Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lori žlutoskvrnný
Sdílet:

Lori žlutoskvrnný

Tento druh je domovem v Austrálii, kde obývá východní části země. Je zde ještě velice hojný. Chov těchto loriů není obtížný, protože se snadno...

Tento druh je domovem v Austrálii, kde obývá východní části země. Je zde ještě velice hojný. Chov těchto loriů není obtížný, protože se snadno přizpůsobuje poskytnutým podmínkám i nabídce krmení. Živí se uměle připraveným nektarem s ovocem, zeleninou, různými semeny, zelenými rostlinami a dokonce i granulkami. Granulky musí být doplňovány tekutou potravou, kterou je třeba nejméně dvakrát denně vyměňovat za čerstvou. Importovaní loriové jsou citliví na chladno, ale odchovaní ptáci jsou celkem otužilí. V oblastech s mírným podnebím se doporučuje přezimovat lorie ve vytápěných ubikacích. Loriové žlutoskvrnní, podobně jako jiné druhy loriů, nocují pravidelně v budkách. Jsou jedním z nejkrásnějších druhů rodu Trichoglossus.

Samec je zelený, na temeni hlavy s modravým nádechem. Zadní krk, přední hřbet a prsa jsou žlutě šupinkovitě pruhovaná. Letky jsou černošedé se širokou oranžovou skvrnou, zespodu šedé s červeným pruhem. Krovky křídelní a lopatky jsou šarlatově červené. Ocas je zespodu žlutohnědý, oko a zobák jsou červené, ozobí a nahé okruží oka jsou olivové. Nohy jsou šedé. Samice je zbarvena jako samec. Délka 260 mm.
Lori žlutoskvrnný je velice čilý a ochotně zahnízdí. Jeho volání je tiché a charakteristické, je možno ho chovat v zahradních voliérách.

V roce 1993 byla na Filipínách, v papouščím parku de Diose, odchována skořicová mutace lori žlutoskvrnného. V hnízdě byla dvě mláďata, z nichž jedno mělo červené oči. Rodiče pečovali o mláďata dobře jen tři týdny, kdy je začali škubat a proto byla odebrána k umělému odchovu. Ke krmení bylo připravováno krmivo z těchto komponentů: speciální krmivo pro umělý odchov papoušků zn. Pretty Bird, které obsahuje 19 % bílkovin a 8 % tuku. První 2 - 3 dávky obsahovaly 50 % přípr. VOLAMIN a 50 % přípravku Ringer s laktátem ve vodním roztoku. Další krmení tvoří 10 % vodního roztoku zmíněného ručního odchovného krmiva, potom je koncentrace zvýšena na 12 %, třetí den na 15 %, čtvrtý den na 18 % a pátý den na 20 %. Jakmile dosáhnou mladí loriové stáří jednoho týdne, krmí se 23 % roztokem krmiva Pretty Bird se 77 % vody a to až do skončení umělého odchovu.

Volátko loriů se vyprazdňuje rychleji než tomu je u jiných druhů papoušků a proto se musí v prvních dnech života krmit až 14 x za den. Po uplynutí prvního týdne se krmí 8 - 10 x, po dvou týdnech 6 - 8 x, po 3 týdnech 6 a potom až do osamostatnění 4 - 6 x za den.
V porovnání s jinými druhy loriů je zvláštní, že snůšky lori žlutoskvrnných čítají více jak dvě vejce. Pravidlo to není, ale opakovaně byly nacházeny kusy tři. Podobná situace se vyskytuje ještě u lori hnědohlavého, který také snáší 2 - 3 vejce. Lori hnědohlavý patří rovněž do rodu Trichoglossus.
Doba inkubace je 22 - 23 dnů. Pokud mláďata odchovávají sami rodiče, jsou ve stáří 8 týdnů letuschopná.

Ještě připojím několik dat o odchovu v zoo Berlín. Pár, který získala zahrada, byl umístěn do klece velikosti 1 x 1 x 1 m. Samička měla k dispozici hnízdní budku velikosti 25 x 25 x 35 cm s vletovým otvorem o průměru 8 cm. Snesla dvě vejce, na kterých seděla sama. Budku opouštěla zřídka, jen aby se nažrala. Sameček ji také krmil. Ve dne se zdržoval v budce občas, v noci však pravidelně. Mláďata se vylíhla za 21 dnů a za dva měsíce budku opustila. Staří je kratší dobu přikrmovali, ale když je začali pronásledovat, bylo nutno je z klece přemístit.
Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru