Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Odchov pyrurů černohlavých brazilských
Sdílet:

Odchov pyrurů černohlavých brazilských

Pár těchto pyrurů jsem zakoupil v dubnu 2002 od plzeňské firmy ZOO import s.r.o. Ptáci pocházeli z Holandska. Papoušky jsem umístil do celokovové klece rozměrů 120 x 70 x 50 cm (d x h x v), která byla umístěna ve sklepní místnosti, kde zimují i ostatní pyrury. Budku jsem jim prozatím nedal (i když v ní nocují) s tím, že asi tak po měsíci je přemístím do zahradních voliér a až tam budku zavěsím. Ale asi po 14 dnech jsem pozoroval páření a to i několikrát za den. Zavěsil jsem jim tedy prkennou budku rozměrů 22 x 22 x 45 cm s vletovým otvorem o průměru 5,5 cm a vysypal jsem ji 10centimetrovou vrstvou hoblin.

Popis odchovu

Dne 1. 5. 2002 bylo sneseno první vajíčko. Další následovala 4. 5. a třetí 7. 5. 2002. Samička seděla pevně a já budku kontroloval 3 x týdně (což se později ukázalo jako chyba). Asi po 14 dnech jsem při kontrole jedno vajíčko nenašel a zbylá dvě byla naklovaná a studená. Pyrury jsem tedy vpustil do zahradní voliéry rozměrů 3 x 1,4 x 2 m (d x š x v) a do zadní části jsem zavěsil osvědčenou budku, kterou jsem ponořil cca 1,5 cm do vody. Dne 8. 6. 2002 bylo opět sneseno 1 vajíčko. Následující 10. 6., 12. 6. a čtvrté 14. 6. 2002. Tentokrát jsem od kontrol úplně upustil a 5. 7. jsem zaslechl hlas prvního mláděte. Druhé se vylíhlo 8. 7. a třetí 11. 7. 2002. Čtvrté vajíčko bylo neoplozené. Mláďata zpočátku vypadají dosti neohrabaně, ale již ve věku 14 dní je na nich znát doslova každý den. Otevřené oči jsem pozoroval u dvou ptáčat ve věku 20. dní. Mláďata zapeřovala velice rychle. Nejprve hlava a ocas, zelené letky a již i červená “ramena”. První mládě opustilo budku dne 23. 8. 2002 (50. den věku), druhý 24. 8. a třetí až 29. 8. 2002. Mladí byli i nadále rodiči perfektně krmeni a dne 18. 9. jsem je okroužkoval otevřenými kroužky o průměru 5,5 mm a přemístil jsem je od rodičů do jiného boxu voliér. V této době byli již zcela samostatní.

Věřím, že si tento pyrura (ale to platí i o ostatních zástupcích rodu) bude získávat přízeň stále většího počtu chovatelů ať už pro svoji milou a hravou povahu, nenáročnost a nebo pestrou škálu barev celého rodu Pyrrhura.

Krmení

V období před snůškou jsem podával směs těchto semen (vše v nabobtnalém stavu): 4 druhy prosa, lesknice, kardi, čirok, bezpluchý oves, pšenice, semenec, drobná žíhaná slunečnice. Dále různé ovoce a zeleniny (jablka, mrkev, rajče, mandarinky, červená paprika, hroznové víno). Banánů a meruněk se ani nedotkli. Do směsi semen jsem přidával vaječnou směs značky ORLUX a vitamínový přípravek a VITAMIX - EX A. Sépiová kost a písečný grit (pro holuby) byl ve voliéře stále.

V období sezení na vajíčkách jsem podával uvedenou směs zrnin, ale v suchém stavu. Nadále dostatek ovoce a zeleniny (pyrury milují ovoce a zeleninu).

Popis mladých

Celkové zabarvení je matnější, bílé lemování krku jemnější, tenčí a menšího rozsahu, červené letky v křídlech jsou výraznější než u rodičů. Nahá okruží oka je bílé, zobák rohově zbarvený, běháky světlejší než u dospělých.

Autor textu: Roman Fousek
Autor fotografií zdroj: Roman Fousek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru