Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vyjádření k závěru článku „Zebřička pestrá pro začínající chovatele“
Sdílet:

Vyjádření k závěru článku „Zebřička pestrá pro začínající chovatele“

(Fauna č. 2/2001) Nevím nad kterým standardem si pisatelé stýskají, ale měli by si uvědomit, že vydáním standardu v r. 1979 bylo dosaženo velkého r...

(Fauna č. 2/2001)

Nevím nad kterým standardem si pisatelé stýskají, ale měli by si uvědomit, že vydáním standardu v r. 1979 bylo dosaženo velkého rozvoje v chovu okrasného ptactva. Vývoj jde rychle dopředu a za dobu dvaceti let bylo vyšlechtěno mnoho mutací nejen u zebřiček, ale u všech druhů exotů a kanárů. ÚOK a sbor posuzovatelů si je vědom těchto nedostatků, ale v současnosti není možné, hlavně z ekonomických důvodů, vydat standard nový, doplněný o velkou spoustu nových mutací u většiny druhů exotů, kanárů i papoušků.

Proto byl požádán p. Walther Wiener, autor vydaného standardu, aby tento standard doplnil o nové mutace. Díky redakci zpravodaje FAUNA byly v tomto časopise publikovány v r. 1998 a 1999 doplňky nových mutací kanárů, zebřiček a chůviček včetně standardu těchto mutací. Pro informaci uvádím, že příspěvek „Zebřičky“ začíná vycházet v čísle 5 z r. 1999. Autor je zařadil do 68 výstavních tříd. Již z tohoto počtu je zřejmé, kolik mravenčí práce musel autor věnovat této problematice. Za toto úsilí mě dovolte, abych p. Wienerovi a redakci Fauny poděkoval, že umožnili chovatelské veřejnosti seznámit se s těmito novinkami.

Jedná věc je chtít a druhá je moci!! Bohužel v současné době jiná možnost není a proto si myslím, že se nového standardu, jaký bychom si přáli, asi nedočkáme. Ekonomické možnosti nám to nedovolují!

Autor textu: František Zbraněk
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru