Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
AGAPORNIS ŠEDOHLAVÝ (CANA)
Sdílet:

AGAPORNIS ŠEDOHLAVÝ (CANA)

Vím, že se o tomto papouškovi již vícekrát psalo, ale chtěl bych napsat své poznatky, že jeho chov není příliš obtížný a přesto se mezi chovateli ne...

Vím, že se o tomto papouškovi již vícekrát psalo, ale chtěl bych napsat své poznatky, že jeho chov není příliš obtížný a přesto se mezi chovateli nerozšířil.

První pár těchto papoušků jsem získal z odchytu. Byli silní, pěkně vybarvení a podle chování vypadali zdravě. V červenci jsem je umístil na balkoně do klece 1 m dlouhé. Bydlím v paneláku a myslím, že jsou do bytu vhodní, nejsou hluční. Pár z odchytu byl plašší, ale později odchovaní ptáci ne. Pár se měl k sobě, samec krmil samici i pářil. Samice byla přes den v budce, ale vejce nesnesla. Dával jsem různé větve na stavbu hnízda, nejvíce vrbu, ale ptáci si jich nevšímali. V budce měli vrstvu hoblin. Na podzim jsem je přemístil do bytu. Klec byla větší 120 - 90 -- 50 cm, budka uvnitř klece ležatého typu s přepážkou. Asi do měsíce samice seděla na vejcích. Neměla zájem o žádné větve na okusování. Bylo zajímavé, že uštipovala jen listy z rododendronu a nosila do budky. Mladí se líhli asi za 21 - 22 dnů. V okolí budky jsem zvyšoval vlhkost před líhnutím. Za 35 - 40 dní vyletují z budky. Kroužkuji asi za 9-10 dní po vylíhnutí. Kroužek s průměrem 4 mm musí jít navléci docela těžko, jinak ptáci kroužek stáhnou. Kapu na nožku olivový olej. Usnadní kroužek přetáhnout.

Základem krmení je lesknice a různé druhy prosa včetně japonského a senegalského v klasech, které mají nejraději. Do vody přidávám z vitamínů Promotor, hroznový cukr a také vinný ocet. Slunečnici, kardi, oves, niger a semenec nikdy ani odchovaní ptáci nebrali. Při krmení mladých dostávají lesknici a proso naklíčené, pokapané olivovým olejem a promíchané, aby zrnka nevyschla. O zaschlé nemají zájem. I senegalské proso v klasech naklíčené nebo nedozrálé (v mléčné zralosti) a zmrazené, protože jim budku k hnízdění dávám na podzim. Mladé krmím nedozrálou pšenicí (i zmrazenou). Vaječnou míchanici berou minimálně. V zimě dávám čínské zelí. Od jara hodně zeleného, nejvíce žabinec a listy pampelišky. Mají rádi různé nedozrálé trávy - ježatku kuří nohu, srhu říznačku, čekanku, odkvetlé květy pampelišky. Odchovaní ptáci okusují kůru na větvích, nejraději černý bez. Z jehličnatých smrk a jedle. Také mají rádi fíky. O žádné ovoce neměli zájem. Z bobulovin černý bez a černé jeřabiny.

Myslím, že jsou to pěkní papoušci, zvláště sameček a je škoda, že mezi chovateli o ně není takový zájem jako o jiné agapornise.

Luděk Novák
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru