Papoušek patagonský


Je to papoušek střední velikosti, délka 45 cm. Jeho domovinou je Uruguay, Argentina a Severní Patagonie. Obývá pusté kraje, ale občas se objeví v bl...

Je to papoušek střední velikosti, délka 45 cm. Jeho domovinou je Uruguay, Argentina a Severní Patagonie. Obývá pusté kraje, ale občas se objeví v blízkosti lidských sídlišť. Živí se různými semeny, mladými pupeny, zelenými lístky, bobulemi, plody, obilím aj. Obývají nejjižnější část Jižní Ameriky, odkud se s příchodem zimy stěhují na teplejší sever. Nehnízdí v dutinách stromů jako většina ostatních druhů papoušků, ale ve štěrbinách skal nebo v norách až 1 m hlubokých, které si sám vyhrabal v jílovité půdě. Dostat se k jejich hnízdu je velmi obtížné. Domorodci, kteří chtějí vybírat jejich mláďata, se spouštějí uvázání na laně od shora skály.

První dovoz do Evropy se uskutečnil již v roce 1868 do zoo v Londýně. Vždy patřil mezi ojediněle dovážené druhy a byl k vidění pouze v zoologických zahradách.

Chovat papoušky patagonské lze jen ve voliérách zhotovených z kovu, protože dřevo v krátké době zcela zničí, také pletivo musí být ze silnějšíh materiálu. Na zemi se nerad zdržuje a proto se na vyšším místě ve voliéře upevní silnější větev, po které čile pobíhá. Větve je nutno velmi často vyměňovat, protože je papoušek v krátkém čase rozštípe. Papoušek patagonský je celkem snášenlivý druh, který sice dost hlasitě volá, ale hlas je melodický. Mladý pták snadno zkrotne a dokonce se naučí “mluvit” pár slov.

První odchov v zajetí se podařil v roce 1957 v holandském ptačím parku Avifauna. V roce 1964 byla odchována 3 mláďata v Anglii v kmenové budce z tvrdého dřeva (průměr 22 cm, výška 50 cm, vletový otvor 10 cm) s výstelkou ze ztrouchnivělého dřeva. Při odchovu mladých dostávali papoušci ve vodě máčené a vymačkané bílé pečivo a špenátové listí.

Zájem o hnízdění se projevil tím, že papoušci vyhrabávali několik nor v písku, které se ale zasypaly. V následujícím roce byl pár přemístěn do voliéry, která měla pevnou podlahu. Papoušci měli k dispozici hnízdní budku o délce 100 cm. Samička snesla 4 vajíčka a již po snesení prvního zasedla. Inkubační doba byla 23 dnů. Vylíhla se tři mláďata, která byla úspěšně odchována. Budku opustila za 7-8 týdnů.

Krmení: slunečnice, pšenice suchá i naklíčená, semenec, burské oříšky, jablka. Při odchovu mladých sladká kaše pro lorie. Zelené je samozřejmostí: špenát, smetánka lékařská, ptačinec žabinec.

V dalších letech se dařilo odchovávat papoušky patagonské s úspěchem. Osvědčily se voliéry různých rozměrů (např. 2x2, 3,60 x 1 x 2, také 7 m dlouhé. Snůšky obnášely průměrně 6 vajec. Doba hnízdění probíhala v těchto měsících: březen, květen, červen.

Papoušci patagonští jsou velice pěkní ptáci. Pro naše chovatelství by bylo přínosem, kdyby naši úspěšní chovatelé o nich pravidelně ve Fauně referovali.

Podle různých pramenů připravila redakce Fauny.
Ohodnotťe tento článek:
1
2
3
4
5

Celkové hodnocení (3x):

1
2
3
4
5


Diskuse k článku

Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé

22.11.2013 17:10

S jakými druhy tyto papoušky chováte???