Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
O chovu sýkořic vousatých – Panurus biarmicus
Sdílet:

O chovu sýkořic vousatých – Panurus biarmicus

Tento krásný ptáček se vyskytuje na mnoha místech Evropy včetně České republiky. Žije v párech nebo v malých skupinách. Nejčastěji se zdržuje v rákosových porostech. V zimě mu slouží za potravu různá semena a drobný hmyz. Od jara do léta se podíl hmyzu v potravě podstatně zvyšuje. Sýkořice se často zdržují na zemi, kde hrabou jako slepice. Chovatel K. G. Viet chová čtyři páry sýkořic vousatých v různých venkovních voliérách s přilehlými chráněnými prostorami. Páry sestavuje již na podzim.

Čtyři páry

Pár č. 1 je umístěn ve voliéře o rozměrech 4×1,3×2 m společně s jedním párkem čížků černohlavých – Spinus icterus a s jedním párkem lejsků žlutobřichých – Niltava sundara. Výletová voliéra je hustě osázená keři černého bezu a různými květinami. Pár č. 2 je umístěn samostatně ve voliéře o rozměrech 4×12×2 m. Pár č. 3 je umístěn ve voliéře stejných rozměrů s jedním párkem rehků. Pár č. 4 je ve voliéře 4×1,6×2 m ve společnosti čížků černohlavých a tří párů mlynaříků hnědohlavých (Aegithaliscus conncinus).

Ve všech voliérách jsou instalována bidla z vrbových větví v poloze vodorovné i svislé. Dále zde jsou připevněny 5 W žárovičky, které v noci lákají různý hmyz, který sýkořice ráno sbírají. Žárovky jsou rozsvěcovány spínacími hodinami ve 23 hod., vypínány ráno v 5.00 hod. V zimních měsících jsou sýkořice krmeny především lesknicí, trávními semeny a prosem, dále moučnými červy v množství 10 kusů na ptáka a den a měkkou míchanicí. Chovatel si míchanici vyrábí sám v tomto složení: 500 g mletý piškot, 500 g ovesné vločky, 500 g pšeničné otruby, dva pohárky strouhaného sýra, 1 šálek oleje olivového, 1 šálek granulí pro beo – 0,5 hodiny máčené ve vodě, trochu pivovarských kvasnic a přípravek Korvimin (obs. minerálie, vitamíny, stop. prvky aj.), hrst sušeného mléka a vodu v množství, aby po rozmíchání zůstala míchanice drobivá. Celé množství vyrobené míchanice zmrazuje a konzumuje postupně podle potřeby. Ze živé potravy mimo moučných červů ještě dává cvrčky a larvy mouchy masařky.

Odchov

Od poloviny ledna chovatel snižuje postupně dávku zrní a naopak zvyšuje podíl měkkého a živočišného krmiva tak, aby do konce dubna činil více jak 90 % denní dávky.

Sýkořice nyní přicházejí do toku. Hnízdo si stavějí ze sena, kokosových vláken, cupaniny, mechu, rákosového listí a jemných snítek z břízy v polootevřených budkách, případně na podložce nazývané „císařské“ hnízdo. Základ hnízda tvoří rákosové listí a břízové větvičky, následuje vrstva kokosových vláken. Hnízda jsou velice stabilní.

Snůška čítá 5–6 bílých vajíček s hnědavými tečkami. Po snesení čtvrtého vajíčka se střídá samička se samečkem v zahřívání. Po uplynutí 13 dnů se líhnou mladí. Že došlo k líhnutí, dokládají zbytky skořápek v miskách s vodou, případně s krmením. Dávky živočišného krmiva se musí nyní podstatně zvýšit. V červnu zavěšuje chovatel do voliéry pytle s odpadky z ryb. Ty lákají komáry, o které mají sýkořice také zájem. Dvakrát v týdnu se zvlhčuje živočišné krmení rybím tukem, poprašuje se pivovarskými kvasnicemi a přípravkem Korvimin, to vše jako prevence proti případným onemocněním kostí.

Střídání samečka a samičky

Když přiletí sameček s krmivem v zobáčku k hnízdu aby nakrmil mladé, opouští samička ihned hnízdo, aby šla hledat potravu. Když se samička do hnízda vrátí, je ihned vystřídána samečkem. Po dobu prvním pěti dnů po vylíhnutí jsou mláďata stále zahřívána. Ve stáří 4 dnů se provádí kroužkování kroužky o průměru 2,8 mm, které jsou podle platných předpisů uzavřené. Chovatel tyto kroužky přelepuje růžovou náplastí, aby lesk kroužků sýkořice nerušil. Mohlo by se také stát, že se budou starší pokoušet lesklé kroužky stahovat. Mláďata jsou za cca 6–7 dnů opeřená a po uplynutí 12–16 dnů vyletují z hnízda. V tuto dobu lze snadno rozeznat pohlaví: samci mají zobáček žlutý, samičky tmavý. Jakmile mláďata hnízdo opustila, začíná samička stavět další hnízdo, mláďata dokrmuje sám sameček. Aby mláďata nerušila průběh druhého hnízdění, doporučuje choval po 30 dnech mláďata od rodičů odchytit.

Na závěr je třeba připomenout, že po 20. prosinci chovatel přemisťuje všechny ptáky z venkovních voliér do vnitřních ubikací a to proto, aby se ve venkovních voliérách při silvestrovském veselí příliš nevylekali. Mohlo by také dojít ke zranění nebo dokonce k úhynu ze stresu.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru