Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení pro ptáky - Topinambur
Sdílet:

Náš seriál o krmení pro ptáky - Topinambur

Ve Fauně ročník 5, číslo 21/94 s. 9 jsem popsal několik základních informací o topinamburu, slunečnici hlíznaté (Helianthus tuberosum L.).

Co je topinambur

Jedná se o podzemní, různě tvarované mrazuvzdorné hlízy o váze asi 250 g. Topinambury mají silnou antioxydační aktivitu a proto působí proti volným radikálům, které poškozují tělní buňky, jako mutageny a karcinogeny.
Ve 100 g hmoty je obsaženo: 79,8 g vody, 2,3 g bílkovin, 0,4 g tuků, 1,6 g sacharidů, dále vitamin C 22 mg, vitamin B1, 2,3 mg, vitamin K 478 mg, minerálie síra, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, sušina od 15 do 25 %. Sacharidy jsou zastoupeny 13 - 20 % inulínem, glukózou, fruktózou, vláknina se uvádí v množství asi 1 %. Dále jsou zde organické kyseliny: citrónová, mléčná, jantarová a jablečná. Využitelná energie je 0,31 MJ.

Široké použití

V zoo Dvůr Králové n. L. zkrmují topinambury vybraným zvířatům - sloni, velbloudi, žirafy, nosorožci - která je bez problémů konzumují (podle F. Frola). V zoo chovaní králici jako krmná zvířata berou ochotně nať topinamburu. Literatura uvádí, že o topinambury mají zájem také papoušci. Jistě není pochyb o tom, že topinambury jsou perspektivní krmivové rostliny. Lze je také úspěšně sušit nebo granulovat. 

Svůj příspěvek doplním alespoň v krátkosti informacemi o polysacharidu inulinu. Podobá se škrobu a je obsažen v některých rostlinách jako zásobní látka a má v sobě také četné výživné a technologické vlastnosti. Získává se z kořenů čekanky obecné, dvouděložné, hvězdicovité rostliny (Cichorium intybus) pomocí horkovzdušné extrakce. Výrobek je jemný prášek bílé barvy, který lze podávat v pitné vodě nebo v měkké míchanici. Podle získaných materiálů není pochyb o tom, že inulin bude pro zdraví námi chovaných ptáků přínosem. Budu provádět systematické pokusy a o výsledcích budu později čtenáře Fauny informovat.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru