Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zkušenosti s amazoňanem žlutohlavým
Sdílet:

Zkušenosti s amazoňanem žlutohlavým

Z dosažitelných pramenů se dovídáme, že Amazoňan žlutohlavý je vedle Amazoňana modročelého a oranžovokřídlého, jedním z nejoblíbenějších a nejčastěji chovaných druhů rodu Amazona. Vyznačuje se velkým nadáním k mluvení, k napodobování různých zvuků a poměrně snadným chovem, je ale dosti hlučný.

Rozšíření a popis

Rozšíření: střední Mexiko, Amazonská pánev, východní Peru, Trinidad. Bylo určeno 9 zeměpisných forem.

Popis (nominátní forma): 1,0 zelený, na spodině žlutavě zelený s úzkými černými lemy per. Přední část hlavy žlutá, ohbí křídla červené, ocasní pera na špičce žlutá, u kořene vnitřního praporu červená, čtyři červené vnější loketní letky tvoří u kořene zrcátko. Ohbí křídla žluté, zobák černý, u kořene horní čelisti světle červená skvrna. Délka 360 mm, váha 400-450 g.

První odchov

První známý odchov se podařil v roce 1967 v anglickém Yorkshiru. Vašíček uvádí první odchov v roce 1976 v Anglii.

U sledovaného páru se jednalo o samici starou 14 roků, která byla mnoho let chována samostatně jako domácí miláček a byla zcela krotká a pěkně mluvila. Samec pocházel z evropského odchovu, byl 4 roky starý. Pohlaví ptáků bylo určeno endoskopicky.

Na jaře 1997 byli ptáci dáni do společné voliéry a ukázalo se, že spolu dobře harmonují. Po několika týdnech si zvykli na hnízdní budku a úspěšně vyvedli dvě mláďata. K dalšímu hnízdění došlo až o dva roky později, tedy na jaře 1999.

Potrava

Potrava je pestrá a střídavá. Denně se dává směs zrnin pro velké papoušky, jak je nabízí speciální obchod. V období klidu je to 60 % krmné dávky. Po celý rok dostávají amazoňani jablka, hrušky, kivi, papriky, různé plody, vařené brambory, jogurt a sýr. Nikdy nechybí grit a vápenný kámen. K pokrytí živočišných bílkovin se osvědčilo krmení pro psy, kosti z drůbeže s kousky masa. Z vitamínů se osvědčil přípravek Vitakombex.

Moje zkušenost

V době hnízdění se krmení skládá ze 60 % z ovoce, především jablek, hrušek, papriky, jahod, kivi a manga, dále naklíčené zrniny 10 % a konečně 20 % speciální odchovné krmivo pro papoušky s natvrdo vařeným vejcem. Zbývajících 10 % dávky tvoří další krmné doplňky zvlhčené šťávou ze zeleniny a ovoce, poprášené gritem a krmným vápencem.

V našich zeměpisných šířkách dochází k hnízdění amazoňanů na jaře, což je ovlivněno jak oteplováním, tak i prodlužováním světelného dne. Stimulací pro hnízdění je samozřejmě také složení krmné dávky i velikost a forma hnízdní budky.

Samička snesla první vejce 5. března, další následovala 8., 12. a 16.3. Se zahříváním začala hned po snesení druhého vejce. V průběhu hnízdění se chovali oba ptáci velice tiše. Když ale samička opustila budku aby se vyprázdnila a nažrala (množství vyloučeného trusu bylo extrémně veliké), ozýval se z voliéry, po celou dobu co byla mimo budku, přímo ohlušující křik (to trvalo většinou 10 minut). Když se samička vrátila do budky, nastal opět úplný klid.

Doba vysezování prvního sneseného vejce trvala 31 dnů, druhého 30 dnů a třetího 29 dnů. Líhnutí od prvního naťuknutí skořápky do úplného vylíhnutí mláděte trvalo 2-3 dny. První mládě se vylíhlo kolem poledne a již k večeru bylo samicí krmeno. Zmíněné krmení bylo nyní ještě obohaceno o jogurt a ovesné vločky.

Samice nyní konzumovala hodně vařených vajec a odchovného krmiva z obchodu, které bylo zvlhčováno zeleninovou šťávou. Staří nyní zcela opomíjeli dosud tolik oblíbené suché zrniny. Žadonění mláďat bylo stále hlasitější a důraznější a bylo zřejmé, že rodiče tuto pobídku ke krmení potřebují.

Úspěšný odchov

V posledním týdnu měsíce května bylo možno podle ruchu a neklidu v budce očekávat, že mláďata budku opustí. Samička samozřejmě již mladé nezahřívala a podle zcela nových hlasových projevů bylo zřejmé, že oba rodiče lákají mláďata k opuštění budky. Občas se ve vletovém otvoru budky objevovaly hlavičky mláďat. První z mláďat opustilo poprvé budku 2. června. Přes den zůstalo ve voliéře, ale na noc se do budky vrátilo. Ostatní dvě mláďata vylétla z budky o několik dnů později. Od vylíhnutí do vylétnutí mláďat z budky uplynulo cca 60 dnů. Samička nocovala střídavě v budce nebo mimo ní. Samec začal později mladé napadat tím způsobem, že naletováním je shazoval z bidel.

Použitá literatura:
Fiellenbach, H. - Papageien 4/00
Rutgers, A. - Handbuch für Zucht und Haltung fremdländischer Vögel
Vašíček, M. - Papoušci Nového světa
Vít, R. - Papoušci

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Petr Podpěra
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru