Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Křepelka čínská a odchov v zajetí
Sdílet:

Křepelka čínská a odchov v zajetí

Drůbež
Všeobecné

Řád: hrabaví Čeleď: bažantovití - phasianidae Podčeleď: křepelky Rod: křepelka čínská - Coturnix chinensis Křepelka čínská patří mezi nejmenší...

Řád: hrabaví
Čeleď: bažantovití - phasianidae
Podčeleď: křepelky
Rod: křepelka čínská - Coturnix chinensis
 

Křepelka čínská patří mezi nejmenší hrabavé ptáky na světě. Pro svou nepatrnou velikost je velmi oblíbeným ptákem pro chov v klecích nebo voliérách. Měří cca 13 - 15 cm a má vejčité tělíčko bez ocasu. Křepelka čínská je rozšířena v 10 poddruzích od Přední Indie a Cejlonu až po jihovýchodní Čínu a Tchaj - wan, dále na jihovýchod přes Indonézské souostroví, Novou Guineu, Novou Kaledonii až po Biscmarkovo souostroví a pobřežní oblasti severní, východní a jihovýchodní Austrálie.

Jejím biotopem jsou bažinaté louky a travnaté stepi.

Kohoutek je pěkně vybarvený - hřbet a křídla jsou hnědá, černě kropenatá. Boky jsou modročerné, bříško rezavé a pod zobákem na krku má bílé a černé pruhy podobných srpkům měsíce.

Slepička - je celá hnědá černě kropenatá, na zádech a bocích je tmavší, bříško má světle hnědé až bělavé.

Kuřátka - mají chmýří tmavě a světle pruhované a jsou po vylíhnutí velká asi jako čmelák.

Od doby, co se křepelka čínská chová v zajetí, vyskytují se u chovatelů i její různé barevné mutace.

Nejkrásnější z barevných mutací je stříbrná forma. Kohoutek a slepička mají stejné stříbrné zbarvení s tmavšími jemnými skvrnkami na zádech a bocích. Kohoutek se od slepičky liší pouze bílými a tmavšími proužky v podobě srpku měsíce pod zobákem na hrdle.

Další barevné mutace bílá, skořicová a harlekýn již nejsou tak působivé, jako mutace stříbrná.

Křepelky čínské jsou ptáci, kteří žijí a hnízdí pouze na zemi. Špatně létají a let používají jen velmi neradi a to pouze v případě nebezpečí. Při odpočinku nehřadují, ale odpočívají ve skrytu hustého porostu na zemi. Když hnízdí v přírodě, vybírají si nejhustší porosty, kde si slepička staví hnízdní kotlinku. Je to důlek vyhrabaný v zemi a vystlaný suchou travou.

Křepelky čínské jsou monogamní a v přírodě i v zajetí žijí pouze v páru.

Chov křepelky čínské v zajetí

Křepelky čínské můžeme chovat s jinými neagresivními druhy ptáků v kleci nebo voliéře. Já je chovám ve voliéře spolu s andulkami.

Protože nehřadují, nepotřebují tudíž žádné větve, ani bidýlka. Žijí, krmí se a hnízdí pouze na zemi. Podle toho uspořádávám chovné zařízení.

Aby měly pocit bezpečí, na zem pokládám malé dřevěné bedničky, nebo staré přenosky, které jsou ze všech stran plné, pouze přední stěna je z drátěné mřížky, nebo mušího pletiva. Dovnitř dávám jemné seno, ze kterého si udělají hnízdečko.

Krmení a voda musí být též na zemi. Potrava se skládá z drobných semen různých odrůd prosa, lesknice a máku i ve formě naklíčené.

Dále křepelkám čínským předkládám vaječnou míchanici složenou z vejce uvařeného natvrdo a jemně nastrouhaného, strouhanky, mrkve, tvrdého tvarohu, kvasnic, jemně nasekaných kopřiv a nadrobno rozdrcených kuřecích kostí. Křepelky též krmím živou potravou a to drobnými žížalami a larvami brouka potemníka.

Ve venkovní voliéře nacházejí též i jiný hmyz, jako škvory, drobné pavouky nebo mouchy a brouky.

Jako doplněk přidávám do krmení na špičku nože vitamínový doplněk Konvit a Plastin pro drůbež, dále pivovarské kvasnice Pangamin, kombinal ADvit. 2x v měsíci 4 kapky, fosforečnan vápenatý, nebo drcené převařené vaječné skořápky.

Může se též předkládat směs zrnin pro drobné exoty a sušená vaječná míchanice, nebo živočišná sušená směs pro hmyzožravé ptáky, nově též drcené granule pro exotické ptactvo, (zkusila jsem podávat i drcené granule pro psy ). Ze zeleného krmení jsou vhodné jemně nasekané kopřivy, pampeliška, ptačí zob, salát i špenát.

Pokud mají křepelky chuť hnízdit, do hnízdečka v bedničce ve které nocují nebo mají jako úkryt, snese slepička 4 -- 8 vajíček, která jsou olivově hnědá, tmavě kropenatá.

Co jsem já pozorovala, tak na vajíčkách sedí pouze slepička. Aby nebyla rušena kohoutkem, buď bedničku ( nebo přenosku) zavírám a dovnitř dávám slepičce krmení a vodu, nebo přes ni dávám jinou klec, na které je do výše cca 10 cm navlečen pruh z mušího pletiva nebo ze starých elastických punčocháčů. To je opatření, aby kuřátka po vylíhnutí neběhala vně klece. Kohoutek aby nerušil slepičku, je venku.

Kuřátka se líhnou za cca 16-21 dní, záleží na venkovní teplotě a vlhkosti vzduchu, a jsou veliká jako čmelák. Od začátku hned po vylíhnutí a oschnutí se krmí sama. Potravu pro ně proto musíme vhodně upravit.

Já je krmím převážně vaječnou míchanicí a velmi drobným zrním.

Velmi rychle rostou. Během týdne života jim narostou letky na křídlech a do cca 6 - 7 týdnů jsou zcela opeřená.

Po vylíhnutí kuřátek vracím kohoutka k jeho rodince a ten pomáhá slepičce kuřátka vodit a zahřívat.

Odchov pod vlastními rodiči se mi povedl pouze ve voliéře. V kleci jakkoli velké nikoli, ač měli v kleci podobné podmínky jako ve voliéře. Přesto se mi nikdy odchov nepovedl. Slepička trousila vajíčka po celé kleci a nic z nich nebylo. V takovém případě je lepší umístit vajíčka do umělé líhně a po vyklubání kuřátka umístit do vyhřívané bedničky.

Protože umělou líheň nevlastním, podařilo se mi uměle nalíhnout malé křepelky v polystyrénové krabičce na ústředním topení.

Bohužel mi krabičku s kuřátky shodil na zem vlastní pes a kuřátka snědl.

Křepelky čínské chovám nejen pro jejich roztomilost, ale hlavně pro to, že sezobají všechny zbytky krmení od andulek a hlavně mám oživené dno voliéry.

Jejich chov je velmi zajímavý a přeji i dalším chovatelům mnoho úspěchů.

 
Autor textu: Mirka Pekárková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru