Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Křivé zobáky u zebřiček
Sdílet:

Křivé zobáky u zebřiček

Okrasné ptactvo
Nemoci

Ve Fauně č. 1/2003 byl uveřejněn článek o křivých zobácích od pana Josefa Pekárka.

Dovolte, abych i já přispěla svou troškou do diskuse na toto téma.
 

obr. 1

obr. 2

Od té doby, co jsem si přečetla článek pana Pekárka, jsem se soustředila na svůj chov zebřiček a dávala dohromady všechna fakta, kdy a jaká deformace zobáku byla v mém chovu. Vzpomněla jsem si, že v minulosti z budky vyletělo mládě s polovinou horní čelisti o polovinu menší, než byla spodní, zobák měl takovýto tvar (viz obrázek 1).
 

obr. 3 a)

obr. 3 b)

obr. 3 c)

obr. 3 d)

obr. 3 e)
 

V páru byli skořicový samec a šedá samice štěpitelná na světlehřbeté. Toto mládě jsem chtěla okamžitě utratit, ale pak mne napadlo, pokusit se mláděti zobák upravit, protože mi došlo, že zobák je tvořen z rohoviny, která postupně dorůstá a rohovina zobáku, stejně jako nehty na rukou a nohou u člověka, nemá nervy. Proto úprava zobáku ptáky nebolí. Mládě jsem odchytila a pilníkem na nehty (ne kovovým) jsem upravila zobák do přibližně pravidelného tvaru, aby vypadal jako u ostatních ptáků. Horní čelist jsem obrousila do špičky a spodní zkrátila na stejnou délku jako horní čelist (viz obrázek 2).
Po úpravě měl ptáček pravidelný zobák, jen o něco kratší, než ostatní zebřičky. Mladá zebřička dobře prospívala, jen jsem jí musela pravidelně zobák upravovat, podle toho jak postupně dorůstal do normální délky. Pro jistotu jsem ji nikdy nepoužila do dalšího chovu a nechala ji dožít v mém chovném zařízení. Pár, kde se vyskytla tato vada zobáku, byť jen u jednoho mláděte, jsem vyřadila z chovu.
Další deformace, v této podobě, jsem již nezaznamenala. Jen pravidelně kontroluji zobák u výstavních zebřiček. Je zajímavé, že zobáky u výstavních ptáků rostou daleko rychleji, než u drobnějších "komerčních" zebřiček. Zde úpravy musím dělat častěji a ptáci je snáší velmi dobře, dalo by se říci, že po úpravě zobáku vypadají spokojenější a jsou i hezčí (viz obrázek 3a, 3b, 3c, 3d, 3e - některé vady zobáku způsobené přerůstáním jeho rohoviny). Tyto vady se dají jednoduše ošetřit a zcela odstranit pravidelným obrušováním nekovovým pilníčkem na nehty.
– přerůstající horní čelist vytvářející jehlu
– přerůstající spodní čelist vytvářející jehlu
– přerůstající horní čelist vytvářející kapsu (kapsa může být na jedné straně nebo i z obou stran a při ošetření pilníčkem se snadno sloupne)
– přerůstající spodní čelist s kapsou (kapsa se může vyskytovat na jedné straně nebo z obou stran, podobně jak je tomu u horní čelisti. Pozor - pokud je kapsa jen na jedné straně zobáku, může zobák růst křivě).
– další vada kterou jsem zpozorovala byla, že čelisti zobáku rostly nakřivo a každá na jinou stranu. (Ale i tato vada se dala po pravidelných úpravách výborně korigovat).
Nesmím zapomenout ani na mechanické poškození zobáku, které se hlavně stává při nárazu ptáčka do stěn chovného zařízení nebo okna. Kdy horní nebo dolní čelist zobáku praskne. Jednou se stalo i v mém chovu, kdy mladá zebřička prudce narazila na stěnu chovné klece a praskla jí horní čelist zobáku. Zobák pak vypadal přibližně takto (viz obrázek 4).


obr. 4

Opět jsem se ptáčka pokusila zachránit před smrtí hladem, protože by mu takováto vada bránila v příjmu potravy. Zobák jsem mu pravidelně ošetřovala obrušováním a ten brzy měl opět správný tvar (viz obrázek 5a, 5b, 5c, - postupné hojení zobáku).
 

obr. 5 a)

obr. 5 b)

obr. 5 c)

– Další vady zobáků mohou být způsobeny onemocněním rohoviny zobáku zvaným vápenka. Toto onemocnění způsobuje roztoč, který se uchytí v šupinkách rohoviny. Léčba je jednoduchá - co nejčastěji potírat zobák stolním olejem nebo jelením lojem. Roztoč se udusí a zvápenatělé části za určitou dobu odrostou. Pravidelnou úpravou zobáku - obrušováním pilníčkem na nehty - se jich úplně zbavíme.
– Jiné vady zobáků jsou způsobeny špatnou funkcí hormonálních žláz, které upozorňují na nádorové onemocnění některých orgánů, nejčastěji vaječníků a nadledvinek nebo jsou způsobeny chudokrevností, avitaminózou, nedostatkem minerálních a stopových látek ve výživě a v neposlední řadě mohou být způsobeny i plísňovým onemocněním.

Teď si jistě řeknete, jak mám zamořený chov různými deformacemi zobáků. V mém chovném zařízení se však vyskytují pouze vady z přerůstání rohoviny a když se nad tímto faktem zamyslím, tak jako nehty u člověka, tak i zobák u ptáků stále roste a vyvíjí se. V přírodě mají ptáci dostatek prostoru a možností si zobák přirozeně obrušovat. V našich chovných zařízeních však tuto činnost musí zajistit sám chovatel. Stačí chyba v krmení, špatná hygiena chovného zařízení, ptákům se stane úraz, chovatel ptáky geneticky přešlechtí nebo rostoucí rohovinu zobáku neošetřuje a deformace zobáků jsou na světě. Nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, ve skutečnosti je vše mnohem složitější.
Autor textu: Mirka Pekárková
Autor fotografií zdroj: Mirka Pekárková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru