Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Amazónek běločelý
Sdílet:

Amazónek běločelý

(Pionus senilis) Názvy: německý Glatzenkopf - nebo Weisskopfpapagei anglický White-capped Parrot, White-crowned Parrot Rozšíření: JV Mexiko...

(Pionus senilis)


Názvy:
německý Glatzenkopf - nebo Weisskopfpapagei
anglický White-capped Parrot, White-crowned Parrot

Rozšíření:
JV Mexiko, jižně po západní Panamu. Amazónci žijí v menších skupinách, ale někdy se sdružují do větších hejn a zaletují na kukuřičná a obilná pole. Hnízdní v dutinách stromů a větví od února do dubna.

Dovozy:
1862 zoo Londýn, později zoo Berlín. První úspěšný odchov zaznamenal lord Tavistock v r. 1934.

Chov:
V rakouském časopise AVW 7/2000 uveřejnil své zkušenosti A. Pfistermüller a myslím, že by mohly zajímat i naše čtenáře.

První pár amazónků běločelých získal v r. 1994 a měl štěstí, že získal skutečný pár. Po dobu tří let ptáci nic nedělali. Chovatel ztrácel trpělivost a proto se rozhodl přikoupit si z nabídky v inzerátu 1.7. 97 tři táky (1,2). Umístil je do voliéry rozm. 4,5 m délka, 2,5 m šířka a 2,3 m výška, která sousedila s prostorem, kde byl umístěn dříve zakoupený pár. Jednoho dne chovatel zjistil, že jsou spojovací dveře otevřené a všech pět amazónků létá v prostoru. Byly pozorovány drobné šarvátky, které trvaly jen krátkou dobu, nebyly nebezpečné. Došlo k tomu, co bylo tajným přáním chovatele. Ze skupiny se oddělily dva kusy, které chovatel odchytil, umístil je do samostatné voliéry a lépe zabezpečil spojovací dveře. Zbývající jedince (1,2) ponechal v sousední voliéře.
K úspěšnému hnízdění došlo právě ve voliéře, kde byl jeden samec a dvě samice v listopadu 1998. Jedna ze samic snesla do hnízda v budce 4 vejce. Druhá samice tím byla možná povzbuzena a snesla do téže budky 3 vejce. První snůška 4 vajec byla tedy zahřívána dříve a když se vylíhla mláďata, opustila druhá samička svoji snůšku tří vajec a podílela se na výchově mláďat z první snůšky své “kolegyně”. Všechna čtyři mláďata byla úspěšně vyvedena. Nyní otevřel chovatel znovu spojovací dveře a měl radost z pohledu na 8 krásných amazónků. Dne 12. 1. 99 došlo k dalšímu hnízdění, kdy byla bez problémů odchována tři mláďata. Bylo nutno voliéru zvětšit. Dne 30.11. 99 zahnízdili amazónci znovu a 1. února 2000 byla okroužkována další tři mláďata. Nyní bylo možno rozdělit skupinu 13 amazónků do tří voliér.

Krmení:
V přírodě se živí amazónci ovocem, semeny, ořechy různých druhů, vezmou také kukuřici, obilí, plody i květy. Chovatel krmil v každé voliéře amazónky různě:

vol. č. 1 - zrniny, granule a voda
vol. č. 2 - ovoce, dětská výživa a müsli
vol. č. 3 - různé kombinace z nabídek ve voliérách 1 a 2.

Chovatel má amazónky ve vnitřní chovné místnosti při teplotě 15 až 20 °C. Časté rosení se amazónkům libí.
 
Podle AVW 7/2000 zpracoval Rudolf Vít
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru