. Bidla ve třech metrech vodorovně (viz přiložená fotografie). Ptáky zimuji v jednometrových klecích vedle sebe, každého eklektuse zvlášť, bez přitápění a přisvěcování. Ptáky vypouštím do venkovní voliéry 21. března, kde snášejí bez problémů i jarní mrazy. Ještě bych se zmínil o napodobování zvuků a slov u mých chovných párů. Oba mladší ptáci z r. 94 perfektně mluví. Mé voliéry stráží dva kavkazští ovčáci, kterým udělují povely: “Blanka lehni, sedni, dej pokoj ty vole” a další spoustu slov a nadávek. Eklektus se hodí i do klece, je to samotář, proto nevyžaduje tolik lidskou společnost jako jiní papoušci, nemusí být ani v páru. Ptáky krmím pouze naklíčeným zrním všeho druhu, luštěninami, veškerým ovocem, zeleninou, zeleným krmením, piškoty namáčím ve vodě, kde rozpustím vitamínové přípravky, v česnekovém výluhu, klasická míchanice atd.

Co mohu závěrem napsat o svých mnohaletých zkušenostech s chovem eklektusů? Když se sestaví harmonující pár, jak by napsal spisovatel Ota Pavel “je to hotový konzert”. Ptáci, když mají budku, hnízdí kdykoliv a za jakéhokoliv počasí. Chovatelé se mně často dotazují, co mají dělat, když samice nese čistá vejce. Je to vždy problém. Je třeba kupovat ptáky mladé, aby si na sebe zvykli a nejlépe k jedné samici, když je možnost, mít dva samce, držet je do dvou let společně a ona si většinou sama vybere.

Autor textu: Václav Řeháček
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru