Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení
Sdílet:

Náš seriál o krmení

Hodnotným doplňkem výživy, především větších druhů papoušků, jsou vinné hrozny. Asi 80 % sklízené úrody se zpracovává na víno, 10 % se konzumuje v čerstvém stavu a zbývajících 10 % se suší na hrozinky.

Divoká forma hroznů (Vitis vinifera)

Divoká forma hroznů (Vitis vinifera) je jednou z nejstarších a nejvíce rozšířených kulturních rostlin na zemi. Pochází ze Zakavkazka a střední Asie. Bylo již vypěstováno několik stovek sort s velmi rozdílnými vlastnostmi. Hrozny je třeba skladovat zchlazené, aby zůstaly několik dnů čerstvé. Při pokojové teplotě dochází rychle k zahnívání. Kvalitní hrozny mají slupku napnutou, neporušenou a rovnoměrně zbarvenou. K úplnému rozvinutí aroma by se měly asi půl hodiny před podáváním ptákům vzít z chladničky. Hrozny mají vysoký obsah vlákniny, obsahují ve větším množství všechny vitamíny (s výjimkou vitamínu B12) skupiny B, dále draslík, vápník, fosfor, železo, vitamín C. Množství fruktózy (ovocného cukru) působí pozitivně na výkonovou schopnost v hnízdním období.

Kvalitní hrozny na trhu po celý rok

V současné době jsou kvalitní hrozny na trhu nabízeny po celý rok. S ohledem na eventuelní možnost výskytu chemikálií po prováděném postřiku je nutno hrozny před zkrmováním papouškům důkladně omýt horkou vodou. Všechny druhy hroznů, které mají slupku světle žlutou jsou zvláště sladké a ptáci jim dávají přednost před modrými. Máme-li možnost výběru, volíme hrozny se zrny, které ptáci rádi vybírají. Nejraději berou papoušci bobule rozříznuté na dílky především proto, že je mohou v zobáku lépe držet. Papoušky, kteří mají zvláště rádi bobule sladké a šťavnaté, např. amazoňani, aratingové, pyrurové, tirikové aj., velmi snadno na konzumaci hroznového vína navykneme.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru