Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Amazoňan černouchý
Sdílet:

Amazoňan černouchý

(Amazona xantholora) Tento druh amazoňanů se u chovatelů vyskytuje jen vzácně. Samci se velice podobají amazoňanu běločelému, ale uzdička je žlutá...

(Amazona xantholora)

Tento druh amazoňanů se u chovatelů vyskytuje jen vzácně. Samci se velice podobají amazoňanu běločelému, ale uzdička je žlutá a peří na uších černé. Také mají peří výrazněji černě lemované. Zvláštností těchto amazoňanů je výrazný pohlavní dimorfismus, zcela ojedinělý v rámci rodu Amazona.

Amazoňan černouchý obývá jen velmi malý prostor na mexickém poloostrově Yucatán. První exempláře se dostaly do Evropy teprve v 70. letech našeho století. První odchov zaznamenal v r. 1980 švýcarský chovatel A. Meier. Samice snesla pět vajec, z nich se vylíhla čtyři mláďata, která bez problémů odchovali vlastní rodiče. První odchov v USA zaznamenal v r. 1984 známý floridský chovatel R. Noegel.

Známá a velmi úspěšná chovatelka R. Low (Anglie) nastoupila v roce 1989 jako kurátorka do Palmitos Park na ostrově Mallorka. Zde měla na starosti také 1,2 amazoňany černouché. Ptáci byli umístěni ve voliéře s rozměry 3 m D x 1 m Š x 2,1 m V. Když bylo zpozorováno, že se jedna ze samic více zajímá o samce, byla druhá “svobodná” přemístěna. Kurátorka dala zmenšit u připravované budky vletový otvor. Již osm dnů po změnách začal pár navštěvovat hnízdní budku. Samička snášela od r. 1989 do r. 1995 pravidelně každý rok pět vajec vždy v jedné snůšce. Pouze v jednom případě došlo k druhé snůšce a to, když první mláďata byla z hnízda odebrána. K prvním hnízděním docházelo vždy v květnu. V uvedených letech se mláďata líhla vždy mezi 3. březnem a 1. červencem. Přesná doba vysezování nemohla být zjištěna, snad mohla být 26 dnů. Právě vylíhlé mládě vážilo cca 8 g. Samička byla v době hnízdění velice agresivní a při prováděné kontrole hnízda nikdy snůšku neopouštěla. V první snůšce v r. 1989 byla všechna vejce neoplozená. V dalších letech byla téměř všechna vejce oplozená, ale v některých uhynuly zárodky. Čerstvě vylíhlí amazoňani černouší jsou téměř nazí, jen na hřbetě mají řídké žlutobílé chmýří. Ve stáří asi 11 dnů se začínají objevovat první brčka a otevírají se jim oči. Zobák mají tmavý s nádechem do žluta. Dosti často se stává, že až do doby výskytu prvního peří pečují rodiče o svá mláďata perfektně, ale pak je začnou silně škubat. V takových případech je nutné mláďata rodičům odebrat a dokrmovat je uměle. Ve stáří 17 dnů je možné mladé kroužkovat kroužky o průměru 7,5 nebo 8,5 mm.

A ještě něco o krmení: amazoňanům černouchým podávají v Palmitos Parku směs semen pro velké papušky, vařené boby a vařenou kukuřici. Široká je nabídka zeleniny a ovoce z vlastní produkce, podle ročního období m.j. pomeranče, kukuřičné palice, mrkev, polozralá nebo naklíčená semena travin, různé druhy obilí, různé druhy ořechů. Vhodné je přikrmovat amazoňany piškoty, suchary, tvrdými rohlíky nebo houskami. Ptáci si oblíbí toto pečivo namočené ve vodě nebo v mléce.

V době krmení mladých se dává vaječná míchanice složená z vařených vajec, strouhané mrkve, chléb ze sedmi druhů zrnin a netučný sýr. Minerální kámen má být ve voliéře stále k dispozici.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru