Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výročí zcela ojedinělé
Sdílet:

Výročí zcela ojedinělé

Německý chovatelský časopis “Gefiederte Welt” znají mnozí naši chovatelé, protože to je časopis, který lze označit více superlativy. Je nejstarším periodikem na světě. Vychází plných 125 roků a v průběhu těchto let se vystřídali pouze tři vydavatelé!! Bezpochyby se jednalo o mimořádné osobnosti, které v krátkosti připomenu.

Zakladatelem byl dr. Karl Rusz /1833-1899). Od svého dětství miloval přírodu a vše živé v ní. Zásluhou lesníka z blízkého okolí se zabýval také chovem ptactva. Vystudoval univerzitu v Rostocku. V roce 1871 navštěvoval na svých cestách všechny tehdy známé chovatele, aby si ověřoval jejich názory na založení samostatného časopisu.

První číslo vyšlo 4. 1. 1872 s názvem “Die gefiederte Welt - časopis pro milovníky ptactva, chovatele a obchodníky”. Nejdříve vycházel čtrnáctidenně, od r. 1874 každý týden. Přinášel nejen články chovatelské, ale také ochranářské a ornitologické. Zpočátku bylo jen málo ilustrací, ale od r. 1894 se situace podstatně zlepšovala. Dr. Rusz kromě vydávání časopisu napsal několik knih o chovu ptáků, především cizokrajných. Dvousvazková příručka pro chovatele ptáků vyšla v letech 1871-1873 a čtyřsvazkové dílo Cizokrajní ptáci chovaní v bytě v letech 1879-1899, obojí ve více nákladech. V roce 1881 začal Rusz vydávat časopis “Drůbeží dvůr” s přílohou “Poštovní holub”.

Druhým vydavatelem časopisu se od r. 1899 stal Karl NEUNZIG (1864-1944) akademický malíř. Od svého mládí udržoval úzké kontakty s Ruszem, což mělo na něho pozitivní vliv.

Vedle obsáhlých příspěvků pro časopis publikoval přepracované dílo dr. Rusze s názvy “Cizokrajní ptáci chovaní v bytě” a “Naši ptáci chovaní v bytě”. Všechny knihy dosáhly mnoha nákladů a např. kniha o cizokrajných ptácích vyšla jako novotisk ještě v r. 1965.

Jelikož měl K. Neunzig nearijské předky, znemožnily mu nacistické orgány další činnost. Bez protestů se stáhl do soukromí. Jeho dokonalé kresby ptáků mohly být v tento čas uveřejňovány jako archiválie z nakladatelství CREUTZ (Magdeburg). V závěru válečných událostí 1944-45 bylo vše při náletech zničeno.

V prosinci 1938 se stal nástupcem K. Neunziga dr. Joachim Steinbacher (narozen 1911). Jeho sklony k ornitologii se projevily už v ranném mládí. Vystudoval biologii, stal se kandidátem doktorátu u dr. Stresemanna (ten byl v letech 1930-1960 vedoucí osobností německé ornitologie).

Časopis “Gefiederte Welt” dostal pod vedením dr. Steinbachera zcela novou tvář. V důsledku válečných událostí bylo v r. 1943 vydávání časopisu z úředního příkazu zastaveno. V posledním čísle 72. ročníku 1943 oslovil dr. Steinbacher čtenáře, aby i přes tuto situaci zůstali časopisu věrni. Již v roce 1946 začali manželé Steinbacherovi rozesílat na zachované adresy všem bývalým odběratelům ručně psané oběžníky o připravovaném znovuvydávání. Díky tomu, že paní Steinbacherová pracovala pro americkou vojenskou vládu (výborně ovládala jazyk anglický), podařilo se získat snadno povolení pro vydávání časopisu, ke kterému došlo r. 1949. Kromě této vydavatelské činnosti pracoval dr. Steinbacher jako ornitolog v přírodovědeckém muzeu Senckenberg. Také vydával nebo spolupracoval při vydávání ornitologických příruček. V r. 1981 došlo ke změně vydavatele (Ulmer - Verlag), což mělo pro rozvoj časopisu nesmírný význam. Zvýšila se kvalita i počet odběratelů.

Dr. Steinbacher obdržel v r. 1992 státní vyznamenání za zásluhy. V listopadu 2001 oslaví své 90. narozeniny. Bude to velice významná událost.

Poznámka:

Osobně jsem se s dr. Steinbacherem kontaktoval v r. 1953, kdy jsem mu poslal pro Gefiederte Welt první drobný článek. K dnešnímu dni už jich je 120.

Před mnoha lety jsem společně s Jarkou Benešem z Jičína navštívil světovou výstavu ptactva v německém městě Lorsch a při této příležitosti jsem se s dr. Steinbacherem poznal osobně. Později jsme se sešli v Praze na nějaké ornitologické akci v Národním muzeu a konečně ještě před pěti lety (1996) u nás ve Dvoře Králové n. L. Je to vynikající odborník a dobrý člověk, jehož přátelství si velice vážím.

Podle slavnostního vydání časopisu Gefiederte Welt č. 5/2001
Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru